subota, 28. kolovoza 2010.

Nabujak od griza sa jabukama

Što vama znači griz ,meni osobno ništa ali ga moji klinci obožavaju kao i njihov tata.Meni se griz u biti ne sviđa ostao mi je u sjećanju iz vrtića kad sam ga trebala pojesti do kraja s čokoladom a bio je bljutav i ružne boje čak ni bijele,bijele kakav je sad moj kad ga kuham doma i onda stavim tonu cimeta na njega.
Ovaj receptić sam našla na coolinariki i prvo što mi se kod njega dopao bio je njegov izgled a onda sam i odličila i probati ga jer npr.obožavam jabuke ali volim isprobavati stvari koje inače ne volim.Da nisam od onih zato što ja to ne volim pa ne mora biti dobro a kod ovog nabujka nisam pogriješila i zahvaljujem ivanni koja je podijelila recept s nama.

Nabujak od griza s jabukama  3 jabuke
                                                  500 ml mlijeka
                                                  90 g griza
                                                   2 žlice smeđeg šećera
                                                   1 žlica meda
                                                  200 g svježeg sira
                                                   limunova korica
                                                   vanilin šećer
                                                   2 jaja

Jabuke očisitite i natrljate cimetom koji sam ja dodala jer ga obožavam a onda poprskajte limunovim sokom.
Odvojite žutanjak od bjelanka.Bjelanjke istucite s prstohvatom soli.Žutanjke pomiješajte s svježim siom i vanilijom.
Mlijeko zakuhajte ja sam dodala 2 žlice meda a izostavila u potpunosti šećer i skuhajte griz.
Kad se griz zgusnuo dodajte žutanke i pomalo snijeg od bjelanjka.Smjesu stavite peći u okrugli kalup na 180 -200 C cca 40 min dok ne porumeni.Zaboravila sam napisati da treba rasporediti polovice jabuka na smjesu.

Nabujak iznenađujuće fin i sočan ,jako dobar topao ali i hladnom mu ništa ne fali.
Nije sladak a jabuke mu daju finu kiselastu notu.
Definitivno nešto drugačije ali jako fino.

Broj komentara: 8:

  1. Jako lepo, ekonomično, pa skoro sve sastojke imamo kod kuće. Bookmarkirano!

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja se spremam da ga pravim, svideo mi se cim ga je Ivana objavila. Tvoj izgleda odlicno!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Baš izgleda super, a i sastojci su zbilja fini. Za probati! Što se griza tiče, evo sam ga kuhala baš jutros za malu curicu od 3 godine i moju veliku kćer koja ga se zaželjela. I čujem da danas mlade mame nikako ne daju djeci jesti griz, već samo Čokolino, griz je zabranjena i loša namirnica! Isto tako i med, jer da navodno izaziva alergije! Ali zato sasvim bez rezerve dječicu hrane hrenovkama i paštetama! Nepojmljivo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš super kolač za posljepodne uz kavicu ili čaj, a sve što nam za njega treba uvijek se nađe.

    OdgovoriIzbriši
  5. meni je griz prvo bebi hrana, onda pomalo i bolnička. Niti mi je jako mrzak niti mi je jako drag, čini mi se da je kod mene slučaj kao i tvoj. Dragi uopšte ne voli hranu koja je kašasta, a ni djeca pa se kod mene griz upotrebljava za kolače ili za posipanje kora za pizzu.
    Moram reći da ovaj kolač djeluje vrlo privlačno u tvojoj izvedbi i rado bi samo jedan komad.

    OdgovoriIzbriši
  6. sudeći prema sastojcima, ovaj kolač je odličan
    što se tiče griza nisam obožavatelj, no ponekad ga se zaželim pa napravim

    OdgovoriIzbriši
  7. Dali možemo griz zamijeniti sa zobenim pahuljicama a mlijeko vodom?
    MLIJEKO I GRIZ NE SMIJEM JESTI .
    LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mlijeko s vodom da ali mislim da zobene i griz i ne jer imaju i drugačiju teksturu, ali možda i teba probati

      Izbriši