Štrudlice od smokava
Došla je prava jesen i kiša pomalo sipi i sipi ,već je i dosadna a ove štrudlice bi trebale unijeti malo svjetla svojim okusom i mirsom ljeta.Ja sam ih punila svojim pekmezom od smokvi i naranče koji i inače čuvam ili za prhke kolačiće ili ovakve delicije od dizanog tijesta.
Inače original recept možete pronaći ovdje i zaista nećete pogriješiti jer je jako fin i aromatičan a pogotovo ako volite one male kupovne štrudlice od smokava.
Tijesto 300 g brašna
150 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
50 g mljevenih badema
malo soli
Izmješajte maslac s šećerom , dodajte jaje a zatim i ostale sastojke.U smjesu lagano umijesite i mljeveni badem.Od tijesta zamijesite tri loptice i stavite u frižider.
Fila 250 g marmelade od smokava
250 mljevenih badema
2 žlice ruma
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića
Tijesto izvadite iz frižidera i lagano ga razvaljate i nadjenite ga filom ali tako da fil samo premažite u finom sloju
uz kraj tijesta a ne po cijeloj površini a potom ga zarolajte.Lagano nožem pritisnite tijesto da dobijete male štrudlice i stavitie peći na 190 C dok ne dobije fino bojicu.Dok je još topla posipajte je mljevenim šećerom.
Tijesto je divno a fil sam malo obogatila jer kad sam je prvi put radila mi je bio dosta suh.
A inače volim jako jesen i uživam dok mi šušti lišće pod nogama ali to ću vam reći i da volim i ljeto a volim i jako i zimu ,samo nisam prijateljica s proljećem.
Naravno slike prirode je slikala Stella koja više nigdje ne ide bez fotića.
Uživajte u lijepo jeseni i vratite se malim čarima života.
Kako ovo dobro i zvuči i izgleda! Već sam primetila ovaj recept ranije, ali nikako da se nakanim da ga probam.
OdgovoriIzbrišiOvo je savrseno, obozavam sve od smokvi, pogotovo ovako upakirano:) Krasne fotke prirode!
OdgovoriIzbrišiExtra ti je predposlednja fotka!!! Mnogo mi se dopada...
OdgovoriIzbrišiA i ove strudlice su sjajne! Ja volim one kupovne, pa znam da bi me ovo jos i mnogo vise odusevilo!!! :)
Do mene magla još nije došla, a fotka je genijalna. Kao i štrudlice. Taman imam jednu teglicu marmelade od smokava i sad znam kako ću ju upotrijebiti.
OdgovoriIzbrišiO mama mia.Ovo su bas mocne strudlice sa smokvamaaaaa;)
OdgovoriIzbrišiovo je baš pravi kolačić za ovo vrijeme, uz šalicu čaja!!
OdgovoriIzbrišiVolim i mogu ih sve sama pojesti..znam sramota ali je istina.
OdgovoriIzbrišiLjubav prema Datulama ,smokvama ,maslinama ,ruzmarinu..sam naslijedila od oca,koji je proveo duge 3 godine u Dalmaciji i vrativsi se kuci donio je sadnice svih vocki koje je volio,no Slavonija ima drugaciju klimu i takvo sto je nemoguce odhraniti bez dovoljno sunca ...ali zato sada ima kupiti u svakoj trgovini.
Sjajne su, a ako nemam marmeladu od smokava?Može nekako suve samlevene ili?
OdgovoriIzbrišiVero može suhe smokve, namočiš ih u malo ruma pomješanog s narančinim sokom dok ne dobiješ smjesu koju možeš nanositi na tijesto.A ako ne želiš da ti smokve budu cijele možeš ih i u blenderu smrviti.
OdgovoriIzbrišiSuper slike i receptić!:) Nisam još nikad jela štrudlu od smokava, ali s obzirom da ih jako volim, mislim da jeova štrudla pun pogodak! Ugodan ti dan želim:)!
OdgovoriIzbrišiMa obožavam sve od smokava..Kod tebe uvijek nešto fino i posebno...
OdgovoriIzbrišiPrekrasne štrudlice zaista izgledaju fantastično..a ove slike prirode ostavljaju stvarno bez teksta...predivno...velika pusa i ugodan vikend!
OdgovoriIzbrišiuh, kod vas grozna kiša. Kod nas cijeli vikend prekrasno sunčano i iznadprosječno toplo. Ali mislim da to neće dugo. Štrudlice su savršene, obožavam smokve-same za sebe i u kolačima
OdgovoriIzbrišimmmmm smokve!!! Divno!
OdgovoriIzbrišiVolim štrudlice i kolačiće sa smokvama i baš sam neki dan u trgovini gledala kupovne ali kažem sebi da ih neću kupiti jer ih je sigurno ljepše napraviti, a marmelade od smokava imam. I evo danas tvojih štrudlica i recepta . Hvala ! Super si ih napravila i jako lijepo izgledaju, veselim se što ću ih brzo isprobati, neka ljeto još malo i ovdje zamiriše :)
OdgovoriIzbrišiVolim strudlice, ali su smokve ovdje izuzetno skupe. Jedino se povoljno mogu naci susene smokve, pa mozda nesto iskombinujem.
OdgovoriIzbrišiKrasne fotke!
Prekrasne fotke, a štrudlica mrak, meni već miriši.
OdgovoriIzbrišiObožavam one kupovne štrudlice od smokava, ali dala bih svoju desnu ruku da su ove tvoje bolje! Domaće je uvijek domaće, a k tome mi zvuče aromatičnije :)
OdgovoriIzbrišiKrasne fotke. Štrudlice izgledaju savršeno, onako hrskave.
OdgovoriIzbriši