Bakina torta od badema i naranče
Prije dva dana sam otkrila blog nered u kuhinji koji piše Julija draga ženica s troje djece i divnih recepata i koja je u svom uvodu lijepo opisala svoju kuhinju koja je uvijek u kreativnom neredu i ima pravo jer iza svake dobre kuharice je prljava kuhinja a sad manje ili više.Ja se sjetim svog tate koji je bio veliki kuhar i uživao u kuhinji ali se i sjećam reda koji je vladao u njegovoj kuhinji, kako je kuhao tako se rješavao stvari koje mu ne trebaju i i odmah prao suvišno suđe koje mu ne treba a pak mama je uvijek bile okružena s padelama i pijatima koji joj ne trebaju ali glavno da se tata se znao našaliti da kuhaju tako u Sheratonu glavni kuhar bi odavno bio bez posla ali i mama u svom kreativnom neredu kuha odlično.A ja kako kad nekad odmah trpam sve u perilicu a nekad je kuhinja kao da je bomba pala.A sad da se vratimo na Juliju i na njen recept iz bakine bilježnice na Tortu od badema i naranče koje je fenomenalna punog okusa naranče a biskvit tako fin mekan s bademima i naravno pun narančinog soka.Torta me je oduševila svojim okusom a i izgledom.Biskvit tako fin i aromatičan i bez problema sam sam ga prerezala na tri kore kako se fino i ravnomjerno se ispekao.
Biskvit 7 jaja
200 g šećera
125 ml soka od naranče
korica te iste naranče
120 g mljevenih badema
2 žlice prezle
70 g brašna
Bjelanjke posebno istući s prstohvatom soli.Žutanjke i 1 cjelo jaje s šećerom izmiksati dok ne posvjetle.Dodajte im koricu i sok od naranče.Pomiješajte brašno, prezlu i mljevene bademe.U žutanjke lagano umiješajte bjelanjke a onda postepeno dodajte i brašno s bademima.Nauljite i pobrapnite kalup za tortu i stavite peći biskvit na 180 C 35-40 minuta.Moj se biskvit pekao oko 35 minuta na 180 ali bez ventilatora.Bademe nisam blanširala već sam ih odmah samljela i stavila u biskvit i to je jedina promjena koju sam napravila.
Krema 6 žutanjka
150 g šećera
375 ml soka od naranče (iscijedila 4)
korica naranče
60 g naranče
200 g maslaca
80 g brašna
Žutanjke izmiksati s šećerom.U dublju posude stavite kuhati vodu za vodenu kupelj.U 1 dcl narančinog soka umutite brašno.Žutanjke prebacite s posudom u vodenu kupelj.Dodajte sok od naranče i koricu.Lagano miksajte dok voda ispod isparava.Dodajte sok s brašnom i lagano mješajte dok se krema ne zgusne.Trebalo mi je oko 20 minuta.Pustite da se ohladi i kad se ohladi dodajte omekšali maslac i lagano izmiksajte u kremu.Biskvit navlažite likerom od naranče i narančinim sokom.Preerežite biskvit na tri djela i filujte ga kremom.Također i kremom premažite cijelu tortu.Ja sam je ukrasila listićima badema i arancinima koja sam imala još od prošle zime.Moja ih Stella uvijek gricka.
Krasna torta, onako zimski moćna. Simpatični tanjurići mufini.
OdgovoriIzbrišiGledala sam ove tanjuriće u Semeraru i baš su veseli. Okus torte mora biti božanstven, čitam tvoje dojmove i mislim si da mi je sad jedna kriška.
OdgovoriIzbrišiJe iz Semerara su ,motala sam se oko njih ali su mi bili preskupi a sad su na sniženju zamisli pijatići pa na sniženju i to 50%.
IzbrišiDilajla!
OdgovoriIzbrišiQue delicia! parece ser muito bommmm!
Bom domingo!
Adriano.
Divna torta!
OdgovoriIzbrišiJa obicno kad spremam nesto, odmah perem posudje, mada ima dana kad me to bas mrzi... :) A moja seka, ona sprema i sprema, pa onda zamoli mamu da sve opere... :)
ovu bi torticu svakako trebalo isprobati... sigurna sam da je fenomenalna! a što se tiče (ne)reda u mojoj kuhinji, mama i tata sve čiste odmah za sobom, a ja prvo skuham, s time da istovremeno obično rade barem tri ringa za vatru i pećnica, a tek onda pospremim... i ispada da sam iako na prvu najneurednija, ujedno i najbrža :)
OdgovoriIzbrišiStela
Ajmee kako ova torta prefino izgleda, miriši sve do mene! Jooj stvarno sam dobila volju pojesti nešto slatko, još da m je komadić ove ljepotice, uf, uf... slatke muke su to! :)
OdgovoriIzbrišiHvala na odličnom receptu i krasnim fotkama, puse:)
O draga, pa baš si me lijepo iznenadila torticom!!! Odlična izvedba! U zadnje vrijeme ni ja najčešće ne gulim bajame- neoguljeni mi imaju više "bajamast" okus nego kad su oguljeni (a možeš ovo pročitati i kao: "ma lino mi ih je gulit!" :))))
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da si je radila, da vam se svidjela i da ste guštali!
A kuhinja i nered ... :)))))))))
Pozz iz snijegom i ledom okovanog Splita!
prekrasna torta, ja OBOŽAVAM naranču u kolačima tako da ovaj recept spremam! pogotovo naranla u kombinaciji sa bademima je odlična! slatki su ti tanjurići skroz :)
OdgovoriIzbrišiprekrasna torta, uopće ne sumnjam u okus, naranče obožavam!!idem škicnuti taj blag!
OdgovoriIzbrišiŠkicni i na coolku na yupieyu ima još divnih receptića koje tu nije objavila.
IzbrišiTorta je genijalna,čim je naranča tu nema sumnje..spremam si recepis,a sličice su ti super,super..pozdrav draga!
OdgovoriIzbrišiNely probaj ju zaista je jako fina i sočna.
IzbrišiDilajla, tora ne samo da zvuči fino nego tako i izgleda! Mekano, starinsko, bakino! Najvrijedniji su takvi recepti :)
OdgovoriIzbrišiAaaaa kako su dobre tacne - Odusevila sam se :) Torta izgleda bas dobro, podseca me na nesto sto sam skoro pravila, mogu da zamislim kakav je ukus!
OdgovoriIzbrišiKrasna torta! Imam jednu s orasima i narančom i super su mi te kombinacije orašastih plodova i naranče! Ova krema mi se jako sviđa.
OdgovoriIzbrišiMeni je baš drago što je Julija otvorila blog i radujem se svakom njezinom receptu jer znam da kuha izvrsno, a o kolačima da i ne govorim :)
Ja kad god kuham/pečem posrpemam odmah iza sebe suđe ali nekako je i dalje nered...ili se to meni samo čini :) Ja sam opsjednuta pospremanjem :D
Divna torta
OdgovoriIzbrišiGenijalno izgleda. Definitivno isprobavam.
OdgovoriIzbrišiMogu točno zamisliti svježinu okusa ove torte. Naranče su prekrasne u biskvitima, pogotovo u kombinaciji s bademima. Odličan recept!
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda zamamno! Bademi i naranče mmmmmmm.....
OdgovoriIzbrišiTorta izgleda prekrasno. Volim taj okus naranče u kolačima!
OdgovoriIzbrišiA što se tiče kuhinje ja sam od onih tipova koji uvijek peru suđe, ne volim stvarati piramide od suđa, sklanjam sve što mi ne treba i to odmah tako da kada završim s kuhanjem sve bude na svom mjestu.
Prekrasna torta, baš si je super napravila ! I odličan recept si odabrala, primjetila sam ga i ja kod Julije, vjerujem da je jako ukusno !
OdgovoriIzbrišiOvo je zaista vrhunska torta. Prekrasni sastojci, prekrasno izgleda. Ovo bih zaista voljela probati.
OdgovoriIzbrišiPrekrasna torta, obožavam naranču u svim oblicima! :)
OdgovoriIzbrišiJa ne kontam, koliko brasna ide u kremu?
OdgovoriIzbrišiEvo opet ja anonimni odozgora, rado bi radila ovu tortu, djeluje strava ali ne vidim to brašno u kremi. Bilo bi idealno kad bi netko odgovorio do utorka tj. rođendana. :)
OdgovoriIzbrišiNisam do sada skužila da nisam navela gramažu brašna u kremi a to je 80 g ili 4 velike žlice brašna, možeš i staviti pola pola tj pola brašna a pola gustina ili škrobnog brašna.
IzbrišiPuuuuuno hvala!
OdgovoriIzbrišiSad odgovaram sama sebi... još mi nešto nije jasno. U kremi piše sok od naranče, korica i 60 g naranče, jel to 60 g pulpe ili čega?
IzbrišiZnam da davim ali zbilja, zbilja želim baš ovu tortu radit.
60 g pulpe od naranče iako torta ne bi izgubila ako i ne dodaš pulpu jer ima soka od naranče a netko i ne voli niti od naranče ja osobno volim ih osjetiti pod zubima.
IzbrišiEvo još jednom hvala, počinjem ju radit!
IzbrišiUpravo jr radim. Nažalost biskvit mi se prilikom pečenja spustio u sredini:(. Ide lo prašak za pecivo u njega?
OdgovoriIzbriši