nedjelja, 7. listopada 2012.

Mostaccioli


Volim te stare tradicionalne recepte, imaju nešto u sebi ono iskonsko kako su nekad naše bake spremale slastice u većini slučaja s onim što si imale.Ovo je tradicionalni recept s Calabrije a dala mi ga je mamina prijateljica Talijanka koja godinama ljetuje na Rabu.Kolač pravi starinski odiše medom i bademima i da čokoladom.Divan spoj.
Tijesto 480 g prosijanog glatkog brašna
             5 žlica meda
             2 vanilin šećera
            1/2 dcl toplog mlijeka
             kockica svježeg kvasca
            3 kom jaja
U prosijanom brašnu napravite udubljenje i razbijte te tri jaja, svježi kvasac pomiješajte  u toplom mlijeku i sačekajte da se digne.Pomiješajte i kvasac s brašnom,dodajte med i vanilin šećer i umijesite tijesto.Ostavite da se diže cca 30 min.Tijesto se neće previše dignuti ali to je u redu.


Nadjev 250 g čokolade za kuhanje
           250 g badema
             2-3 žlice meda
             2-3 žlice nazaslađenog kakaa
Bademe ofurite u vrućoj vodi i skinite im kožicu.Kad se malo prosuše tostirajte ih na tavici da puste miris.Čokoladu otopite na pari,dodajte med a potom i kakao i na kraju umiješajte cijele bademe.Dobiti ćete finu smjesu gustu i pogodnu za rad.
Tijesto podijelite na 3 dijela.Svaki razvaljajte na pravokutnik,nadjev rasporedite na jednu stranu tijesta i zarolajteKrajeve štruce dobro stisnite da nadjev ne iscuri van..Komadiće maslaca rasporedite na štrucu da napravi finu koricu.Pecite na 200 C oko 30 min napravite provjeru drvenim štapićem.


Inače izvorno se tijesto ne radi s kvascem već se na ovu količinu brašna umiješa žličica i pol pecilnog praška i pola žličice sode bikarbone.Kolač je divan, s finim okusom meda i badema.Nekako me vuče već na nadolazeće blagdane.


Broj komentara: 26:

  1. Ahhh, jako primamljivo izgleda ovako u ovom biskvitu s čokoladom i bademima koji fino krckaju pod zubima...Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  2. I ja volim stare recepte, ovo MORAM napraviti jer izgleda zanosno! Prekrasan recept! Ilina

    OdgovoriIzbriši
  3. Ilina ovo su ti male orehnjače ali punjene čokoladom i bademima.

    OdgovoriIzbriši
  4. looks mouthwatering...just delicious!

    OdgovoriIzbriši
  5. Odmah sam pomislila na blagdane, a vidim da i ti imaš istu asocijaciju.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je tako fino a presek me je skroz odusevio, skoro nisam videla nesto tako slatko i mastovito poput ovih strudlica... zabelezeno odmah za sto skoriju probu!:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo tako dobro izgleda!!! Štampam i spremam za probanje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Savršene štrudlice,baš mi se sviđaju!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala na receptu iako sam nešto slično probala, pokušati ću sa tvojom verzijom štrudlice obradovati ukućane!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovakvu štrudlicu nisam nikad probala, baš interesantan recept!

    OdgovoriIzbriši
  11. Bas me odusevio ovaj recept! Zaista nesto posebno i jako dobro...

    OdgovoriIzbriši
  12. Stvarno prekrasno izgleda,obožavam starinske recepte:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Izuzetno dobro izgleda, a i po sastavu zvuči super, naročito zbog meda i u testu i u filu. Testo mi je naročito interesantno, jer su jaja osnovna "tečnost", tek malo mleka ima u testu, i baš me zanima da li to ima veze s tim što kažeš da testo nije mnogo naraslo, ja bih baš očekivala da "poludi" pored cele kocke kvasca... Uh, moram probati! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. U glavnem izgleda fantastično in to bo sigurno v naslednjem tednu na seznamu peke!.
    Mi imamo radi badem 8:)) sem ugotavljala kaj je badem, pa to je mandelj in so se mi kar oči zasvetile ker mi imamo izjemnmo radi mandeljne.


    No testirati moram še recepti aromatiziran lug... ja roštilj je šel mimo, ma se zgodi, da ga ponovno kakšen dan odpremo ...

    OdgovoriIzbriši
  15. Divno, mnogo mi se dopada fil. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. ...obožavam stare recepte..imaju tu notu nostalgije za prošlim vremenom koja grije srce... :))...recept me osvojio odmah čim sam vidjela da su to na neki način kao male prhke orahnjačice...a spoj badema i čokolade sa medom kao punjenje...ahh šta reći više nego ...svakako ću probati... :)..lijep pozdrav ostavljam... :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Divan , stari tradicionalni kolač. Dobro si rekla, vuče pomalo na blagdane i bilježim ga baš za to vrijeme. Super si ga napravila, u okus ne sumnjam, a jako lijepo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  18. Ovo odlično izgleda.Baš kao što kažeš miriši na blagadane, komadić uz šalicu finog čaja, idealno.

    OdgovoriIzbriši
  19. Lipo,lipo,nije tesko ni za napravit ...kod tebe uvijek divnih iznenadenja,nesto sto privuce paznju !

    OdgovoriIzbriši
  20. evo moj se upravo peče,ali kako inače ne pečem baš kolače, napravila kiks...malo mi se rub diže i nadjev curi van :( Vjerojarno sam trebala rub staviti na dno, a će drugi put biti bolje...valjda ;)

    OdgovoriIzbriši