Sfogliatelle
Trebali su biti izabrani u ovom krugu Kuvarijacija ali nisu pa sam se ja uhvatila u koštac s njima i iako sam ih rasporedila u tri dana tj 3 faze dužine izrade neka vas ne obashrabri u izradi ovog jako finog i jako efekatnog deserta koji sam davno jela u Veroni i iskreno moji su daleko bolji. Skromna sam nema što.
Tijesto sam radila po ovom receptu znači umijesiti 420 g brašna ja sam koristila manitoba brašno, dodati žličicu soli i 180 ml tople vode. Umijesiti tijesto da vam postane glatko i trebati će vam vremena. Meni se mijesio 5-7 minuta u mikseru a onda sam ga još mijesila ručno a na kraju sam ga i par puta razvaljala a potom ga obavila folijom i stavila u frižider preko noći.Umiješajte 100 g maslaca i 100 g masti u homogenu smjesu te ostavite na sobnoj temperaturi.
Drugi dan razvaljajte dio po dio tijesta a onda ga razvlačite na mašinu za paštu, dok ne dođete do kotačića broj 9 i kada tijesto bude skoro providno, stavite ga na radnu plohu i razvlačite prstima te premažite mješavinom masti i maslaca.Krajeve tijesta zarolajte, tako radite s svim tijestom koje imate prvo razvlačite na mašinu za paštu a onda i dodatno prstima te premazujete mašću i maslacem, svaki dio narolajte na onaj prethodni. Dobiti ćete kobasicu koju premazujte te omotajte folijom i ostavite u frižideru minimum 2 h a kod mene je to bilo preko noći.Nastojte da bude čvrsto omotan sloj preko sloja i dobiti ćete ovu lijepu teksturu kao da se lista.
Postupak na slikama, možda je ovako jednostavnije
Izvadite tijesto iz frižidera i režite ga na ploške široke 1 cm a potom svaku plošku prvo stisnite dlanom a potom prstima oblikujte trokut tako da prste namočite u mješavimu masti i maslace te trokut okrećite oko svoje osi tako da se on širi. Napunite ga smjesom i malo stisnite krajeve da ne iscuri nadjev . Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 C dok ne dobije zlatnu koricu. Tijekom pečenja će u jednom trenutku sfogliatelle ispustiti određenu količinu maslaca ali sam ih ja kad su se ispekli stavila na papirnati ručnik da upije višak masnoće.
Nježno ih posipajte šećerom u prahu i uživajte u divnom okusu i hrskavšću tijesta koji se topi u ustima.
Mislim da će kod mene biti dragi gosti ove divne sfogliatelle ali kako je Stella rekla s finim topingom od čokolade s malinama.
Zaista su posebni i svaki listic se najfinije vidi, meni je isto velika zelja da ih isprobam, a tebi su savrseno uspeli.:))))
OdgovoriIzbrišiPa ja ovome vec dva dana ne mogu da se nagledam. Presavrseni su ti, divno si ih napravila :)
OdgovoriIzbrišiHvala Lljiljo znaš da sam uživala u izradi a i u okusima ove divotice.
IzbrišiDilajla, svaka čast.. i ja sam ih pravila još prošle godine, ali nisu ovako lepi kao tvoji.
OdgovoriIzbrišiVidjela sam da si ih i ti radila, i isto su lijepi Zorice, sad ću raditi i drugu turu.
IzbrišiZa mene je ovo baš poduhvat ali ću ga izvesti kad tad!
OdgovoriIzbrišiSavršenstvo!
bez riječi sam....predivno...
OdgovoriIzbrišiI ne čudi me da su bolji od onih što si jela u Veroni. Prvo što si ih ti savršeno napravila, a drugo što je ovo napuljski specijalitet. Kao i dobru pizzu, teško ćeš ih naći drugdje u Italiji. Ja kad sam dolje za Božić nauživam se za ostatak godine. Mogu se puniti i nutellom, onda ih zovu code di aragosta
OdgovoriIzbrišiSavršeno su ti ispali. Svaka čast na trudu i strpljenju.
OdgovoriIzbrišiVau! Ovo sam gledala kako Badi pravi i mislila sam da ih je nemoguće izvesti u kućnim uslovima. Ovi tvoji, međutim, nimalo ne zaostaju za njegovima - savršeni su! Bravo, draga.
OdgovoriIzbrišiOdlično su ti ispali! Nedavno smo ih imali za zadatak u okviru Daring Bakers izazova, ali nisam stigla sudjelovati. Potajno sam se nadala da će biti izabrani za kuvarijacije. Izgleda da se s nekim receptima treba uhvatiti u koštac mimo zadataka u igricama.
OdgovoriIzbrišiVidjela sam da su i bili u Daring Bakers i da ih se je i puno odazvalo a šteta je bilo ih propustiti.
IzbrišiPrekrasni :)
OdgovoriIzbrišizaista svaka čast na ovome, savršeni su!
OdgovoriIzbrišiJoj ovo izgleda potpuno fantastično!
OdgovoriIzbrišiSvaka ti čast, izgledaju apsolutno savršeno!
OdgovoriIzbrišiMa zašto bi bila skromna kad izgledaju i više nego odlično?? :)
OdgovoriIzbrišiOvo bi bio baš pravi izazov za Kuvarijacije. Super mi je što si ih odlučila napraviti, a još više mi je super kako si ih napravila, savršeno !!
OdgovoriIzbrišiOva divna peciva me proganjaju. :) Najpre sam ih videla u jednoj divnoj knjizi sa receptima za italijanski slatkise, pa kod nase Jelene i sad, u predivnom izdanju kod tebe. Tako mame... Jos se ja volim petljati sa takvim komplikacijama. Nista. zasukacu rukave cim nadjem malo vremena...
OdgovoriIzbrišiObavezno ih probaj baš čekam utiske i s tvoje strane.
IzbrišiDovela si ih baš do savršenstva, teško ih jevgledat. A ne probati ih.
OdgovoriIzbriši