Ela kolačići
Mali, prhki s punjenjem po želji ali ja sam se ovaj put držala recepta i mislim da nisam
pogriješila. Prekrasni u svojoj jednostavnosti.
I obavezno ih radite s mašću, ja sam prvi put stavila maslac ali razlika je zaista velika
i vrijedi se potruditi i naći mast da se umijesi odlično tijesto s kojim možete raditi što god
želite.Ja sam tijesto razvaljala a potom s kalupom za raviole radila krugove, punila
nadjevom i preklapala.Naravno možete raditi krugove i manjom šalicom , preklopiti i
s vilicom utisnuti zubiće.
Tijesto 720 g brašna
300 g masti
2 žutanjka
200 ml mlijeka
1 pecilni prašak
Od navedenih sastojaka umijesite tijesto i odložite ga u frižider na bar pola sata
do 45 minuta.
Nadjev 250 g mljevenih oraha, badema (imala sam orahe)
2 žlice ruma
korica limune ili jedne naranče
100 g šećera
100- 150 ml mlačnog mlijeka
Mljevene orahe pomiješajte s šećerom i koricom limuna ili naranče, Dodajte rum i mlijeka
koliko traži od onih 100-150 ml da dobijete gusti nadjev (kao za orehnjaču).
Razvaljajte tijesto nakon što se odmorilo i radite krugove a zatim ih i punite nadjevom,
preklopite i vilicom utisnite zubiće. Pecite u već zagrijanoj pećnici na 180 C dok blago ne porumene a potom ih vruće uvaljajte u šećer u prahu.
Inače recept je od moje drage Zrinke i uz njene Krešente ovo su mi jedni od omiljenijih malih kolačića.
A pašu uz ovaj starinski tanjur koji sam našla kod Darijeve bake nekako zabačenog i stjeranog u kut.
Uredila ga malo s zlatnim sprejem našpricala držač i dobila divan stalak.
Kolačići su divni zajedno sa ovim stalkom kojeg si divno uredila,prekrasno sve izgleda:)
OdgovoriIzbrišiDivno izgledaju i sigurno su savršeno prhki, zbog masti. Kako nema toga što bi me navelo da jedem ili nešto radim s mašću (ne podnosim miris i gotovo), mogu eventualno probati ipak s maslacem:)
OdgovoriIzbrišiProbaj s maslacem isto tako će biti prhki i fini.
IzbrišiJako mi se sviđa ovaj romantični stalak i kolačići su se odlično uklopili. Radim nešto slično s maslacem, ali morat ću isprobati ovaj tvoj recept s mašću.
OdgovoriIzbrišiPrhki kolacici su mi u grupi najdazih. Divna kreacija!
OdgovoriIzbriši