Bačka pita
Ovaj mjesec u sklopu Kuvarijacija došala nam je na red Bačka pita naše drage Dubravke koju znam a i koje me je iznenadila poklonom punim slavonskih delicija od kulena, slanine i njihove prave šljivovice.
A znam da je i prava kuharica jer sam dosta njenih stvari isprobala i baš smo guštali u mirisima i okusima.
A moram priznati da je i ova Bačka pita neobična i s duhom nekih starih vremena.Sve sam radila po receptu osim što sam umjesto grožđica ubacila grubo sjeckane orahe jer doma nitko ne voli grožđice.
Tijesto 600 g brašna
30 g kvasca
2 žlice šećera
1 žličica soli
1 jaje
1 žutanjak
5 žlica ulja
2 dcl mlijeka
2 dcl vode
U 1 dcl toplog mlijeka umiješati kvasac s šećerom i žlicom brašna i pustiti da se digne.Sve ostale sastojke staviti u zdjelu dodati kvasac i umijesiti tijesto elastično koje se ne lijepi za ruke.Pustiti da se digne.Kad se diglo premjesiti ga te opet pustiti da se udvostruči.
Nadjev 4 žlice neotopljene masti
4 žlice sitnog šećera
3 žutanjka
sok jednog limuna
200 g grožđica
Za nadjev mast i šećer pomiješati te dodati žutanjke s sokom od limuna.Kad se tijesto diglo razvaljati ga i namazati nadjevom, posuti s grožđicama, uviti u štrucu i podijeliti na dva djela. Jedan kraj štruce uzeti u ruku a drugi uvijati u spiralu. Peći na 200 C dok fino ne porumeni i toplu posuti štaub šećerom.
Moram priznati za mene neobičan nadjev s mašću i dodatkom limuna ali jako fino, pogotovo tijesto koje neobično mekano i podatno.Meni je i jako dobar dodatak oraha možda još s ribanom jabukom i malo cimeta.
A znam da je i prava kuharica jer sam dosta njenih stvari isprobala i baš smo guštali u mirisima i okusima.
A moram priznati da je i ova Bačka pita neobična i s duhom nekih starih vremena.Sve sam radila po receptu osim što sam umjesto grožđica ubacila grubo sjeckane orahe jer doma nitko ne voli grožđice.
Tijesto 600 g brašna
30 g kvasca
2 žlice šećera
1 žličica soli
1 jaje
1 žutanjak
5 žlica ulja
2 dcl mlijeka
2 dcl vode
U 1 dcl toplog mlijeka umiješati kvasac s šećerom i žlicom brašna i pustiti da se digne.Sve ostale sastojke staviti u zdjelu dodati kvasac i umijesiti tijesto elastično koje se ne lijepi za ruke.Pustiti da se digne.Kad se diglo premjesiti ga te opet pustiti da se udvostruči.
Nadjev 4 žlice neotopljene masti
4 žlice sitnog šećera
3 žutanjka
sok jednog limuna
200 g grožđica
Za nadjev mast i šećer pomiješati te dodati žutanjke s sokom od limuna.Kad se tijesto diglo razvaljati ga i namazati nadjevom, posuti s grožđicama, uviti u štrucu i podijeliti na dva djela. Jedan kraj štruce uzeti u ruku a drugi uvijati u spiralu. Peći na 200 C dok fino ne porumeni i toplu posuti štaub šećerom.
Moram priznati za mene neobičan nadjev s mašću i dodatkom limuna ali jako fino, pogotovo tijesto koje neobično mekano i podatno.Meni je i jako dobar dodatak oraha možda još s ribanom jabukom i malo cimeta.
Nebitno koji je fil, Backa pita je uvek fina. Lepo izgleda :)
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda.
OdgovoriIzbrišiJoj, fenomenalno, nego draga da li mogu ovu tvoju fotkicu staviti na moju facebook stranicu, linkovaću na tvoj blog, da se vidi ova lepota!
OdgovoriIzbrišiBiti će mi čast Vero.
IzbrišiE ovo je stvarno prava ljepota koje fotkice,koji kolač,svaka čast zaista!
OdgovoriIzbrišiDivna je! Eto, mogla bih drugi put probati sa orasima... Meni je u ukusu limun najvazniji. On joj daje odlican smek! :)
OdgovoriIzbrišiSigurno je bilo jako fino uz ovo tijesto svako toliko gricnuti komadić oraha.
OdgovoriIzbrišiDivno ti je ispalo.
OdgovoriIzbrišiSuper je ideja sa filom od oraha i vidi se da je i samo testo vrlo fino, a posebno sve lepo pase uz romantican cajnik i soljicu u pozadini!:))
OdgovoriIzbrišiOdlično ti izgleda pita, podseća me malo na prhku štrudlicu. Romantična postavka upotpunjuje sliku.
OdgovoriIzbrišiEvo ja virkam po malo ove vaše štrudle i sve zamišljam kakvog je koja okusa- ova tvoja mora da fino krcka pod zubima kad naiđeš na orah. :))) Odlično izgleda.
OdgovoriIzbrišibaš je divna iako ja više volim suho voće, ne bi odbila ni ovu sa orasima
OdgovoriIzbriši