Cooking with Zoki
Danas sam ih nabrala u vrtu i sjetila sam se njenog recepta Zelenog paradajza u ulju o pomislila zašto ih i ne iskoristititi na ovaj način. Priprema brza i jednostavna a na kraju i jako lijepo i izgledaju.
Sastojci 3 kg zelenih pomidora
500 ml octa
1000 ml vode
3 žličice soli
3-4 žličice šećera
ulje za preljevanje pomidora
2-3 glavice češnjaka
Ja sam promjenila omjer octa i vode, znači zakuhala sam litru vode i pola litre octa, dodala sol, šećer.
pomidore oprala i narezala na kriškice cca debele 1 cm. U zakuhalu vodu spuštate pomidore ali samo na minuticu, vadite ih van šupljom žlicom.Sterilizirajte staklenke i napunite ih pomidorima tako da slažete red pomidora pa malo češnjaka uz koji sam ja nasjeckala vlasca i timjana, pa opet red pomidora i tako dok ne napunite teglicu a potom zalijte uljem ja sam koristila maslinovo i suncokretovo ulje.
Ovo proljeća sam guštala i u octu od cvjetova vlasca i imam ga još malčice sačuvanog u frižideru a evo i recepta i na Zoričinom blogu,
ocat
Cvjetove vlasca operite i potopite u ocat u jednu teglicu, zatvorite je i pospremite na tamno mjesto 7-10 dana.Ja sam koristila jabučni ocat, nakon 10 dana dobiti ćete fin ocat idealan za salate s posebnim mirisom i okusom.
Ovako je izgledao nakon 10 dana, dobio je finu boju.
Izvadite cvjetiće vlasca i pohranite u frižider.
Jedne nedjelje smo uživali u Finim pecivima s ricotta sirom a recept sam onda našla na coolki i sjećam su da su bila fino mekana s divnim punjenjem.
Tijesto 200 g maslaca
200 g ricotta sira
300 g brašna
1 i pol žličica pecilnog braška
1 žličica vanilin paste, kod mene vanilin šećer
prstohvat soli
džem za punjenje
1 bjelanjak
Omekšali puter pomiješati s sirom dok se ne dobije kompaktna smjesa, u smjesu dodati brašno koje smo prethodno prosijali s pecilnim praškom i umijesiti tijesto koje je podatno i mekano. Tijesto pokriti folijom i staviti u frižider cca 1 sat. Nakom tog vremena tijesto ćete fino razvaljati i raditi oblike, ja sam tijesto razvaljala a potom stavljala u plastičnu napravicu za veće raviole a potom ih punila džemom i slagala na lim koji sam prethodno obložila papirom za pečenje. Naravno vi ih možete izvaljati pa raditi kvadratne, okrugle oblike puniti džemom a potom spajati ivice tijesta, peciva premazati s bjelanjkom i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 C oko 20 -25 min ovisno o vašoj pećnici.Pustiti da se ohlade a potom ih posipati šećerom u prahu i uz šalicu finog čaja uživati.
A evo još jednog finog deserta tako običnog a zaista finog i romatičnog naziva Starinski kolač s jabukama koji sam tokđer našla na coolki a zaista je predivan, fin i sočan iako baš meni i nije ispao pa ne mami sličicom.
Tijesto 400 g brašna
250 g šećera
10 g soda bikarbone
5 g cimeta
3 jaja
2 žličice vanilinog ekstrakta ili vanilin paste
250 ml ulja
100 ml ulja
100 g sjekanih oraha
4 veće jabuke nasjeckane na kockice
Prvo pomiješajte sve suhe sastojke znači brašno, šećer , cimet, sodu bikarbonu a posebno sve mokre sastojke znači umutiti jaja žlicom a potom dodati ulje, mlijeko i vaniliju te potom i sjeckane na male kvadratiće komade jabuke i 75 g sjeckanih oraha. Sve sjediniti i spojiti s suhim sastojcima da se lijepo poveže. Pleh veličine 32x22 ili sličan namastiti i napuniti smjesom, poravnati i posipati ostatkom sjeckanih oraha i staviti peći i zagrijanu pećnicu na 175 C oko 45 min ili dok štapić ne ostane čist kad provjeravate biskvit. Ohlađeni posipajte šećerom i narežite na lijepe kocke i servirajte.
Jagode jako volim u desertima a kod Zorice ćete ih zaista naći tako da sam radila i njen Souffle s trešnjama ali kod mene s finim kiselkastim jagodama i za mene pun pogodak. Iako se i souffle lijepo dignuo tako je i lijepo pao ali okus jako fin.
Sastojci 200 ml slatkog vrhnja
pola mahune vanilije izvući sve sjemenke
100 ml punomasnog mijeka
3 jaja
50 g sitnog šećera- štaub sam koristila
70 g prosijanog brašna
1 žlica likera od naranče, umjesto njega upotrijebila maraschino
višnje ili voće po izboru, moj izbor su jagode
Zagrijavati slatko vrhnje s sjemankama vanilije ali ne i da prokuha. Skloniti i dodati 100 ml mlijeka.
Umutiti jaja s šećerom i prosijanim brašnom a potom dodati i ohlađeno slatko vrhnje.Dodati liker , pomiješati. U male posudice remekine na dno položiti par jagoda a potom uliti smjesu od jaja i vrhnja ali ne skroz do vrha da ne iscure van prilikom pečenja. Peći u zagrijanoj pećnici na 170 C oko 30- 40 min.Po želji poslužiti s kuglicom sladoleda.
Na kraju i predivan Liker od jagoda koji obavezno morate probati, prvi put sam ga radila prošle godine i objavila na blogu i onda je bio s dodatkom marashina a ove godine s bijelim rumom i iskreno neznam koja mi je verzija bolja.
Ali znam kad se cure nađu on nestane prvi.
Zorice nadam se da si zadovoljna izborom i prezentacijom i šaljem ti veliki poljubac do nekog skorog kuhanja.
Ne znam šta da ti kažem, osim da sam ostala bez reči. Tvoja prezentacija me je oduševila a najviše se radujem da si isprobala ovaj liker sa jagodama,jer mislim da je on jedan od najlepših i najmirisnijih likera,koji sam ja, ikada probala. Ove godine sam pravila trostruku količinu i skoro ga nema.Svi ga vole. Od srca ti hvala, ovde jioš nema linkova za starinski kolač od jabuka i kolačića sa rikota sirom, uskoro ću ih preneti i ovde.Grlim te i ljubim i jos jednom veliko HVALA....
OdgovoriIzbrišiJako lep odabir recepata, zaista sve izgleda jako ukusno:))
OdgovoriIzbrišiBaš si super sve pripremila i sviđa mi se izbor recepata, zeleni paradajzi su i kod mene pospremljeni u ovu salatu :), a ocat sa cvjetovima vlasca mi je jako interesantan ! Drago mi je da i ti uživaš u Zoricinim receptima, i meni se jako sviđa njezin rad i puno toga želim isprobati !
OdgovoriIzbrišiPrava riznica probranih recepata i veliko hvala što si mi otkrila fina peciva s ricottom (slabo pratim recepte na coolinariki).
OdgovoriIzbrišiSvaka čast na isprobanim receptima, ovaj liker mi je poseban, vidiš mogla bi druge godine napraviti
OdgovoriIzbrišiKrasan odabir.
OdgovoriIzbrišiOdličan izbor recepata si napravila! Slike su ti prelepe!
OdgovoriIzbriši