Starinski keksići
Drage blogerice i Uskrs je počeo i završio a ja nisam stigla apsolutno ništa. Dobro da imam svoju dragu mamu koja je preuzela svu brigu oko pinca, orehnjača i svih finih slatkih delicija. Mi smo samo bojali jaja i čekali i čeklai da i opet čekali da zasije sunce, A kad ona samo kiša, kiša i opet dosadna kiša koja nam nije dala ni da provirmo vani.
A već smo u travnju kad smo znali mi na moru biti dobrano u kratkim rukavima i u branju šparoga. Ove godine nam ni kiša nije dala da se prošetamo i uberemo koju pa smo otišli na jednu dugu kavicu u stari dio grada s 4 zvonika. Da inače su moje sliku uvijek pune sunca ali eto nema ga i nema.
I palme osamljene na jugu, gledaju prema moru i čekaju neka bolja vremena.Puste stare kale, južina šušti, čuje se koji krik galeba i to je to tišina.Južina diže vale i pjeni se more oko rive.
Samostan Sv- Antuna plijeni svojom ljepotom ulaza a veže se za kneginju Magdalenu Budrišić koje se u bijegu pred Turcima sakrila na Rab. Danas u njemu živi 7 sestara koje su poznate krojačice na otoku.
Posebna je i izreka koje se veže za ovaj samostan - Mir kući ovoj i svima koji u njoj prebivaju.
Crkvu Sv Marije koja je davne 1828 bila i glavna katedrala i biskupija grada. Crkvu je i posvetio i papa
Aleksandar III na put iz Zadra ka vječnom gradu Rimu. Ulaz ukražava rozeta s Marijom i Isusom.
A zastali smo i pred starim vratima koji su plijenili svojom nadvremenskom ljepotom a koja inače po ljeti i gužvi i ne zapazimo.
Vraćamo se prema rivi i zastajemo u parku prema hotelu Astorii koja se izgledom čini a što i je talijanski palazzo okružena divnim parkom koji čuva klesar is mjesta Lopar na otoku Rabu koji je utemeljio državu San Marino .
Nadam se da ste uživali malom šetnjom iako fotkice i nisu baš ali mi se nije dalo vraćati do auta po fotić a za kraj i jedni fini starinski prhki keksići od drage Maksice a recept njene drage bake.
Tijesto 300 + 50 g brašna
150 g hladne masti
1 dcl mlijeka
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
vanilin šećer
kora limuna
pekmez po želji
šećer u prahu
Mlijeko zagrijte dodajte žličicu šećera i suhi kvasac.Pustite da se zapjeni pa ga dodajte u brašno koje ste pomiješali s mašću. Naribajte koricu limuna i dodajte vanilin šećer. Zamijesite tijesto da bude glatko .Meni je trebalo malo više od onih 50 g da umijesim glatko tijesto. Razvaljajte ga tanko i radite kvadrate 4x4 cm a na sredinu stavljajte mali žličicu svog omiljenog pekmeza. Preklopite trokutić stisnite ga prstima da nadjev ne iscuri vani i duže krajeve stisnite prstima i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C.
A već smo u travnju kad smo znali mi na moru biti dobrano u kratkim rukavima i u branju šparoga. Ove godine nam ni kiša nije dala da se prošetamo i uberemo koju pa smo otišli na jednu dugu kavicu u stari dio grada s 4 zvonika. Da inače su moje sliku uvijek pune sunca ali eto nema ga i nema.
I palme osamljene na jugu, gledaju prema moru i čekaju neka bolja vremena.Puste stare kale, južina šušti, čuje se koji krik galeba i to je to tišina.Južina diže vale i pjeni se more oko rive.
Samostan Sv- Antuna plijeni svojom ljepotom ulaza a veže se za kneginju Magdalenu Budrišić koje se u bijegu pred Turcima sakrila na Rab. Danas u njemu živi 7 sestara koje su poznate krojačice na otoku.
Posebna je i izreka koje se veže za ovaj samostan - Mir kući ovoj i svima koji u njoj prebivaju.
Crkvu Sv Marije koja je davne 1828 bila i glavna katedrala i biskupija grada. Crkvu je i posvetio i papa
Aleksandar III na put iz Zadra ka vječnom gradu Rimu. Ulaz ukražava rozeta s Marijom i Isusom.
A zastali smo i pred starim vratima koji su plijenili svojom nadvremenskom ljepotom a koja inače po ljeti i gužvi i ne zapazimo.
Vraćamo se prema rivi i zastajemo u parku prema hotelu Astorii koja se izgledom čini a što i je talijanski palazzo okružena divnim parkom koji čuva klesar is mjesta Lopar na otoku Rabu koji je utemeljio državu San Marino .
Nadam se da ste uživali malom šetnjom iako fotkice i nisu baš ali mi se nije dalo vraćati do auta po fotić a za kraj i jedni fini starinski prhki keksići od drage Maksice a recept njene drage bake.
Tijesto 300 + 50 g brašna
150 g hladne masti
1 dcl mlijeka
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
vanilin šećer
kora limuna
pekmez po želji
šećer u prahu
Mlijeko zagrijte dodajte žličicu šećera i suhi kvasac.Pustite da se zapjeni pa ga dodajte u brašno koje ste pomiješali s mašću. Naribajte koricu limuna i dodajte vanilin šećer. Zamijesite tijesto da bude glatko .Meni je trebalo malo više od onih 50 g da umijesim glatko tijesto. Razvaljajte ga tanko i radite kvadrate 4x4 cm a na sredinu stavljajte mali žličicu svog omiljenog pekmeza. Preklopite trokutić stisnite ga prstima da nadjev ne iscuri vani i duže krajeve stisnite prstima i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C.
Slike su prekrasne i bez sunca,a valjda ćeš ovaj vikend nabrati šparoga sunce se ipak pojavilo!
OdgovoriIzbrišiuživala sam u šetnji i shvatila koliko mi fali more!!! Čak i bez sunca ;-)
OdgovoriIzbrišiMe encanta se ve irresistible muy muy rico,hugs,hugs.
OdgovoriIzbrišiMame znaju kad treba uskociti...Hvala na ovim lijepim fotkama!
OdgovoriIzbrišiDa imaš pravo i zato i postoje jer kažu kad ih izgubimo nismo više djeca a ja još želim biti nečije dijete.
IzbrišiKolačići u svojoj jednostavnosti veličanstveni. To treba zapamtiti.
OdgovoriIzbrišiOna fotografija sa Klarom, Franjom i križem sv. Damjana me posebno "lupila". Taj reljef mi je čudesan, možda ga dođem vidjeti u živo.
Dunja svakako ali se i obavezno javi ako sam dole pokažem ti skrivene kutke meni najljepšeg otoka.
IzbrišiKod tebe mi je divno iako nema sunca,prijala mi je ova šetnjica,slike su baš krasne,a i ovi kolačići,starinski uvijek kod mene zauzimaju prvo mjesto na stolu:)
OdgovoriIzbrišiHvala za virtualnu šetnju, a nakon nje su kolačići odlično legli!
OdgovoriIzbrišija dež dež dež in dež.... in mraz mraz, pa snega ajoj... ja res prelepa Velika noč.Včasih smo za Veliko noč oblekli spomladanska oblačila in pomlad se je začela... ampak tetos se zima kar nadaljuje...
OdgovoriIzbriši27.4 ali bo dež ali bo zima bom na morju! želim slišati ali še tako prede .)
ali je še modro ali je še slano?
ja ta recept bom preizkusila sam rabim dodatno razlagao kaj je to #pekmez#
namaz? marmelada?
Pekmez-marmelada upravo to.
IzbrišiKako smo blizu tako i kod mene, nešto malo pokopkam između kiše i to je to. U šparuge još nisam krenula, vidim da oko kuće ih još nema. Jedva ih čekam. Fotke su ti baš onakve kakvo je vrijeme. I kod mene mama radila pince i šišore.
OdgovoriIzbrišiPridružila sam se s zadovoljstvom vašoj ekipi i nadam se da ćemo zajednički uživati.
OdgovoriIzbrišiPozz
Dilajla
Prekrasne su fotkice iz setnje iako nema puno sunca, a tek ti divni starinski kolacici na tanjiru.:)))
OdgovoriIzbrišiKrasne keksiće si odabrala i super ih napravila, izgledaju baš prhko, ukusno. A fotkice isto tako jako lijepe. Iako je po suncu sve drugačije i kiša ima svoju ljepotu.
OdgovoriIzbriši