Ny cheese cake by melrose

Da li sam ja mjerodavna osoba da nešto napiše o ovoj torti,vjerovatno ne a iz razloga što ja obožavam ovakve stvari i čak moram priznati da imam i omiljen recept ali o njemu neki drugi put,Volim ovu finu strukturu sira pa na kraju kiselo vrhnje ka glazuru.Volim ovaj divan spoj finog sira,limuna,
Malčice je komplicirana za napraviti ako se držite uputstva ali kako sam ja blizanka po horoskopu hoću da sve bude savršeno(a nikad nije) da bude brzo(a nikad nije) i da se svi dive (hm kako kad).Tako je bilo i pri ovoj izradi malo sam skratila ono čekanje pri odvajanju i zanemarila odmor od 20 min prije stavljanja kiselog vrhnja ali mislim da nisam ništa izgubila.I tako se i ja pridružujem kuvarijacijama s ovim lijepim receptom.



Jedina mala zamjerka ipak mi se čini malo prevelika količina šećera ,po mom okusu čak bi 250 g bilo idealno,Tako da ću zasigurno drugi put smanjiti količinu šećera i dodati još bar dvije žličice limunovog soka.
 Podloga za tortu 100 g keksa
                              50 g maslaca
Krema    1,4 kg sira
               360 gr secera
                50 gr kiselog vrhnja
                30 gr brasna
               1 žličica  limunovog soka
               2 žličice vanilin šećera
               2 zutanjka
               5 jaja 

Pomalo miješati sve osim jaja,ja sam upotrijebila 1/2 kg svježeg sira i 1/2 kg mliječnog sira za mazanje,
Dodati jaja i miješati dok ne dobijete finu krema.Izlijte na podlogu od keksa i stavite peći na 140 C
oko 20 min a potom nožem fino odvojite od kalupa (naučila sam nešto novo).E sad bi trebalo ostaviti kolač 20 min izvan ja nisam već sam ga vratila u pećnicu i nastavila peći dok nije počeo dobijati boju.Izmješala sam 200 g kiselog vrhnja s 20 g šećera i fino prelila preko kolača i vartila u pećnicu na još 8 min.

I moji vole ovakve stvari tako da je brzo nestala a vjerovatno iz razloga još je i padala kiša pa se nismo puno micali ovaj vikend iz kuće.

Ipak smo uhvatili tračak sunca pa smo išli proteguti noge uz more.


Skoro da je bila calma bonaca a nakon pol ure se spustio pljusak.

Primjedbe

  1. baš sam sad gledala kod tadeje njene osvrte na čiz..

    ja ga osobno jako volim, ali ne odgovara mi ova varijanta sa brašnom

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično je ispao. Da, količina šećera je jako pipava stvar obzirom da sirevi širom sveta imaju različitu količinu soli u sebi i masnoću. Stvarno se moa naći mera!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo Dilajla, super ti izgleda tortica, rahlost se vidi na fotkicama. Koji svježi sir si upotrebila, industrijski, ili od kumice? A vrhnje ili mileram?

    OdgovoriIzbriši
  4. Izgleda prilično poput mojeg iako kažeš da ga nisi ostavljala da stoji tih dvaput po dvadeset minuta, a koliko sam shvatila i nisi ga pekla čitavih 100 minuta? Po ovom receptu ne ispadne presladak, doduše što kaže Jelena ovisi i o siru, ja sam koristila obični svježi kravlji punomasni, a i budući sam ja stavila kakao onda je njegova gorčina dodatno radila protutežu slatko kiselom nadjevu, ali svejedno to kod nas ne prolazi. Iako ja svim cheesecakeovima pa tako i tvom, priznajem zavodljivost koju šire tom bijelom kremastom površinom i koliko god ga ne voliš, navuče te uvijek na barem griz! ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Dunja upotrebila sam svježi sir koje se kupuje refužo na pijaci on mi je nekako najboljia vrhnje od Vindije s 20 mm.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odlično si ga napravila, iako si malo ubrzala postupak odlično je ispao. Izgleda baš super, ...., hoću griz ! :))

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda jako fino i socno! I mene interesuje ukupno vreme pecenja, posto sam i ja, kao i Tadeja shvatila da nisi u nastavku pekla 100 minuta nego krace.

    A nije popucao ni malo? Ako jeste, u kojoj fazi?

    Hvala i pozdrav!
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  8. Popucao nije bar ja mislim iz razloga što ga uvijek pokrijem folijom i 15 min pred kraj skinem da malčice dobije boju a pekla sam cca 60 min na 160 C,prelila vrhnjem i vratila u pećnicu još cca 8 min.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi