Volite slane i slatke
Kroasane e ja vam ih nudim u dvije verzije ovu slatku imam godinama otkako ga je Lana izbacila na coolki a ovaj slani sam našla neki dan, Izrada je čak i slična , razlika je u sastojcima a način izrade je identičan a vi si odaberiti one koje više volite. Početi ću s slanim finom i hrskavim kroasanima.
Sastojci 600 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasca ili paketić suhoga
200 ml jogurta
200 ml mlijeka
100 ml ulja
malo soli
žličica šećera
100 g rastopljenog maslaca
po želju bijeli i crni sezam
Brašno pomiješajte s suhim kvascem koji sam ja koristila, dodajte žličicu šećera i mlačno mlijeko. Dodajte tekuće sastojke i zamijesite mekano podantno tijesto, ja sam dodala još cca 50 g jer mi je tijesto još bilo jako ljepljivo. Tijesto podijelite u 8 kuglica i pustite da miruju 5-10 min.
Potom prvu kuglicu razvaljati na veličinu tanjura a potom premažite rastopljenim maslacem. Razvaljati i sve druge kuglice pa položiti jednu preko druge i namazati maslacem, zadnju dio tijesta ne premazivati. Pustiti da odstoji 15 min. Dobro pobrašniti radnu podlogu a ako vam je radna ploča premala prebacite se na stol gdje vam je veća radna površina. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u jedan veliki krug. Prerežite ga vodoravno a potom na trokute veličine 3-4 cm ili već kako ih volite veće ili manje. Srolajte ih i odložite ih na tepsiju koju ste obložili masnim papirom. Pustite da se dižu 1,5- 2 h.
Kada su se digli premažite ih razmućenim jajem te posipajte crnim ili bijelim sezamom. Stavite ih peći na 180 C i peći dok ne porumene a onda ih malo pustiti da se ohlade a potom uživati.
A ovi slatki pripadaju Lani i iako nisam istraživala da li ih je i objavila na svom blogu ali mi svako toliko guštamo u njima.
Sastojci 1 kg glatkog brašna
1 paketić suhog kvasca
2 žličice soli
3 žličice šećera
5 žlica ulja
2,5 dcl mlijeka
2,5 dcl vode
250 g maslaca za premazivanje
Pomiješati brašno s šećerom i kvascem te dodoati mlačno mlijeko, dodati sol te ostale tekuće sastojke i umijesiti srednje meko tijesto, Podijelti na 16 jufkica, svaku razvaljati te premazati rastopljenim maslacem. Podijelti na dva kupa u kojem će biti 8 jufkica. Pokriti platnenim ubrusom i pustiti da odstoje 20 min. Potom ih razvaljati te podijelti na pola a potom na četvrtine a onda i na šesnajstine puniti ih slatkim nadjevom kod mene je to nutella ili neki fini pekmez. Pustiti da odstoje sat vremena pokriveni a onda ih ispecite na 220 C dok ne porumene.
Da me pitate koje je bolji recept zaista neznam jer u oba dva smo uživali a i kad neke recepte pečemo često zaista znači da su jako fini.
A proljeće je došlo i kod nas i napokon sam se i posvetila i malo vrtu koji je živnuo a mi izbacili stol i čekamo još više sunca da guštamo u njemu. A više smo i u šumi jer volimo i brati i šparoge kojih je ove godine jako puno a i rano su i počele.
Sastojci 600 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasca ili paketić suhoga
200 ml jogurta
200 ml mlijeka
100 ml ulja
malo soli
žličica šećera
100 g rastopljenog maslaca
po želju bijeli i crni sezam
Brašno pomiješajte s suhim kvascem koji sam ja koristila, dodajte žličicu šećera i mlačno mlijeko. Dodajte tekuće sastojke i zamijesite mekano podantno tijesto, ja sam dodala još cca 50 g jer mi je tijesto još bilo jako ljepljivo. Tijesto podijelite u 8 kuglica i pustite da miruju 5-10 min.
Potom prvu kuglicu razvaljati na veličinu tanjura a potom premažite rastopljenim maslacem. Razvaljati i sve druge kuglice pa položiti jednu preko druge i namazati maslacem, zadnju dio tijesta ne premazivati. Pustiti da odstoji 15 min. Dobro pobrašniti radnu podlogu a ako vam je radna ploča premala prebacite se na stol gdje vam je veća radna površina. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u jedan veliki krug. Prerežite ga vodoravno a potom na trokute veličine 3-4 cm ili već kako ih volite veće ili manje. Srolajte ih i odložite ih na tepsiju koju ste obložili masnim papirom. Pustite da se dižu 1,5- 2 h.
Kada su se digli premažite ih razmućenim jajem te posipajte crnim ili bijelim sezamom. Stavite ih peći na 180 C i peći dok ne porumene a onda ih malo pustiti da se ohlade a potom uživati.
A ovi slatki pripadaju Lani i iako nisam istraživala da li ih je i objavila na svom blogu ali mi svako toliko guštamo u njima.
Sastojci 1 kg glatkog brašna
1 paketić suhog kvasca
2 žličice soli
3 žličice šećera
5 žlica ulja
2,5 dcl mlijeka
2,5 dcl vode
250 g maslaca za premazivanje
Pomiješati brašno s šećerom i kvascem te dodoati mlačno mlijeko, dodati sol te ostale tekuće sastojke i umijesiti srednje meko tijesto, Podijelti na 16 jufkica, svaku razvaljati te premazati rastopljenim maslacem. Podijelti na dva kupa u kojem će biti 8 jufkica. Pokriti platnenim ubrusom i pustiti da odstoje 20 min. Potom ih razvaljati te podijelti na pola a potom na četvrtine a onda i na šesnajstine puniti ih slatkim nadjevom kod mene je to nutella ili neki fini pekmez. Pustiti da odstoje sat vremena pokriveni a onda ih ispecite na 220 C dok ne porumene.
Da me pitate koje je bolji recept zaista neznam jer u oba dva smo uživali a i kad neke recepte pečemo često zaista znači da su jako fini.
A proljeće je došlo i kod nas i napokon sam se i posvetila i malo vrtu koji je živnuo a mi izbacili stol i čekamo još više sunca da guštamo u njemu. A više smo i u šumi jer volimo i brati i šparoge kojih je ove godine jako puno a i rano su i počele.
Prelepi su u obe kombinacije a fotkice su jako lepe i nezne, drago mi je da je receptic fino posluzio.:)) p.s. uzivam i u prvim prolecnim cveticima iz baste.:)))
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago da je tvoj komentar prvi ali ti znaš da su tvoji korasani neneadmašivi i hvala ti što si podijelila recept s nama.
OdgovoriIzbrišiKako su ti samo lepi kroasani! A tek ove prolećne slikice!
OdgovoriIzbrišikrasan proljetni post, a kroasani savešrno izgledaju, divno!
OdgovoriIzbrišikrasni su :)
OdgovoriIzbrišiJoj sad me i ti mamiš, videh ove Anđine krosane i vrlo slično ih i ja pravim, moju brzu verziju...ako ima još nešto da je ostalo, evo me u redu za jedan. Topli pozdrav.
OdgovoriIzbrišibože!!!
OdgovoriIzbrišipredivni su..teško bi bse bilo odlučiti koje raditi....sličice su baš pravo dobre...
Tako so mamljivi , da me mika da bi jih spekla ta trenutek.
OdgovoriIzbrišiVendar vem , da nikoli ne bodo tako izjemni lepi in okusni kot tvoji.
Meni su i jedni i drugi divni, hoću, napraviti ću ih sigurno...
OdgovoriIzbrišiVolim i slatku i slanu varijantu, odlicno izgledaju:)
OdgovoriIzbrišiJedni su lijepši od drugih a i vrt krasno izgleda.
OdgovoriIzbrišiO kako su divni,slike su ti posebno lijepe!
OdgovoriIzbrišiHvala svima malo više sad uživam u svom vrtu nije kao tvoj Nelly ali nije ni za baciti
IzbrišiObožavani kroasani, volim ih i baš ih volim ! :) A ovi tvoji su neodoljivi, predobro izgledaju, slani tako dobri, slatki tako nježni, odlično ! Fotke su mi krasne, kroasani i cvjetići, baš uživam !
OdgovoriIzbriši