Pekmez od smokvi s narančom


Opet smo se vratili s još jednog vikenda kod moje mame na Rabu ,napunila vrećice pomidorima,smokvama ,
balancanama i odmah rekla još a slijedeći vikend se vidimo čak sam i klince joj uzela a bili kod bake skoro puna dva mjeseca .Nauživali se mora i sunca ,čim su došli doma su izjavili da je kupanja za ovo ljeto dosta.
A ja i bolja polovica samo očima preokrećemo jer nas dvoje uvijek željni mora.Da to je dosta čudno jer puno naših prijatelja se okupa dva -tri puta i to je za sezonu dosta ,uvijek sam se tome čudila je more je pravi lijek za sve ,bar za mene a kad razmislim s druge strane ljudi prijeđu tolike kilometre da se okupaju a mi koji smo tu neznamo cijeniti što je more u stvari za nas.I još jedna čudna stvar na Rabu je toliko malo domaćih koji se kupaju a more im ispred nosa.Ili svatko ima svoje zadovoljstvo..
A ja guštam u maestralu s mora ,u njegovoj soli i kad mi zrnca soli zatežu kožu ,kad zaronim u plavetnilo i osjetim njegovu moć.Jer ja se i mora jako bojim valjda koliko ga i volim a već 40 godina se družimo.
Nadam se da ću uživati u njegovoj mirnoći i burama i kad budem stara.
E a sad i smokvama a ima ih dobrice,zemljice ,crnice e ove su dobre za ovo a one za ono ali mama to zna koje su za sušit koje su za pekmez a koje su za kolače.E ovo su dobrice one su za džemove ili pekmeze.


Smokve ljudi ili vole ili ne vole.Ja ih pojedem valjda tri kad mi dođe gušt ,moja Stella ih pojede dnevno cijelu šaku.Ali u pekmezu ih obožavam i naravno u kolačima a evo uz dodatak naranči ispalo nešto jako fino.

Pekmez od smokava 2 kg smokvi
                                   4 kom naranči
                                   1/2 kg šećera
                                   2 žličice cimeta
                                   1 želin
                                   par lavandinih cvjetića

Smokve očistiti od njihove kožice i s štapnim mikserom usitnite .
Narače očistiti i od njihove tanke kožice te također usitniti.
Pomiješajte obje vrste voća i uz dodatak šećera i želina stavite pomalo kuhati.Na šećer pripazite jer su smokve same po sebi slatke.Kuhati dok ne zavrije i pomalo smanjiti temperaturu i kuhati cca 10 min.
Za probu žličicom uzmite malo pekmeza i stavite na mali pijatić ako se u par ekundi stvrdne ,gotov je .E a
sad dodajte cimet i lavandu ,pomješajte i punite čiste i sterilizirane staklenke.Okrenite ih par minuta naopačke.



Kad zahladni ukrasite svoje staklenke lavandom ,školjkama ,špagom sve što ste skupili ovo ljeto po plaži i igrajte se s maštom i svojim klincima.

Primjedbe

  1. Joj, predivnoo! Obožavam smokve i džem od smokve, još uz naranču mora da je fenomenalan, jako lijepo si ga upakirala :))). Meni po prvi put u životu mora i ljeta nije dosta, inače obožavam zimu, ali nema mi do mora, pogotovo ronjenja. Mi koji ovdje živimo moramo zaista cjenit na kakvom mjestu i gradu živimo. More pred nosom, a u neposednoj blizini i planina i Gorski kotar. Raj na zemlji
    i što sam starija to sam svjesnija toga :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Dilajla, imam osećaj kao da sam i ja bila na Rabu posle ove divne priče. Nažalost smokvi ovde ni za leka, neke male, nikakve se prodaju na pijaci. Šteta prošle godine sam jela tako divne sa drveta kod rođaka. Valjda treba neko da se seti i posadi drvo. Doduše sezona im je kratka pa se valjda ne isplate a i tako su nežne. Probala sam džem sa rumom od smokvi i vanredan je. Ovaj sa narandžom mora da je super. Divna dekoracija! Može pravo u prodavnicu na raf!

    OdgovoriIzbriši
  3. Çok leziz bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.
    İncire bayılır, çok severim.

    Saygılar.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam nikad probala dzem od smokava, bas me zanima da li mi bi se dopao, obzirom da jako volim sveze smokve, a suve jako ne volim :)) Ako zamislim spoj ukusa sveze smokve i sveze narandze - vec mi se svidja.

    Slicice prelepe, atmosfera letnja...

    OdgovoriIzbriši
  5. Super, volim da ima i po neki komadic smokve...Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako volimo smokve, imamo čak jednu malu u vrtu (svi smo ismijavali mojeg muža kada ju je posadio, kao nije klima i to, ali ona uredno rodi fine, slatke smokve). No, to je premalo za raditi bilo što osim ih pojesti u slast. Prije dvije godine ljetovali smo u Loparu i ljubazni domaćini nabrali su nam sanduk smokava iz svojeg vrta kao poklon pri odlasku. Krasne su ti slikice i vjerujem da je ovaj pekmez divan.

    OdgovoriIzbriši
  7. kao što sam bila već spomenula na jednom blogu nisam radila nikakvu zimnicu od smokvi, niti probala, no nekako me mame svi ti recepti pa ću morati pod hitno nabaviti smokve... a što se tiče Raba, bila sam tamo davno još kao klinka, ali ostao mi je tako drag u sjećanju i nadam se da ću imati još koju priliku da tamo ljetujem...

    OdgovoriIzbriši
  8. Jela sam ga samo jednom,i bila odusevljena,...prelepo si ga napravila!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ove slike prosto mame:)) S narančama to je pun pogodak!

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmmmmmm, bilježim, bilježim. Prekrasno! I recept i teglice.

    OdgovoriIzbriši
  11. jako lijepa web stranica i recepti :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno izgleda, obožavam ga! Sve pohvale draga!
    U vrtu imam veliku smokvu i svake godine radim pekmez, jako brzo nestane jer je prefin:)

    OdgovoriIzbriši
  13. da li dodajete vode dok se kuva,i u zelatin!!!ocu da ga napravim...pozzz iz kotora!!! :D

    OdgovoriIzbriši
  14. Draga Vesna vodu ne dodajem jer smokve same po sebi imaju određeni postotak vode a na ovu količinu dodam 1 želin kako i piše u receptu.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi