Med od maslačka


Pošto smo pretprošli vikend lunjali Istrom ,našla sam malčice vremana da naberem glavice žutog maslačka a pri tome mi je pomogla i moja ljubav pa je išlo brže.A polje puno žutih maslačka , sve se žutilo od malih glavica a je se vratila bar nakratko u svoje djetinjstvo kad sam trčala po livadi i plela vijenčiće od maslačka.


A i klinci će imati izvrstan dodatak uz čaj po zimi divan med od maslačka ili kad vas uhvati grlobolja samo progrkljajte med od maslačka i grlobolja će se ublažiti.

Med od maslačka 300 kom glavice maslača ubranih po suhom vremenu i daleko od zagađivača
                                1 kg šećera
                                1 neprskani limun
                                2 vanilin šećera
                                1 litra vode
Glavice maslačka prokuhajte u vodi ali samo kratko i sklonite s vatre. Pustite da se ohladi, ja sam pustila preko noći, ocijedite tekućinu i s vilicom još dodatno zgnječite cvjetove, u tekućinu koju ste dobili dodajte šećer, vanilin šećer i limun narezan na četvrtine te lagano kuhajte dok se tekućina ne reducira i pretvori u ljepljivu tekućinu poput meda (cca 2,5 h)



Inače maslačak je bogat vitaminom C, željezom te magnezijom čuva organizam od umora a i upotrebljeva se kod pročišćavanja organizma. Također jača imunitet. Preporuča se i kod reumatskih oboljenja a moram napomenuti da je cijela biljka jestiva i jako fina.


Iskoristimo prirodu na nabolji mogući način i naučimo i nešto od nje dok je još imamo u ovakvom obliku ipak još očuvanom.

Primjedbe

  1. Ovo je fantstično, ali nisam znala za maslačkova svojstva! Ja samo jedem lišće, dok je mlado, na salatu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam znala za ovaj recept, morat ću uhvatiti sljedeću turu cvjetova, ovi prvi su već svi za otpuhati :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Prvi puta čujem, zaista nešto posebno! Kako ti se samo dalo brojiti tih 300 cvjetova, no vjerojatno i odokativno znaš koja je to količina. Ne mogu zamisliti okus, ali kada ga gledam, ovako krasnog, vjerujem da je i okus jednako divan.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znaš da sam baš brojila i muž mi je rekao glavno da ih bude puno.

      Izbriši
  4. Jako mi je zanimljiv ovaj med od maslačaka,vjerujem da mu je ukus jako fin:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Med od maslačka je za mene novost i jako mi se sviđa i sama ideja i sam med, krasno izgleda, a vjerujem da je i ukusan. Hvala ti što si napisala i sva dobra svojstva maslačka, niti njih nisam bila baš svjesna. Neki dan sam bila na livadi punoj maslačaka, razmišljala sam da ih uberem i napravim neki žele, ali mislim da je med ipak najbolji izbor !

    OdgovoriIzbriši
  6. izvrsno, možda još stignem skupiti cvjetovoe

    OdgovoriIzbriši
  7. Super je taj med, radila meni sestra. Treba se samo okrenuti prirodi

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam ih ove godine kiselila, nisam ulovila dovoljno vremena i za med, iako bih voljela probati. Iduće dođem po recept. Super izgleda! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. pitanjce? kako bi bilo to s praviom medom napraviti?!

    OdgovoriIzbriši
  10. Znala sam za med i napravila ga,odličan

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi