Mramorni kruh od bundeve


Ma reći ćete opet samo još jedan kruh ali moram priznati da kad sam ugledala Zoričine slike odmah sam stavila fete bundeve u pećnicu i fino ih spekla a potom  ih štapnim mikserom usitnila s dodatkom malo soli i maslinovog ulja. Iziskuje malo više posla ali ćete zaista uživati u finom kruhu a od ostatka bundevinog tijesta sam umijesila mala peciva koja su na kraju ispala tako fina i mirisna.


Sastojci 400 g brašna
             250 g propasirane bundeve
             1 suhi kvasac
             1 žličica soli
             1 žličica šećera
             2 jaja
             150 ml mlakog mlijeka
              60 g otopljenog maslaca

Zagrijati mlijeko i od ove količine 150 ml mlijeka odvojiti pola, dodati žličicu šećera te suhi kvasac te pustiti da zapijeni. Pomiješati brašno s propasiranom bundevom, dodati sol, jaja, otopljni maslac, ostatak mlijeka te uzdignuti kvasac. Meni je trebalo još dobrih 100 g brašna da fino umijesim tijesto ali to zavisi od vlažnosti same bundeve. Pustite da se tijesto diže.



Obično tijesto 500 g brašna 
                       1 suhi kvasac
                      1 žličica šećera
                     1 žličica soli
                     50 g mlijeka u prahu
                    1 jaje
                    100 g maslaca ili ulja ( ja sam koristila maslac)
                    250 ml mlake vode

U dcl mlake vode pomiješajte suhi kvasac te žličicu šećera te pustite da se digne, pomiješajte brašno s žličicom soli, mlijekom u prahu dodajte ostatak mlake vode, otopljeni maslac te jaje, Dodajte uzdignuti kvasac i umijesite mekano tijesto i pustite da se diže.

Meni se tijesto već duplo nadiglo ni nakon 20 min te ga premijesite i podijelite na pola. Žuti dio tijesta razvaljajte ovisno o veličini pleha u kojoj ćete ga i peći. Razvaljano tijesto premažite vodom te rastanjite i obično tijesto na veličinu žutog, zarolajte ga kao roladu te stavite ga u tepsiju i pustite da se diže pola sata. Nakon pola sata stavite ga peći na 180 C oko pola sata ili ovisno o vašoj pećnici, meni je trebalo još 15 minuta dok štapić ne izađe suh. Tako napravite i s drugom plovucom tijesta.
Meni je još ostalo bundevinog tijesta pa sam napravila mala peciva.
Nikako nemojte tijesto razvaljati tanko da vam korica ne pukne, već ga razvaljajte da bude malo deblje cca 1,5 cm.



I da se vratim na početak priče topla preporuka za ovaj fini kruh i fina mala peciva a nadam se da će se i Zorici svidjeti moja izvedba ovog finog kruha



Primjedbe

  1. Jako interesantno izgleda! Zapisujem recept!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovaj kruh sam odmah snimila kod Zorice i jako mi se svidjeo na prvu,savršena ti je izvedba,slike govore sve same za sebe!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sile su ti fantastične...jednostavno sam bez teksta i izuzetno sam srećna da se i tebi dopao ovaj hleb, kao što je i nama. Tinu i Stelli zagrljaj od tete iz Kanade.

    OdgovoriIzbriši
  4. Predivno izgleda. Kao u snu. Divne fotkice. Beležim:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka čast! Vidjela sam ga i ja kod Zorice ali se nisam pomakla. Super ti je ispao!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako lepo ozgleda prelepe su slike.

    OdgovoriIzbriši
  7. baš je dobar..pravo dobar...a slike tek!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Savršeno ! i kruh i peciva ! Baš si ih odlično napravila i jako lijepo prezentirala, krasne su fotkice ! Primjetila sam ga i ja kod Zorice i mislim da ga treba isprobati !

    OdgovoriIzbriši
  9. Kad sam vidjela na fejsu slike, bila sam oduševljena ovim pecivima kako izgledaju, a i kruh se super napuhnuo...kada je riječ o bundevi, ništa ne odbijam

    OdgovoriIzbriši
  10. divno izgleda! koja fantasticna boja.. bas cu da ga isprobam =)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi