utorak, 31. siječnja 2012.

Bačka pita

Ovaj mjesec u sklopu Kuvarijacija došala nam je na red Bačka pita  naše drage Dubravke koju znam a i koje me je iznenadila poklonom punim slavonskih delicija od kulena, slanine i njihove prave šljivovice.
A znam da je i prava kuharica jer sam dosta njenih stvari isprobala i baš smo guštali u mirisima i okusima.


A moram priznati da je i ova Bačka pita neobična i s duhom nekih starih vremena.Sve sam radila po receptu osim što sam umjesto grožđica ubacila grubo sjeckane orahe jer doma nitko ne voli grožđice.

Tijesto 600 g brašna
                30 g kvasca
                2 žlice šećera
                1 žličica soli
                1 jaje
                1 žutanjak
                5 žlica ulja
                2 dcl mlijeka
                2 dcl vode
U 1 dcl toplog mlijeka umiješati kvasac s šećerom i žlicom brašna i pustiti da se digne.Sve ostale sastojke staviti u zdjelu dodati kvasac i umijesiti tijesto elastično koje se ne lijepi za ruke.Pustiti da se digne.Kad se diglo premjesiti ga te opet pustiti da se udvostruči.

Nadjev 4 žlice neotopljene masti
             4 žlice sitnog šećera
             3 žutanjka
             sok jednog limuna
           200 g grožđica


Za nadjev mast i šećer pomiješati te dodati žutanjke s sokom od limuna.Kad se tijesto diglo razvaljati ga i namazati nadjevom, posuti s grožđicama, uviti u štrucu i podijeliti na dva djela. Jedan kraj štruce uzeti u ruku a drugi uvijati u spiralu. Peći na 200 C dok fino ne porumeni i toplu posuti štaub šećerom.
Moram priznati za mene neobičan  nadjev s mašću i dodatkom limuna ali jako fino, pogotovo tijesto koje neobično mekano i podatno.Meni je i jako dobar dodatak oraha možda još s ribanom jabukom i malo cimeta.


Broj komentara: 13:

  1. Nebitno koji je fil, Backa pita je uvek fina. Lepo izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj, fenomenalno, nego draga da li mogu ovu tvoju fotkicu staviti na moju facebook stranicu, linkovaću na tvoj blog, da se vidi ova lepota!

    OdgovoriIzbriši
  3. E ovo je stvarno prava ljepota koje fotkice,koji kolač,svaka čast zaista!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divna je! Eto, mogla bih drugi put probati sa orasima... Meni je u ukusu limun najvazniji. On joj daje odlican smek! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sigurno je bilo jako fino uz ovo tijesto svako toliko gricnuti komadić oraha.

    OdgovoriIzbriši
  6. Super je ideja sa filom od oraha i vidi se da je i samo testo vrlo fino, a posebno sve lepo pase uz romantican cajnik i soljicu u pozadini!:))

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlično ti izgleda pita, podseća me malo na prhku štrudlicu. Romantična postavka upotpunjuje sliku.

    OdgovoriIzbriši
  8. Evo ja virkam po malo ove vaše štrudle i sve zamišljam kakvog je koja okusa- ova tvoja mora da fino krcka pod zubima kad naiđeš na orah. :))) Odlično izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  9. baš je divna iako ja više volim suho voće, ne bi odbila ni ovu sa orasima

    OdgovoriIzbriši