Krešenti u krešendu...
Sigurno vam se dogodilo da vam se sviđa neki recept i krenete u izradu a kad ono pola stvari fali e pa to vam se meni dogodi često jer kao imam sve a kada ono šipak i šta sad a još je i po mogućnosti nedjelja ili neki praznik i onda ja krećem u akciju ili u nedjelo kako se uzme.A volim i vaš recepte koje izvlačite iz maminih bilježnica i oni su provjereno dobri ovaj je iz mamine bilježnice naše drage Zoilo i zaista je neobičan i jako fin.
U tijestu zamislite nisam ništa mjenjala jer sam čak imala sve osim na kraju onih badema ili oraha.Ja sam imala ostatak malu šakicu badema ali sam imala puno kokosovog brašna a kako sam kokosoljubac evo prilike da ga se iskoristi.
Tijesto 350 g brašna
200 g maslaca ili masti
150 g šećera
1 jaje
2 žutanjka
korica limuna
prstohvat soli
2 žlice ruma (stavila maraskino)
150 g mljevenih oraha ili badema
2 bjelanjka
Miješati mast, šećer, i žutanjke, koricu limuna dodati brašno i rum.Zamijesiti tijesto i ostaviti 1h u frižideru.
Od tijesta oblikovati kuglice veličine trešnje i uvaljati ih u bjelanjke a potom u mljevene bademe ili orahe .Ja sam ih valjala u ono malo badema što sam imala a drugi dio u puno kokosa.Staviti ih peći na lim obložen pek papirom i peći 180 C oko 20 min.Kad su pečeni spajti ih glazurom od 100 g čokolade i 40 g maslaca a ja sam ih spajala s nutelom i Lemon curdom naše drage Maje i svakako ih probajte i u ovoj kiselkastoj varijanti,
mrak su.
I tako nemojte odustati iako nemate sve sastojke u svojoj kuhinji jer možda nastane nešto jako fino i neobično.A proljeće je došlo punom snagom u moj vrtić.
Pogled s kuhinjskoga prozora
A vidite i u kantuniću kako to izgleda zimi ,pregledavala sam sličice pa sam naišla na ovu sniježnu a ja kao na moru.
Jako lijepo cvijeće!
OdgovoriIzbrišiBaš mi je drago što si ih i ti pravila, dobro nam došla u "krešentomaniju" :)) Baš sam razmišljala neki dan kako ću ih idući put nutellom spajati, a i ovo s lemon curdom ti je izvrsno! Jako su lijepi
Da zaista su izvrsni u svim varijantama, Tamara.
OdgovoriIzbrišiSjajni su!
OdgovoriIzbrišiOvi kolacici su tako ljupki da cu ih morati jednom napraviti, cini mi se da su postali pravi hit...kombinacija sa kokosom i lemon curdom mi je fantasticna!;)) A ostala sam tek bez reci kad sam videla tvoji mali cvetni kutak...prelepe fotke i pravi odmor za dusu i okice.;)))
OdgovoriIzbrišiUh kako fino izgledaju i mame da ih odmah uzmem praviti ;)
OdgovoriIzbrišiDivno ste se dosetili i iskoristili lemon curd! Kolacici su zaista odlicni.
OdgovoriIzbrišiKrešentomanija, kad kažem!! Zaista divno izgledaju i u tvojoj kombinaciji od kokosa, a da ne spominjem da ima limuna!! :)
OdgovoriIzbrišiNekako mi je kokos vezan za ljeto, u zadnje vrijeme ga obožavam (možda samo žudim za ljetom, tko zna), ali svakako su mi Krešenti već dulje vrime na pameti :)
Divne fotke!!
hehehe, vidis da je najbolje improvizirati.I ti si ovde potpuno uspela a kresente mora da su andjeli greskom zaboravili recept na Zemlji:)
OdgovoriIzbrišiTvoja basta je divna(ja sam bastovan pa mi veruj)
Obožavam kokos i kolače u kojima se koristi! Tvoj prijedlog mi se jako sviđa kao i divan vrt kojeg s ljubavlju njeguješ.
OdgovoriIzbrišiLijep pozdrav i ugodan vikend:)
Ove čupave kuglice su mi jako privlačne, morat ću ih napravit. Ali fotohrafije cvijeća, predivno, baš uživam gledajući ih.
OdgovoriIzbrišiNe znam šta bolje izgleda: krešenti ili cvijeće u vrtu.
OdgovoriIzbrišiFantastičan pogled s prozora, a tek kolačići...
OdgovoriIzbrišiOdlično su ti ispali i jako mi se sviđa ova ideja s kokosom. I ja sam ljubitelj kokosa tako da je ovo baš po mom ukusu. Fotke prirode su me oduševile. :)
OdgovoriIzbrišiKrešenti su ti odlični i baš mi se sviđaju tvoje kombinacije, pogotovo lemon curd punjenje koje daje keksićima svježinu dobro došlu u ove tople dane.
OdgovoriIzbrišiA vrt ti je prekrasan , prava oaza za uživanje u bojama i mirisima !
Lijepi pozdrav! Jako mi se sviđaju Vaši recepti :) Koje brašno koristiti za krešente, fettine i sl?
OdgovoriIzbrišiBaš mi je dragoda Vam se sviđa moj blog, za keksiće koristim obično glatko brašno ako recept zahtjeva dodam i oštro brašno a za sva dizana tijesta koristim pola glatkog a pola manitoba brašna (zbog većeg postotka glutena koji se oslobađa i tijesto se ljepše diže) ali ako ga i nemate nije problem onda samo glatko brašno.
IzbrišiPuno hvala na brzom odgovoru :)
IzbrišiNamjeravam napraviti po Vašem receptu krešente i fettine langarole, znači uzimam glatko brašno....javit ću Vam kako su ispali keksići :)
Lijepi pozdrav! Moram Vam reći da su krešenti ispali perfektno! Isprobala sam i vaše mirisne kiflice i fettine langarole, i sa svime sam prezadovoljna! Poslat ću vam slike na mail :)
OdgovoriIzbriši