U posjeti kod naše drage
Mimi u čijim postovima uvijek uživam i nekako mi se čini kao da je tu blizu mene.Radujem se kad piše o svom Ici oko kojeg se vrti cijeli svijet i sjetim se kad su bili moji mali i kako sam uživala u njima ali kao pijesak su mi izmakli i zato draga Mimi uživaj u njemu dok je još mali.Uživam u njenom blogu jer ima divnih fotkica cvijeća u kojima i ja guštam. Uživam i u njenim šetnjama šumama, branju gljiva.Njen blog je izabran u sklopu FBI rukavica koju je pokrenula food blogerka mamajac i ja se rado prikljućujem istraživanju ovog lijepog bloga.
Prvi zbor je pao na jednu finu juhicu jer kod nas na moru snijeg i dalje pada i pada i ova nam je fina juhica baš dobro pala. Ukusna fina i zdrava čorba kod mene s dodatkom malih knedlica od griza.
Sastojci 450 g krumpira
50 g putera
glavica kapule
450 g poriluka (bijeli i zeleni dio)
800-1200 ml povrtne juhe
150 ml vrhnja
125 ml mlijeka
sol i biber
Očistiti krumpir oprati i narezati na kockice, također i luk očistiti i nasjeckati,Poriluk oprati i narezati.
Na putru fino izdinstati kapulu, krumpir i poriluk. Dodati sol i biber i lagano dinstati.Fino dinstati i lagano pokriti papirom da se i dinsta u svom soku.Nakon 10 min maknuti papir i dodati litru povrtnog temeljca.Neka lagano par minuta zakuha a potom štapnim mikserom usitnite povrće .Lagano umješajte vrhnje i mlijeko.Neka još malo zakuha i toplu poslužite.
Liker od kave
S cimetom i mirisom kave ali meni jako paše hladan i zato ga držim u frižideru, nekako arome dođu do izražaja.
150 ml vode zakuhati s 300 g šećera.kad zakuha maknuti ga sa vatre.U drugoj posudi zakuhati 6 dcl vode i vrućom vodom zaliti 150 g kave.Procijediti vodu s kavom kroz gusto cjedilo ili upotrijebiti filter za kavu. Pomiješati sirup od šećera i kavu, dodati žličicu cimeta i 150 ml rakije ili vodke i zakuhati. Ohlađeno pospremiti u bočice za likere i uživati. Mimi je napisala da se može i napraviti talog od cimeta pa možete liker još jedanput procijediti.
Ukiseljeni šampinjoni
Ovaj recept sam vidjela na Jeleninom blogu i očarale me fotkice pa sam tek onda vidjela da je izvorni recept s bloga Mimis Kingdom.I od tada ih imam uvijek u frižideru i za nas ukućane i zalutale prijatelje.
Potrebno 1 kg sitnih šampinjona
2 dcl vode
1 dcl 9% octa
1 žličica soli
1 žličica šećera
malo zrna u papru
par lovorovih listova
2-3 režnja češnjaka
1/2 žličice majčine dušice
1/2 žličice osušenog origana
malo osušenog bosiljka
Vodu s octom i svim začinima staviti kuhati.Šampinjome ako su veći prepoloviti na četvrtine i malo ih očetkati od nečistoća.Kad voda prokuha stavljati turu po turu gljiva u tekućinu.Pustiti ih cca 3-4 minute i vaditi ih van.Kad su sve gljive prokuhane zaliti ih tekućinom u kojoj smo ih prokuhali i zatvoriti. Pričekati da se ohlade i uživati.
A snijeg je cijelu noć padao i padao i sad ga ima kod nas više od 40 cm a u samoj Rijeci oko 15-20 cm i navodno nastao cijeli kolaps u prometu ipak mi Primorci nismo naviknuti na snijeg , iako moram priznati ove godine ga je kod mene bilo više od mjesec dan snijega kao da nisam na moru već u kontinetalnom djelu Hrvatske.
Jučer sam čitala Nelyn post o prvim znakovima proljeća ali kod mene ih nema i kućica za ptičicu nam je ostala zatrpana.
Prvi zbor je pao na jednu finu juhicu jer kod nas na moru snijeg i dalje pada i pada i ova nam je fina juhica baš dobro pala. Ukusna fina i zdrava čorba kod mene s dodatkom malih knedlica od griza.
Sastojci 450 g krumpira
50 g putera
glavica kapule
450 g poriluka (bijeli i zeleni dio)
800-1200 ml povrtne juhe
150 ml vrhnja
125 ml mlijeka
sol i biber
Očistiti krumpir oprati i narezati na kockice, također i luk očistiti i nasjeckati,Poriluk oprati i narezati.
Na putru fino izdinstati kapulu, krumpir i poriluk. Dodati sol i biber i lagano dinstati.Fino dinstati i lagano pokriti papirom da se i dinsta u svom soku.Nakon 10 min maknuti papir i dodati litru povrtnog temeljca.Neka lagano par minuta zakuha a potom štapnim mikserom usitnite povrće .Lagano umješajte vrhnje i mlijeko.Neka još malo zakuha i toplu poslužite.
Liker od kave
S cimetom i mirisom kave ali meni jako paše hladan i zato ga držim u frižideru, nekako arome dođu do izražaja.
150 ml vode zakuhati s 300 g šećera.kad zakuha maknuti ga sa vatre.U drugoj posudi zakuhati 6 dcl vode i vrućom vodom zaliti 150 g kave.Procijediti vodu s kavom kroz gusto cjedilo ili upotrijebiti filter za kavu. Pomiješati sirup od šećera i kavu, dodati žličicu cimeta i 150 ml rakije ili vodke i zakuhati. Ohlađeno pospremiti u bočice za likere i uživati. Mimi je napisala da se može i napraviti talog od cimeta pa možete liker još jedanput procijediti.
Ukiseljeni šampinjoni
Ovaj recept sam vidjela na Jeleninom blogu i očarale me fotkice pa sam tek onda vidjela da je izvorni recept s bloga Mimis Kingdom.I od tada ih imam uvijek u frižideru i za nas ukućane i zalutale prijatelje.
Potrebno 1 kg sitnih šampinjona
2 dcl vode
1 dcl 9% octa
1 žličica soli
1 žličica šećera
malo zrna u papru
par lovorovih listova
2-3 režnja češnjaka
1/2 žličice majčine dušice
1/2 žličice osušenog origana
malo osušenog bosiljka
Vodu s octom i svim začinima staviti kuhati.Šampinjome ako su veći prepoloviti na četvrtine i malo ih očetkati od nečistoća.Kad voda prokuha stavljati turu po turu gljiva u tekućinu.Pustiti ih cca 3-4 minute i vaditi ih van.Kad su sve gljive prokuhane zaliti ih tekućinom u kojoj smo ih prokuhali i zatvoriti. Pričekati da se ohlade i uživati.
A snijeg je cijelu noć padao i padao i sad ga ima kod nas više od 40 cm a u samoj Rijeci oko 15-20 cm i navodno nastao cijeli kolaps u prometu ipak mi Primorci nismo naviknuti na snijeg , iako moram priznati ove godine ga je kod mene bilo više od mjesec dan snijega kao da nisam na moru već u kontinetalnom djelu Hrvatske.
Jučer sam čitala Nelyn post o prvim znakovima proljeća ali kod mene ih nema i kućica za ptičicu nam je ostala zatrpana.
Baš smo zatrpani snijegom. Zato je i super što možemo uživati u bloganju i isprobavanju odličnih recepata, a ti si za FBI rukavice izabrala lijepu kolekciju. Malo mi je žao što nisam radila ukiseljene šampinjone, ali se nadam da će biti još prilike.
OdgovoriIzbrišiTamara svakako ih isprobaj jako su fini i pašu i uz sendviče uz fini narezak ili samo na toplom kruhu.
OdgovoriIzbrišiNećeš vjerovati, ali nisam nikada jela ukiseljene šampinjone, ne znam kako mi je to promaklo! Juhica <3 Ilina
OdgovoriIzbrišiIlina toliko jednostavno za pripremu a jako fino, topla preporuka.
OdgovoriIzbrišiDraga moja, hvala na lepim recima. Jako volim tvoj blog od samog pocetka, pa mi bas puno znace...
OdgovoriIzbrišiIzabrala si divne recepte i sjajno si ih prezentovala! Polaskana sam... Fotografije su bas lepe! :)
Draga Dilajla, puno, puno hvala! :)
Hvala tebi jer sam ja baš uživala jedino mi je žao šti ih više nisam isprobala.
Izbrišiodličan odabir, sad kad gledam šta ste vi isprobavale vidim da su mi lijepe stvari promakle
OdgovoriIzbrišiDilajla volim svratiti kod tebe,uvijek nekih krasnih stvari ima,prefino je sve:)
OdgovoriIzbrišiKrasan odabir!
OdgovoriIzbrišiNe pamtim i ja da je kod nas u Primorju ovoliko snijega padalo ovako dugo. Ja sam iznad Ičića i isto nema nikakvih znakova proljeća. Ali ja uživam s djecom u tim zimskim radostima. Super izbor recepata s Miminog bloga.
OdgovoriIzbrišija volim liker od kave al onaj kupovni jer pravu kavu nesmijem konzumirati zbog alergije
OdgovoriIzbrišidili jesu li to ONE gljivice :)
OdgovoriIzbrišiNisu to je ovaj recepthttp://www.coolinarika.com/recept/756684/
OdgovoriIzbrišikoji sam radila za naše druženje.