Pivski kruh


Oko ovog kruha  i njegovog recepta motala sam se mjesecima ,a iz razloga što se kruh diže 18 sati ,iako to i nije u biti loše ako se rasporedi vrijeme i zaista on je brzo pečen i nadasve fin samo što naša draga unikatica
nije zaista naglasila kako je kruh fin i radila bih odmah duplu mjeru jer se već pojeo za ručak a neki mali lopovi nisu mogli dočekati da se i ohladi.I evo prilike da s ovim receptom se pridružim Kuvarigricama u Ajme koliko nas je   i dragoj Ani šaljem ovaj recept koji je nas osvojio.


Kruh rado pečem i stvarno imam jako dobre recepte ali ovaj me oduševio valjda  zbog njegove hrskave korice i divnog mirisa koji se širio kućom.Držala sam se recepta osim što sam koru namazala maslinovim uljem i posipala sjemenkama lana,sezama i suncokreta.

Za kruhić vam je potebno : 450 g brašna
                                                 2 žličice soli
                                                 1 žličica sode  bikarbone
                                                    ravna žličica suhog kvasca
                                              220 ml vode
                                              120 ml piva
                                                1 žlica octa


 
Pomiješajte fino sve sastojke ,dodajte mokre i lagano pomiješajte s drvenom žlicom.
Dobro zatvorite i stavite u frižider na 14 h.Nakon tog vremena izvadite ga iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi 2h.Nakon dva sata na dobro pobrašnjenoj podlozi ga premijesite ja sam ga i par puta i istukla.
Potom ga stavite na pek papir i premažite uljem i pokrijte folijom i pustite da se diže još dva sata.Tepsiju u kojoj ćete peći kruh zagrijte na 250 C bez ventilatora.Sad premjestite kruh na vruću tepsiju ,obavezno skinite foliju i stavite peći obavezno poklopljenog 20 min.Nakon 20 min smanjite temperaturu na 220 C i izvadite poklopac i pecite dok fino ne porumeni.



I ako ste pomislili da je dugo bilo za čekati tek sada treba sačekati da se ohladi i da navalite na božanstven krušac.

   



Primjedbe

  1. Ova zadnja fotka sa rupom je najbolja!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidim da je dobro porasaoa i super izgleda...

    OdgovoriIzbriši
  3. Zazu, mene zanima jel se pivo ikako osjeti kada je kruhić pečen ili ne? Kakva mu je zapravo aroma?

    OdgovoriIzbriši
  4. Dodatak piva je interesantan, nisam takav kruh do sada isprobala. Ali što dobro izgledaaaa....., sigurna sam da je teško dočekati da se ohladi !

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo mi izgleda kao da je neki tajni recept konačno video svetlost dana. Samo da pitam, ovaj poklopac, šta se korist i koliki treba da bude obzirom da će hleb u prvi mah na visokoj temperaturi početi da raste pa da se ne zalepi za njega! Može li bez poklopca, pošto mi ništa nepada napamet čime mogu da pokrijem, svi plehovi su mi plitki. Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jao ovo tako dobro izgleda da jedva cekam da ga probam

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim miris pečenog peciva, a još kad znaš da je tvojih ruku djelo - odmah je slasniji :)
    Prekrasno i tako pjenušavo i meko izgleda!
    Recept pospremljen :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nataša ,pivo se uopće ne osjeti ja imam osjećaj da je pivo tu više kao fermentacija.
    jelena ,ja sam kruh stavila peći u tepsiju od pećnice i pokrila tepsijom manjom u kojoj inače pečem krumpire jer nemam nažalost nikaku posudu s poklopcem pa sam eksperimentirala,mislim da bi u ovom slučaju bila i jako dobra i vatrostalna zdjela s poklopcem ili neka dobra posuda od gline s poklopcem (to moram naći)

    OdgovoriIzbriši
  9. Jao, pivski kruh, savršeno! Odlično ti izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  10. nisam do sad isprobala ovakav kruh, ali interesantno zvuči i jako lijepo izgleda baš onako hrskavo izvana i mekano iznutra

    OdgovoriIzbriši
  11. Dakle, ovo s dizanje, pa kako si ga istukla, pa kako je poklopljeno, pa bez folije, to ti je jedna gadna SM furka! Da čovjek ne pročita naslov bloga, pomislio bi da je zalutao na erotske stranice ljudi sa specijalnim potrebama, Ha, ha, baš si me dobro zabavila i lijepo sam se nasmijala. Što je puno bolje, da ne velim tanje, nego se dohvatiti ovog fantastičnog kruha. Uopće ne želim razmišljati o divnom mirisu, pa hrskavoj korici..... Uf, uf!

    OdgovoriIzbriši
  12. Mnogo dobro izgleda, mene podseca na onaj seljacki hleb sto se ne mesi, cim ima tolike rupe, odmah mi je jasno da je testo mekse nego klasicno. Fotkice prelepe, narocito ova poslednja! :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi