srijeda, 6. travnja 2011.

Pjenasta torta od maka




Ovu tortu nisam zapazila  prije na coolinariki dok ju Merium nije napravila i kad sam ugledala njene slike ove torta ostala sam iznenađena biskvitom koji je izgledao tako nježno i prozračno a u biskvitu uopće nam brašna ma ni trunčice.A recept je velikodušno podijelila s nama Sneca iz njene stare bilježnice i ja se s zadovoljstvom pridružujem igrici Ajme koliko nas je kojoj je glavna kuharica Jovana izabrala temu maka.
E sad mak volim  ja i  moja bolja polovica a klinci uvijek frkću nosićima kad je u pitanju mak.Ispekla sam je navečer i još zezla situaciju jer mi se nije do kraja ohladila kada sam išla micati pek papir pa mi  je malo popucala ali ništa nije izgubila na okusu.Lijepo sam je premazala pekmezom od marelica i prelila čokoladu preko nje i ostavila da se hladi.Pokrila je zvonom i otišla na spavanje.Sutradan  sam došla s posla i i taman sam htjela prerazati jedan komadić a kad ono ostala samo šnita i to jedna,jedina.Gdje je ostatak zapitala sam svoju ljepoticu i od nje dobila odgovor  da je torta famozna,makana i jako fina ,ma prefina.Da dobro, sve mi je jasno ali ti ne voliš mak ,ti nisi nikad jela mak .A ona je mrtva hladna odgovorila : Od danas ga obožavam i to pogotovo ovako preliven čokoladom.


Biskvit 6 žutanjka
            180 g šećera
            180 g putra
            280 g maka mljevenog
             2 reda naribane čokolade
             1 mala kavena šalica ruma (ako ga volite kao i ja malo i pojačajte)

Žutanjke izmiksajte s šećerom i putrom ,dodajte mak, struganu čokoladu i rum.Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano ih dodajte žutanjcima i pomalo pomiješajte. Pećnicu ugrijte na 180 C i stavite peći tortu cca 25-30 min ili dok štapić ne izađe suh ovisno o vašoj pećnici.

Glazura 100 g čokolade
                1 čajna žličica štaub šećera
                3 žlice ulja
              pekmaz od marelica ili po volji

Čokoladu s uljem i šećerom lagano rastopite na laganoj temperaturi.

Tortu prvo premažite s pekmezom i ostavite je u pećnici da se malo posuši a onda je prelijte glazurom od čokolade.



Evo je opet kod nas pa sam se i sjetila fotkati da osvježim ovaj svoj stati post 25.02.2016. I dalje je obožavamo i zaista nam nikad ova tako jaka torta ne dosadi a drago mi je i da je jadan od postova koji se čitaju.

23 komentara:

  1. ajme savršena torta. obožavam ove torte "malo jačeg okusa" i bez brašna.. znam da su skroz sočne.. a u ovoj su sastojci baš oni koje ja jako volim.. ovo ćemo isprobati još ovaj vikend, ma savršeno! :D

    OdgovoriIzbriši
  2. SAVRŠENSTVO DRAGA!! Tako sočno izgleda !!:-)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta izgleda savršeno i bilježim je i možda ću je napraviti već danas. Po sastojcima vidim da je baš onakva kakve volim: nema brašna, "biskvit" je onakav kakav inače radim s orasima, a ovdje je mak koji jako volimo. Odlično.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sviđe mi se ovaj tvoj izbor na temu mak, "gusta" tortica, čokolada... a najviše mi se sviđa njeno crnilo, baš neobično i interesantno.

    OdgovoriIzbriši
  5. torta stvarno odlično izgleda! samo neka je sočno, a ova to svakako je, odličan recept

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlična torta, da ne volim mak i ja bih ga od sada obožavala :). I to baš ovakvoga u ovoj torti. Savršeno !

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim chokolade!!!
    Tazi torta e predivna!

    OdgovoriIzbriši
  8. A ja ju vidjela i danas,a mak nisam kupila.Imam je namjeru praviti,ove slike me samo još više mame!!!!:))))))

    OdgovoriIzbriši
  9. Već za vikenf ću je praviti!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Bilježim recept. Obožavam ovakve pjenaste torte...

    OdgovoriIzbriši
  11. Jučer sam radila tortu i mojim se strašno sviđa. Zaista je odlična. Malo sam amo smanjila šećer i nisam pravila ganache jer imam problema s koljenom pa više ležim nego stojim. Jednostavno sam je polila čokoladnom glazurom, iako sam sigurna da je ganache daleko bolja varijanta. Dakle - ODLIČNO!

    OdgovoriIzbriši
  12. Savršena, baš onakva kakvu bi svako volio!

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako mi je drago da ste zadovoljni Katarzis a nadam se da će i koljeno popustiti.

    OdgovoriIzbriši
  14. I ja volim te mokre torte! Svakako vrijedi isprobati! Bilježim! :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Torta izgleda savršeno, a vjerujem da je i jako ukusna!
    Rado bih probala jedan mali komadić ili možda veliki, obožavam mak:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Ludo dobro izgleda. Svidja mi se cerkin stav :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Zar doista nitko nije zapazio da se u popisu namirnica ne navode bjelanjci i da je količina čokolade u tijestu krajnje rastezljiva - "dva reda".
    Netko je spomenuo i ganache - ja u receptu ni to vidim.
    Molim nekoga tko je radio tortu da precizira koliko je čokolade stavio u tijesto.
    Ja ću ulje zamijeniti maslacem.
    Recept ima jako dobru osnovnu zamisao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja stavljam 15 dkg čokolade (nekad i 20), lagano otopljene u pećnici na 50 stupnjeva. Bjelanjci se spominju u opisu izrade, a ganche se ne spominje.

      Izbriši
  18. Bjelanjci se navode u tekstu koje se izmiksaju i dodaju žutanjcima a svi znamo što su dva reda čokolade ali u principu kuhinja je kreativnost pa svi po želji nečeg dodamo ili oduzmemo zar ne.

    OdgovoriIzbriši
  19. Fantastično I mnogo hvala za predivan recept. Kako se samo topi u ustima. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši