Cinnamon rolls ili peciva s cimetom
Nešto tako fino s puno okusa meni obožavanog cimeta a kuća vam miriše kao dom.Zašto kao dom jer je meni pravi dom kad se prožimaju mirisi i imate dojam da tu stvarno netko živi.Znala sam doći u posjete kod meni jako dragih ljudi ali sam se začudila kako njihov dom nije odraz samih njih već nekih drugih ljudi koje ja ne poznajem i nisam mogla povezati meni drage prijatelje s stanom ili kućom u kojoj žive.Čak sam se zapitala da li i oni sami uživaju u njoj i došla do odgovora da baš i ne jer su rađe drugdje nego u svom vlastitom domu.Meni osobno je moj dom moja oaza mira, moje ljepote i mojih najdražih u kojoj svi jako volim biti a opet svatko ima svoj dragi kutak gdje se može povući i uživati u muzici, dobroj knjizi ili družiti se s prijateljima po ljeti u našoj terasi i vrtu.
Čim je Monika napisala recept ja sam ih drugi dan radila ali nikako da uhvatim vremena i da napišem post a onda je došao Božić i Nova i ja sam ih smetnula s uma dok misam neki dan listala folder s slikicama i vidjela njih.
Sastojci za tijesto 100 g maslaca
60 ml vode
240 ml mlijeka
1 jaje
pola žličica soli
90 g šećera
1 vanilin šećer
570 g glatkog brašna
paketić suhog kvasca
Otopite maslac, dodajte mu vodu i mlijeko pomiješajte i ostavite da se ohladi.Dodajte u smjese sastojke kako su navedeni i nastavite miksati dok se ne formira ljepljivo tijesto.Zamijesite tijesto dok ne dobijete finu
masu koju ćete pokrti čistom krpom i pustite da odstoji cca 2 sata dok ne udvostruči volumen.
Sastojci za nadjev 150 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
20 g mljevenog cimeta
100 g maslaca
U manjoj zdjelici pomiješajte sastojke a maslac izradite da postane kremast.Tijesto fino izvaljajte te ga namašite s maslacem a preko maslaca ravnomjerno nanesite nadjev od šećera i cimeta.Zarolajte tijesto u jednu finu roladu i oštrim nožem zasijecite ravnomjerne cca 4 cm velika komade koje posložite jedno do drugoga u tepsiju koju ste prethodno obložili pek papirom.Pustite da još se malo nadignu a onda ih stavite peći na170 C do zlatno žute boje.Pustite da se ohlade ako uspijete izdržati jer njihov miris će vas opiti.
Nisam kupila smeđi šećer pa sam upotrijebila bijeli ali drugi put ću bolje čitati recept.
Potpuno se složam s tobom! Jedan od najljepših komplimenata sam dobila od šestogodišnjeg prijatelja moga sina koji je rekao da kod nas uvijek miriši po bombonima (premda je mirišalo po cimetu). Dom je dom tek kada se u njemu živi: kuha, svađa i miri.
OdgovoriIzbrišii ja se slažem s tobom po opitanju doma, a i po pitanju ovih pužića, radila sam ih po Monikinom receptu i stvarno su super!
OdgovoriIzbrišiBravo!!! Kakav mi je dom ako u njemu ne miriši ili čak smrdi iz kuhinje. Neki ljudi ne vole miris kuhinje a za mene je to miris doma, kuće ili još bolje ognjišta. Tako si ti to lijep rekla da ja ne trebam ponavljati! A ovi pužići s mirisom cimeta su pravi!
OdgovoriIzbrišiAhhh kakav recept :)
OdgovoriIzbrišiNinako da isprobam ovo a već se duže vrijeme spremam :) Izgledaju prekrasno!
OdgovoriIzbrišiNikako da ih napravim, a isto sam ih zapazila kod Monike. Možda sad budu tema igrice.
OdgovoriIzbrišiŠto se doma tiče, volim kad on miriše na hranu i volim druženja uz hranu.
Predivne su ti rolice, miris po svježe pečenom pecivu s cimetom, najljepši miris.
OdgovoriIzbrišiSa obe ruke potpisujem!!! Divne su ti ove rolnice....
OdgovoriIzbrišiPredivno su ti ispale rolnice... obožavam ih!
OdgovoriIzbrišiI ja imam isti dojam, neki ljudi jednostavno ne uživaju biti kod kuće. Ja uživam jako, stalno nešta premještam i smišljam kako da mi bude ljepše ;)
OdgovoriIzbrišiRolls super izgledaju, rado bi jednu probala!
Slažem se s tobom. Meni je doma najljepše, pogotovo od kad smo se preselili u svoj stan koji smo s puno pažnje uredili sitnicima i detaljima koji nam nešto znače, svojim fotografijama i uspomenama. Miris kolača još dodatno upotpuni taj dojam i nema ljepšeg osjećaja. Drago mi je da si isprobala ova peciva, jako su ti lijepo ispala. Mene su oduševila i drago mi je da ste bili zadovoljni :)
OdgovoriIzbrišiE Dilajla da si sačekala još dva dana, pa možda baš ovaj recept bude izglasan za Kuvarigrice. Ništa lepše od mirisa cimeta koji se širi kućom iz rerne. Cimet mi je slaba tačka, ali baš slaba tačka.
OdgovoriIzbrišiMa Jelena nema veze sudjelovati ću ja opet ,ovakve dobre stvari treba ponoviti.
IzbrišiJos kao maloj devojcici uvek mi je bilo zanimljivo kako svaka kuca u koju udjem ima svoj specifican miris. Danas mi neki od tih mirisa nedostaju (posebno mirisi kuca mojih baka...)
OdgovoriIzbrišiOva peciva bas mame i definitivno i kod nas moraju doca na red! :)
moram se i ja složiti, miris doma dolazi iz kuhinje
OdgovoriIzbrišiove pužiće i ja namjeravam isprobati uskoro, jako su ti lijepo ispali
nisam ih još radila a svi ih rade!! moram i ja!!obožavam cimet!!
OdgovoriIzbrišiOko ovih peciva i ja obilazim i samo je pitanje trenutka kada ću ih napraviti. Tvoja odlično izgledaju, vjerujem da ste u njima uživali !
OdgovoriIzbrišiI ja se slažem da je dom tamo gdje miriši na dom i gdje se tako osjećaš i voliš biti.
krasno izgledaju, baš, baš!
OdgovoriIzbrišii ja se nakanjujem napraviti ih, pa nikako.
al ovo zahlađenje radi za mene i rolice :lol
Predivno, jedva čekam da ih napravim, doma svi volimo cimet a pored ovakvih hladnoća mislim da će se uklopiti savršeno.
OdgovoriIzbrišiCinnamon rolls su od nedavno i kod mojih ukućana omiljena slastica. Ja ih radim u kombinaciji cimeta, kardamoma i naranče :)
OdgovoriIzbriši