subota, 15. ožujka 2014.

Čokoladna mokka torta

Brza, jednostavna a čak ne trebate paliti pećnicu za ovo malo slatko zadovoljstvo. Odlična uz ovo proljeće koje je napokon navratilo u naše krajeve a uz par dana godišnjeg da sredim vrt i koju šetnju uz more odlično.


Čokoladni ogrtač 250 g mljevenih čokoladnih keksa s komadićima čokolade
                            100 g lješnjaka prepečanih i samljevenih
                            120 g omekšalog maslaca

Kekse i lješnjake sameljite te pomiješajte s omekšalim maslacem i obložite kalup torte s svih strana, posebno fino obložite stranice kalupa te ga odložite u frižider da se obloga stisne.

Čokoladni ganache 150 g čokolade s većim udjelom kakaa
                                 80 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijati te postepeno dodati čokoladu i postepeno mješajući otopiti isto. Pustiti da se ganache malo ohladi a potom ga nanijeti na podlogu od keksa i lješnjaka i pustiti da se stisne.


Mokka krema 170 ml jake crne kave
                      200 g tamne čokolade
                        60 g maslaca
                          2 žutanjka
                        10 g želatine ili kao u mom slučaju 5 listića želatine
                     250 ml slatkog vrhnja utučenog u šlag
                       50 ml slatkog vrhnja

Skuhajte crnu jaku kavu i procijedite je od taloga da vam bude točno 170 ml kave, pustite da se ohladi.
Maslac rastopite i dodajte čokoladu te ju polagano otopite . Listiće želatine namočite u vodu i pustite je 10 min da nabrekne. U čokoladu koju ste otopili dodajte 2 žutanjka i mješajte 2 min, dodajte i kavu i 50 ml slatkog vrhnja te lagano umiješajte ocijeđenu želatinu. Ja sam lončić  vratila malo na zagrijanu ploču da mi se želatina otopi do kraja i smjesa postane jednolična. Pustite da se ohladi a slatko vrhnje umiješajte  s dodatkom 3 žlice šećera u šlag. Postepeno žlicom dodajte šlag u smjesu a onda sve još mikerom dobro umiješajte u jednoličnu smjesu. Nanesite je na čokoladni ganache te pustite da se bar 2 h ohladu u frižideru.


Recept sam pronašla na coolki od drage  Angeline koje me je osim svojih recepta privukla i svojim životnim putem u kojem uživa s svojom djecom, mužem i psima i svojom velikom ljubavi prema svom vrtu u kojem kako kaže ima preko 100 ruža. Nasmijala me jedna njena rečenica moj muž je htio pecati a ja uživati u svojoj vikendici u svojoj obitelji i u prirodi kaja me okružuje, iskreno malo joj i zavidim na svemu tome jer ja nažalost nisam mogla svoj posao spojiti s svojim voljenim otokom i guštanjem na njemu. Naravno malo prošvrljajte njenim receptima.  Ali mi guštali uz komadić torte u našem vrtu koji je ponovo nakon zimskih mjeseci opet u funkciji. A vama drage moje želim ostatak vikenda.








Broj komentara: 15:

  1. obožavam ovakve torte, moussaste, kremaste :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Opasno dobro izgleda, nista lepse od poslastice sa puuuno cokolade!:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovakve cokoladne torte su mi definitivno najdraze... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta je ludlo, pravi cokoladni oblak. Lepo si je napravila, sve je svilenastsa i penasta :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ajme, da znaš kako bih ju sada degustirala! Divno izgleda, i sigurna sam da je prefina!

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako fino i kremasto. Mene isto nekad koči taj posao, taman kad se zalaufam ili u vrtu ili u kuhinji moram krenuti...

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasno izgleda, savršeno za mene kavopiju.

    OdgovoriIzbriši
  8. Odgovori
    1. To je najmanji problem što ne voliš kavu, dogovorile bismo se brzo.

      Izbriši
  9. Dilajla torta je ludilo,odmah ju bilježim i pravim prvom priliko,totalno po mom ukusu!

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako dobra torta i tako neodoljivo izgleda, uživati u njoj u vrtu sigurno je posebno lijepo !

    OdgovoriIzbriši