Kako je malo potrebno.....


Da vam život bude u ravnoteži a opet nekad tako puno.Nakon skoro 25 godina sam se vratila u svoju prošlost gdje sam provodila svoe ljeta i zima a bila sam kao moja Stella na slici i uvijek sam njurgala sebi u bradi zašto idemo u planine pa što ću ja tamo ali sam zaista uživala jer sam bila s svojim roditeljima i uživala i istraživanju šuma,planinarila i kupala se u hladnom Bohinjskom jezeru.Moj tata je obožavao Bohinj, Kranjsku Goru, Logarsku dolinu i naravno da je napravio plan putovanja što moramo vidjeti i gdje moramo ići i da na kraju sam uživala.I da godinama sam tvrdoglavo odbijala ići jer nakako su me ta putovanja vezela za tatu i došli bi do Bleda i onda nazad kući.Ove godine smo otišli svi i da ostao je isti kao u mom sjećanju samo je onda nekako bio veći ili sam ja bila mala.
Ali Stella je ostala očarana i rekla mi je da je ovo raj a meni upitnik nad glavom pa tu nema ništa osim mira, prirode i ljepote.A ona je rekla da jedna, možda dve dobre knjige ,mi svi skupa i ova divna priroda.Kako i njoj malo treba....


Nadam se da njoj neće trebati toliko da se vrati u ovaj raj a opet samo 5 minuta od jezera jedna druga začarana zimska priča e tu se samo promjenila gondola.



Vogel na 1922 m nadmorske visine tako malo ali elegantno uređeno skijalište i za jedan dobar vikend i više nego dovoljno a preko pute Triglav njegovo veličanstvo s nacinalnim parkom koji toplo preporičam ljeti za jedno dobro planinarenje.I tradiconalno ljudi punog srca i jako dobri domaćini hm možda bi se ovi moji otočani trebali ugledati u njih.


A ona posle još jedna dobra šetnja u Bledu i obavezno probati njihove kremne rezine -kremšnite.
Također dobra preporuka za Pri planincev konoba tako mala ali s dušom i najbolja juha od gljiva koju sam probala,gusta, gusta krem juha s 5-.6 vrsta velikih komada gljiva.




A na kraju kako sam i obećala u prošlom postu došao je i na red Gulaš na lovački naše Nataše uz koji sam poslužila i njoke ali ne od krumpira.

Tijesto za njoke 400 -420 g prosijanog brašna
                           4 dcl vode
                           žličica soli
                          2 žlice putra
                          2 žlice maslinovog ulja
                           žličica pecilnog praška
                          1 jaje
Vodu zagrijte  i u njoj otopite maslac s dodoatkom soli.Kad zavrije ubacite cca 150 g brašna, smanjite temperaturu i kad se smjesa počne odvajti od stijenki lonca stvavite je na stranu da se ohladi.Kad se ohladi u smjesu dodajte jedno jaje i dvije žlice maslinovog ulja a potom ostatak brašna s pecilnim praškom.Umijesite tijesto.Stavite kuhati vodu i dobro je posolite. Kad zakuha odajte malo masnoće i stavite kuhati pripremljene njoke.Kad isplivaju još nek kuhaju minuticu dve i onda uživajte.


Uz ovaj fini gulaš koji sam kuhala 4 sata idealno.

Primjedbe

  1. Najrađe bih se spakirala i otišla vašim stopama - genijalan izlet i odličan obiteljski provod.
    Ovakve njoke nisam imala priliku probati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lele kolku e ubavo!!!! :)))))

    Što bi u prijevodu bilo: Jao koliko je lijepo! :)

    Ja pripadam onoj generaciji koja nije imala priliku da poslije završene osnovne škole ode u obilazak bivše nam države. I tako, ja i dan danas slušam o Plitvičkim jezerima, Triglavu, Bledu, i još ko zna o koliko divnih predjela, planina, rijeka, mjesta... :((((((

    Evo, sjedim ovdje i uživam u tvojim i općenito vašim fotografijama. Predivno je, i ja se u potpunosti slažem sa tvojom Stellom, da je ovo raj! :)

    I hvala ti na receptu za ovakve njoke. Nikada ih nisam jela pripremljene na ovaj način i u potpunosti ti vjerujem da se odlično slažu sa mojim gulašem. Sada je na mene red, tvoji njoki na mom repertoaru. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Moj tata je jednom davno odveo moju mamu na Bled (a roditeljima je rekla da je na fakultetu :))...
    Divno! MOram im pokazati fotke...

    OdgovoriIzbriši
  4. Gulaš divan, jelo po mom ukusu, kao i ova prekrasna priroda. Dirljiv i lijep post, draga. Zaista je tako malo potrebno za sreću, a neke stvari, prizori i osobe uvijek ostaju sa nama i uz nas.

    OdgovoriIzbriši
  5. Prelijep krajolik i fotke. Mogu zamisliti koliko te je usrećilo ovo malo putovanje, a Stella pokazuje da je neobično zrela za svoje nježne godine. Zapravo nam svima treba malo mira, a ovo jeste pravi raj.
    Vjerujem da ti je duša ispunjena i neka si se odlučila na taj korak oživljavanja lijepih uspomena, možda si sumnjala da će biti suviše teško, ali je ispalo divno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasan post. Bled mi je prekrasan a kremne rezine tamo mmm.
    Drago mi je da ste uživali u zajedničkom obiteljskom druženju.

    OdgovoriIzbriši
  7. Vjerujem da vam je bilo divno - fotke su fenomenalne. I moji roditelji su me nekada davno vodili na izlete na Bled i Bohinj, a naročito u Logarsku dolinu! Zaista, sve odiše prošlim vremenima. Pomalo sma zaboravila kako planinski krajolici mogu biti divni, baš kao i oni morski. A i njoke nisu za odbaciti:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Olá Dilajla!

    Seu blog é fantástico! e suas palavras neste post são lindas:

    Então não é nada além de paz, natureza e embelezamento, é dito que um, talvez dois bons livros, estamos todos juntos e isso priroda.Kako maravilhosa e não deve ser pouco
    Quão pouco é necessário .....
    Muito bom ver estes lugares lindos, suas fotos são estupendas, Parabéns!

    um ótimo final de semana!

    do Brasil..................................um Amigo? gostaria muito!!!

    Adriano.

    OdgovoriIzbriši
  9. Kako je divan i nežan ovaj post mila. Ne znam da li su lepše fotke prelepe prirode ili gulaša :)))
    Na Bledu i Bohinju sam bila još kao dete, a kasnije i kad sam se udala, i očarana sam lepotom, mirom i savršenošću kojim odišu ti krajevi, međutim dok smo mlađi ne znamo baš toliko da uživamo u tome, bar moja generacija nije to znala, godinama se to puno izmeni i sad bih baš volela da odem tamo da se regenerišem ;)

    Stella je to prepoznala kao mlada i čestitam joj na tome. Poljubac :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Dilajla čudovite so te fotke.

    Moram priznati da na Voglu še nisem bila, na Bledu ja leta nazaj... in ja Slovenija je lepa, vendar pa tudi jadranso morje je eno najlepših na celoem svetu, ni takih plažm kot jih imate vi v Dalmaciji... le ljude bi morali biti bolj pametni in centi to prečudovito lepoto narave, ki jo imamo.. paziti na vsak košče sveta,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš pravo toliko ljepota na tako malom području mislim na geografsko a tako malo cijenimo to što imamo.

      Izbriši
  11. Dilajla preden se odpraviš v SLO pojdi na logotip na moji spletni strani I FEEL SLOVENIJA oz. na
    http://www.slovenia.info/

    Tukaj so vse informacije kje je kaj lepega za videti.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi