Kruh pletenica

Prošlo je već i više od dva mjeseca a da ja nisam objavila ni jedan post i nekako mi fali a opet iako sam bila pretrpana poslom iako sam tu i tamo nešto uslikala a naravno i skuhala i nešto ispekla.
Vaše sam postove čitala, uživala u njima a naravno i bookmarkirala pa će i valjda i oni doći na red.
Prije par tjedana sam završila tu subotu s nekom temperaturom i gledala natjecanje na BBC amatera slastičara i privukao mi pažnju ovaj tako fin kruh s malo kompliciranijom izradom ali samo pratite upute i neće vam biti teško. Iako bi preporučila da uzmete nekakvu vunu ili konac pa malo provježbajte prije nego to učinite s dizanim tijestom.


Tijesto 500g glatkog brašna (manitoba )
            340 ml mlake vode
               1 suhi kvasac
              10 g soli
               2 žlice maslinovog ulja
              1 žutanjak za premaz
              sjemenke kima, sezama po želji


Pomiješajte brašno s suhim kvascem a sol stavite s strane zdjela da ne bio došao odmah u dodir s kvascem, dodajte maslinovo ulje te mlaku vodu i umijesite mekano tijesto. Mijesite ga i do 10 min da bude dobro razvaljano i da gluten počne djelovati, Pustite da se diže. A dok se diže tijesto vi se bacite na proučavanje pletenja tijesta od 8 krakova.



Pogledajte kako se zanimljivo plete i iako se čini komplicirano u biti to nije jer se uvijek jedan krak diže gore a drugi spušta dole.


Kada se tijelo uduplalo nakon pola sata podijelite ga na 8 kuglica iste težine te ih razvaljajte u krakove dužine cca 40 -45 cm. Kada ste ispleli  kruh pustite da se još odmori 20 min a onda ga premažite žutanjkom i pospite sjemenkama po želji. Ja sam ga pekla na 200 C dok nije štapić izašao suh. Kad se ohladi kad ga lupite mora se čuti zvuk korice a sredina mora biti mekana.
Mi smo baš guštali u njemu i ugodno nas je iznenadio svojim okusom.


Želim vam ugodan vikend i to pravi zimski kod nas uz orkansku buru a u okolici uz veću količinu snijega.

Primjedbe

  1. Ovo mi izgleda jako lepo...valjda će doći na red da se jednog dana i isproba.

    OdgovoriIzbriši
  2. i ja sam gledala ovo i naravno, zapelo mije za oko...svaka čast...odličan kruh

    OdgovoriIzbriši
  3. draga svaka ti čast...trebalo je ovo isplesti... a izgleda baš mekano.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno je. Bas si dobro uplela ovu jufkicu;) Fantasticno izgleda.
    Nadam se da si do sada ozdravila i cekamo tvoje receptice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma naravno da će ih biti ali dođe tako ili malo zasićenja a opet mi fali i malo piskaranja i fotkanja kao i druženja s vama

      Izbriši
  5. Taman sam se navikla da svratim do tebe, kad te ono nema mesecima! Hleb izgleda majstorski napravljen, u ukus i ne sumnjam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jelena baš mi je drago da guštate u mom blogu.

      Izbriši
  6. Superizgleda, baš mi je drago da si se vratila pisanju novih postova. Skroz je normalno da čovjek s vremena na vrijeme uzme pauzu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Drago mi je da si opet ovdje, falila si ! I super mi je ova pletenica, tako mekano i nježno izgleda, ne bih imala ništa protiv da me ujutro dočeka za doručak uz kavicu :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi