Mala mirisna peciva - Ajme koliko nas je šafran
Iako sam domaćica ovaj mjesec red je i da se ja pridružim igrici Ajme koliko nas je s ovomjesečnom temom šafrana i moram priznati meni osobito jako drag začin koji koristim možda i kad ne treba .Ovaj put sam ga ubacila u dizano tijesto s jabukama i bademima.Odlično se slaže s orašastim plodovima ,valjda se nadoponjuju.
Tijesto 650-700 g glatkog brašna
1 kockica svježg kvasca
100 g šećera
3,5 dcl toplog mlijeka
1oo g maslaca
na vrh nožasoli
0,12 g šafrana
Kockicu kvasca pomiješajte s žličicom šećera i decilitrom mlijeka i pustite da sa digne. Brašno prosijte i pomiješajte s šećerom.U toplom mlijeku otopite šafran mješajući te u njega i dodajte maslac.Smjesu mlijeka i šafrana dodajte brašnu ,te dodajte i uzdigli kvasac.Lagano izmjesite tijesto koje će biti lagano mekano.Nisam dodala cijelu količinu brašna odjedanput već sam zamijesila tijesto s 500 g te onda dodavala koliko me je tražilo da dobijem mekano tijesto.Pustite da se dign cca 30 min.
Nadjev 3 velike jabuke
2 žlice šećera
1 žličica cimeta
3 velike žlice badema u listićima
Jabuke lagano naribati i pustiti da puste svoj sok.Kada pustu sok lagano ih rukama stisnuti i ocijediti od viška soka a onda ih lagano rasporediti po jednoj strani tijesta koju smo prethodno razvaljali na debljinu od pola centimetra.Lagani ih zašećeriti te dodati cimet i listiće badema.Preklopiti drugom nenamazanom stranom tijesta i lagano pritisnuti da se spoje krajevi.Isjecite trakice široke cca 2.5 cm a onda svaku tu trakicu zasijecite po sredini ali ne do kraja.Prebacujte jedan kraj preko drugog i dobiti ćete pletenice koje sada jednostavno zamotate kako vam se sviđa.Stavite ih peći na 180C dok ne porumene. Ja sam ih nakon 10 min pečenja posipala još listićima badema i pustila da speku do kraja. Još tople sam posipala štaub šećerom.
Divna mala peciva koje možete puniti i nekim drugim nadjevom vama dragom.I drugi dan jako mekana i mirisna uz šalicu finog čaja dok vani dere bura i naravno uz neko dobro štivo to je sad kod mene Kate Furnivall i njena Ruska konkubina o jednoj ljubavi ruskinje i mladog Kineza koji ju je spasio a kineska poslovica kaže kad nekog spasiš iz vode dužan si se brinuti o njemu cijeli život.
Tijesto 650-700 g glatkog brašna
1 kockica svježg kvasca
100 g šećera
3,5 dcl toplog mlijeka
1oo g maslaca
na vrh nožasoli
0,12 g šafrana
Kockicu kvasca pomiješajte s žličicom šećera i decilitrom mlijeka i pustite da sa digne. Brašno prosijte i pomiješajte s šećerom.U toplom mlijeku otopite šafran mješajući te u njega i dodajte maslac.Smjesu mlijeka i šafrana dodajte brašnu ,te dodajte i uzdigli kvasac.Lagano izmjesite tijesto koje će biti lagano mekano.Nisam dodala cijelu količinu brašna odjedanput već sam zamijesila tijesto s 500 g te onda dodavala koliko me je tražilo da dobijem mekano tijesto.Pustite da se dign cca 30 min.
Nadjev 3 velike jabuke
2 žlice šećera
1 žličica cimeta
3 velike žlice badema u listićima
Jabuke lagano naribati i pustiti da puste svoj sok.Kada pustu sok lagano ih rukama stisnuti i ocijediti od viška soka a onda ih lagano rasporediti po jednoj strani tijesta koju smo prethodno razvaljali na debljinu od pola centimetra.Lagani ih zašećeriti te dodati cimet i listiće badema.Preklopiti drugom nenamazanom stranom tijesta i lagano pritisnuti da se spoje krajevi.Isjecite trakice široke cca 2.5 cm a onda svaku tu trakicu zasijecite po sredini ali ne do kraja.Prebacujte jedan kraj preko drugog i dobiti ćete pletenice koje sada jednostavno zamotate kako vam se sviđa.Stavite ih peći na 180C dok ne porumene. Ja sam ih nakon 10 min pečenja posipala još listićima badema i pustila da speku do kraja. Još tople sam posipala štaub šećerom.
Divna mala peciva koje možete puniti i nekim drugim nadjevom vama dragom.I drugi dan jako mekana i mirisna uz šalicu finog čaja dok vani dere bura i naravno uz neko dobro štivo to je sad kod mene Kate Furnivall i njena Ruska konkubina o jednoj ljubavi ruskinje i mladog Kineza koji ju je spasio a kineska poslovica kaže kad nekog spasiš iz vode dužan si se brinuti o njemu cijeli život.
Uh al je ovo dobro.Molim za kontakt na e mail da te nesto pitam:)dubravkabelogrlic@gmail.com
OdgovoriIzbrišiAjme, odusevljena sam izgledom i kombinacijom okusa! Fenomenalna ulaznica!
OdgovoriIzbrišiFenomenalno! Čajanka kojoj bih rado prisustvovala.
OdgovoriIzbrišiulaznica je izvrsna, ovo tako slasno izgleda!
OdgovoriIzbrišifenomenalno!!!! svidja mi se jako kombinacija
OdgovoriIzbrišijako zgodna i zanimljiva peciva, oblik me osvojio :)
OdgovoriIzbrišiJao ja sam se zaljubila u ova peciva na prvi pogled!
OdgovoriIzbrišiNisam ti cestitala na izboru za domacicu igrice, pa evo sad to cinim sa zakasnjenjem. :)
Sa zadovoljstvom cu isprobati nesto sa safranom, samo jos da ga pazarim. Odlican je izbor teme i bas mi je drago sto cu ga napokon isprobati. Moje kuhinja je dosta tradicionalna, pa mi je safran prava egzotika.
Kako su ti ova peciva prekrasna, po malo retro, sjajno!
OdgovoriIzbrišiFenomenalno izgledaju ova peciva i mora da su jednako tako divna i po okusu. S obzirom da se tijesto diže samo pola sata, mislim da ću se prihvatiti posla jer sve je brzo gotovo (stalno dizanje i miješenje je ono zbog čega mrzim raditi bilo što dizano - troši mi previše vremena, a na kraju se samo debljaš:), zarne?)
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda.Šafran je dao krasnu boju tijestu.
OdgovoriIzbrišiPeciva izgledaju fantastično!:)
OdgovoriIzbrišiŽelim ti ugodan dan i lijep ostatak tjedna!
Peciva odlično izgledaju.
OdgovoriIzbrišiPrelepo nema sta!
OdgovoriIzbrišiLi immagino molto buoni
OdgovoriIzbrišiciao e brava
Volim ovakva divna peciva! Stvarno su super... :)
OdgovoriIzbrišiFenomenalno izgledaju i ne znam što je bolje: tijesto, punjenje, oblik... Ustvari sve skupa daje ovako dobro pecivo!
OdgovoriIzbrišiPrelijepa peciva zaista izgledaju savršeno,a vjerujem da im je ukus fantazija:)
OdgovoriIzbrišiKrasna kreacija...Sa safranom nisam bas nesto mnogo radila; Ovdje (Australija) je IZUZETNO skup!
OdgovoriIzbrišiMirišu do Trogira :)
OdgovoriIzbrišip.s. kod mene na blogu do 23 Novembra ,lepa nagradna igra.Svi su dobrodosli:)
OdgovoriIzbrišiJoj Bog mi pomagaj pri tej izvedbi.
OdgovoriIzbrišiVse lepo in prav do tistega zavijanja.
- 3 velike žlice badema u listićima
= badem= mandeljni?
To bom preizkusila vendar ne fotografirala!!
po moje bodo te potičke nerazpoznavne!.
Tvoje izgleda vse tako izvrstno da je joj.
Stella bademi su ti mandeljni iako možeš koristiti i orahe krupno narezane.
OdgovoriIzbrišiSavršeno ! Prekrasna su ova peciva, a kombinacija okusa mora biti odlična. Uvjerila sam se da šafran ide odlično sa bademima !
OdgovoriIzbriši