nedjelja, 29. siječnja 2012.

Cinnamon rolls ili peciva s cimetom


Nešto tako fino s puno okusa meni obožavanog cimeta a kuća vam miriše kao dom.Zašto kao dom jer  je meni pravi dom kad se prožimaju mirisi i imate dojam da tu stvarno netko živi.Znala sam doći u posjete kod meni jako dragih ljudi ali sam se začudila kako njihov dom nije odraz samih njih već nekih drugih ljudi koje ja ne poznajem i nisam mogla povezati meni drage prijatelje s stanom ili kućom u kojoj žive.Čak sam se zapitala da li i oni sami uživaju u njoj i došla do odgovora da baš i ne jer su rađe drugdje nego u svom vlastitom domu.Meni osobno je moj dom moja oaza mira, moje ljepote i mojih najdražih u kojoj svi jako volim biti a opet svatko ima svoj dragi kutak gdje se može povući i uživati u muzici, dobroj knjizi ili družiti se s prijateljima po ljeti u našoj terasi i vrtu.


Čim je Monika napisala recept ja sam ih drugi dan radila ali nikako da uhvatim vremena i da napišem post a onda je došao Božić i Nova i ja sam ih smetnula s uma dok misam neki dan listala folder s slikicama i vidjela njih.
Sastojci za tijesto 100 g maslaca
                                60 ml vode
                              240 ml mlijeka
                                  1 jaje
                              pola žličica soli
                                90 g šećera
                                  1 vanilin šećer
                              570 g glatkog brašna
                               paketić suhog kvasca
Otopite maslac, dodajte mu vodu i mlijeko pomiješajte i ostavite da se ohladi.Dodajte u smjese sastojke kako su navedeni i nastavite miksati dok se ne formira ljepljivo tijesto.Zamijesite tijesto dok ne dobijete finu
masu koju ćete pokrti čistom krpom i pustite da odstoji cca 2 sata dok ne udvostruči volumen.


Sastojci za nadjev 150 g smeđeg šećera
                             1 vanilin šećer
                              20 g mljevenog cimeta
                            100 g maslaca
U manjoj zdjelici pomiješajte sastojke a maslac izradite da postane kremast.Tijesto fino izvaljajte te ga namašite s maslacem a preko maslaca ravnomjerno nanesite nadjev od šećera i cimeta.Zarolajte tijesto u jednu finu roladu i oštrim nožem zasijecite ravnomjerne cca 4 cm velika komade koje posložite jedno do drugoga u tepsiju koju ste prethodno obložili pek papirom.Pustite da još se malo nadignu a onda ih stavite peći na170 C do zlatno žute boje.Pustite da se ohlade ako uspijete izdržati jer njihov miris će vas opiti.
Nisam kupila smeđi šećer pa sam upotrijebila bijeli ali drugi put ću bolje čitati recept.

Broj komentara: 20:

  1. Potpuno se složam s tobom! Jedan od najljepših komplimenata sam dobila od šestogodišnjeg prijatelja moga sina koji je rekao da kod nas uvijek miriši po bombonima (premda je mirišalo po cimetu). Dom je dom tek kada se u njemu živi: kuha, svađa i miri.

    OdgovoriIzbriši
  2. i ja se slažem s tobom po opitanju doma, a i po pitanju ovih pužića, radila sam ih po Monikinom receptu i stvarno su super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Bravo!!! Kakav mi je dom ako u njemu ne miriši ili čak smrdi iz kuhinje. Neki ljudi ne vole miris kuhinje a za mene je to miris doma, kuće ili još bolje ognjišta. Tako si ti to lijep rekla da ja ne trebam ponavljati! A ovi pužići s mirisom cimeta su pravi!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ninako da isprobam ovo a već se duže vrijeme spremam :) Izgledaju prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  5. Nikako da ih napravim, a isto sam ih zapazila kod Monike. Možda sad budu tema igrice.
    Što se doma tiče, volim kad on miriše na hranu i volim druženja uz hranu.

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivne su ti rolice, miris po svježe pečenom pecivu s cimetom, najljepši miris.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sa obe ruke potpisujem!!! Divne su ti ove rolnice....

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivno su ti ispale rolnice... obožavam ih!

    OdgovoriIzbriši
  9. I ja imam isti dojam, neki ljudi jednostavno ne uživaju biti kod kuće. Ja uživam jako, stalno nešta premještam i smišljam kako da mi bude ljepše ;)
    Rolls super izgledaju, rado bi jednu probala!

    OdgovoriIzbriši
  10. Slažem se s tobom. Meni je doma najljepše, pogotovo od kad smo se preselili u svoj stan koji smo s puno pažnje uredili sitnicima i detaljima koji nam nešto znače, svojim fotografijama i uspomenama. Miris kolača još dodatno upotpuni taj dojam i nema ljepšeg osjećaja. Drago mi je da si isprobala ova peciva, jako su ti lijepo ispala. Mene su oduševila i drago mi je da ste bili zadovoljni :)

    OdgovoriIzbriši
  11. E Dilajla da si sačekala još dva dana, pa možda baš ovaj recept bude izglasan za Kuvarigrice. Ništa lepše od mirisa cimeta koji se širi kućom iz rerne. Cimet mi je slaba tačka, ali baš slaba tačka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma Jelena nema veze sudjelovati ću ja opet ,ovakve dobre stvari treba ponoviti.

      Izbriši
  12. Jos kao maloj devojcici uvek mi je bilo zanimljivo kako svaka kuca u koju udjem ima svoj specifican miris. Danas mi neki od tih mirisa nedostaju (posebno mirisi kuca mojih baka...)
    Ova peciva bas mame i definitivno i kod nas moraju doca na red! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. moram se i ja složiti, miris doma dolazi iz kuhinje
    ove pužiće i ja namjeravam isprobati uskoro, jako su ti lijepo ispali

    OdgovoriIzbriši
  14. nisam ih još radila a svi ih rade!! moram i ja!!obožavam cimet!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Oko ovih peciva i ja obilazim i samo je pitanje trenutka kada ću ih napraviti. Tvoja odlično izgledaju, vjerujem da ste u njima uživali !
    I ja se slažem da je dom tamo gdje miriši na dom i gdje se tako osjećaš i voliš biti.

    OdgovoriIzbriši
  16. krasno izgledaju, baš, baš!
    i ja se nakanjujem napraviti ih, pa nikako.
    al ovo zahlađenje radi za mene i rolice :lol

    OdgovoriIzbriši
  17. Predivno, jedva čekam da ih napravim, doma svi volimo cimet a pored ovakvih hladnoća mislim da će se uklopiti savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  18. Cinnamon rolls su od nedavno i kod mojih ukućana omiljena slastica. Ja ih radim u kombinaciji cimeta, kardamoma i naranče :)

    OdgovoriIzbriši