Bazgolada ili smajolada
Volim pekmeze i zaista volim isprobavati različite okuse a obožavam ih i kuhati moram priznati ti mirisi koji se šire kućom nekako me vraćaju u prošlost kada nisi ni mogao kupiti pošteni pekmez u dućanu.I da onda namazati na topli kruh malo putra i preko pekmez. I dan danas uživam u takvom doručku a klinci me nekako čudno gledaju njima je samo pekmez za palačinke, a da i velika šalica bijele kave pod obavezno.
Već dvije godine mjerkam ovaj recept naše smajlice i nikako da se upustim u istraživanje jer nekako mi je bazga bila samo za sirup a kako sam se gadno prevarila.Ovo je zaista nešto savršeno tako fino i mirišljavo i zaista posebnog okusa i mirisa.
Potrebno je 1kg očišćenih jagoda
5 cvjetova bazge
75 dkg šećera
sok limuna
1 želin
ja sam još dodala 1 dcl soka od bazge
Očišćene jagode staviti u veću padelu i s dubljim dnom,dodati bazgine cvjetiće (ja sam ih sam pod vodom proprala) šećer s želinom i lagano zakuhati te skidati pjenu s vrha.Smajlica je napisala da je gotova nakon 3-5 min a jasam napravila probu nakon c 10 min kuhanja i kad sam stavila na tanjurić pekmez se treba zgusnuti nakon par sekundi.
Ako slučajno nemate bazgu slobodno stavite bazgin sok, dobiti ćete fin pekmez neodoljive boje a treba malo tog sunca spremiti i za zimu dugu i hladnu.A imam osjećaj da na svakom koraku samo jagode,jagode i jagode.
anche io l'ho fatte quanto è buona!
OdgovoriIzbrišiodličan je ovaj pekmez! i ja ga već dugo mjerkam pa nikako napraviti
OdgovoriIzbrišiDakle molim vas jel ovo neka zavera.Malo malo pa jagode.A kod mene bilo tona i tona(vecina se proda) ali dobro zapisacu za iducu sezonu:)
OdgovoriIzbrišiuuh, znaam koliko je savršen, radila ga i ja pretprošle i prošle godine, neizostavan je, obožavam cvjetove bazge, a nedavno sam ih ubacila i u cheesecake, cvjetiće nakidala i stavila ih u kremu da se sve zajedno peče. I dobila cheeseckae sa puno arome bazge. :D
OdgovoriIzbrišiKako je ovo dobra kombinacija, jagode i zova/bazga... Dovde mi mirise!
OdgovoriIzbrišiOvo je sjajno, mora da ovakva marmelada nestane u roku keks!
OdgovoriIzbrišiMi piace molto questa ricetta, ciao :)
OdgovoriIzbrišijucer sam dobila kosaru od 3 kg jagoda, manje spricanih - nisam pala na pricu da su organske, i bas sam trazila upute kako se sprema pekmez, nazalost nemam bazge, a ni bazginog soka. morat ce jagode solirati!
OdgovoriIzbrišiIzuzetno zanimljiva kombinacija. Do sad sam zovu konzumirala kao sok, a ovo mi je totalno otkrice.
OdgovoriIzbrišiRecept deluje jednostavno, ako uspem negde da uberem zovu, isprobacu.
I da, hleb, maslac i pekmez uz solju bele kafe volim!
Draga moja ovo izgleda i više nego fantastično!
OdgovoriIzbrišiJagode obožavam u svim kombinacijama.
Lijep pozdrav:)
Okus mogu samo zamisliti, a miris...
OdgovoriIzbrišiObožavam kuhati marmelade, pogotovo ljeti kada sunce prži na 40, a kućom se šire prekrasni mirisi... Sve me to vraća u djetinjstvo i baku koja ih je spremala... Predivne fotke!!
Predivno izgleda i sigurno je odlična. Više ne radim ovakve stvari od kada smo svi odrasli u domaćinstvu. Onoliko koliko godišnje pojedemo, toliko mogu kupiti po najvišj cijeni. Svejedno, sigurno ne ovako fino.
OdgovoriIzbrišiWOW koje boje, mogu zamisliti eksploziju okusa samo gledajući ove divne fotke. :)
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa ova kombinacija.
Savrsena boja!Mora da je premirisan!
OdgovoriIzbrišiPredivno, baš predivno izgleda marmelada u tvojoj izvedbi !
OdgovoriIzbrišiI meni je zapela za oko kod smajlice prošle godine, ali nisam imala bazgu pa je nisam mogla raditi. Onda mi je ovaj petak kolegica sa posla donijela svježe ubrane cvjetove bazge i u subotu je i kod mene ova marmelada zamirisala, a što je tek finaaaaa...., oduševljena sam !
Hvala ti puno mila moja <3
OdgovoriIzbriši