Uskršnji vijenac....našto jako fino, fino

Tako fin punog okusa i mirisa a opet jednostavne izrade iako sam ispočetka malo i mozgala što se okrene a što prevrne.Tako da se s zadovoljstvom pridružujem ovom krugu Kvarijacija radeći Uskršnji vijenac naše vrtaljice koji mi je uljepšao blagdanski stol.

Zaista jako fin i bogat nadjevom od lješnjaka a u mom slučaju od oraha i jabuka koji vjencu daje svježinu.Za tijesto je potrebno 500 g brašna
                                                  kockica kvasca
                                                  100 g šećera
                                                   2,5 dcl toplog mlijeka
                                                   50 g otopljenog maslaca
                                                   1 žutanjak
U mlijeku rastopiti kvasac , pomiješati brašno i šećer, dodati jaje i umijesiti tijesti i pustiti da odstoji cca pola sata.



Nadjev 500g jabuka
             ribana korica limuna
            100 g lješnjaka (oraha)
              80 g šećera
             1 bjelanjak
Jabuke očistiti i naribati, pomiješati s ostatkom nadjeva te u nadjev lagano umiješati lagano razmućeni bjelanjak.


Nadošlo tijesto podijeliti na dva djela i razvaljati na dve četverokuta veličine 45x20 cm.Na svaki polovicu staviti pola nadjeva te zamotati u roladu i sastav rolade okrenuti prema dole.Rolade zarezati oštrim nožem 2cm u tijesto, saviti oko seba kao da žmikate šugaman, znači jednom rukom držite kraj a drugi kraj okrećete i savijte ga u vijenac i stavite peći 20 min na 200C, obavezno ga pokrijte folijom a nakon 20 min skinuti foliju i nastaviti peći.Ostaviti vijenac još petnaestak minuta u pećnici da odmori a potom ga izvadite i obilno pospite štaub šećrom.Radila sam duplu količinu tijesta i iz ostataka tijesta umijesila pogače kojima sam dodala ušećerenu koricu naranče i listiće badema.


Tijesto mekano ,podatno baš divno za mijesiti tako da sam zadovoljna i vijencem jedino kako sam ga okretala nadjev mi se nije pravilno rasporedio ali nije izgubio na okusu i preskočila sam korak premazivanja marmeladom od marelica.Zabilježen receptić er su i pogače ispale divne.

Primjedbe

  1. Izgleda prekrasno. Ja sam ga premazala marmeladom, a sljedeći put ću isto staviti samo šećer u prahu. I kod mene su bili orasi u nadjevu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno i ovaj izgleda. Sad sam vidjela još jedan kod kolegice iz gornjeg komentara, moram priznati da su oba baš mmmmmmmm...:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lijepo ti je ispao, baš preljepo ! Tako svježe, proljetno, lijepo zamotan, ukrašen, ...., a posebno mi je dobra ideja sa pogačama, bilježim !

    OdgovoriIzbriši
  4. Uf, uf, baš mami. Divan vijenac, divna prezentacija!

    OdgovoriIzbriši
  5. Predivne fotografije i ovi cvetici koji su posluzili kao mastovita dekoracija, jako mi se svidja u tvojoj izvedbi, izgleda da smo svi imali dilemu kako je trebalo zamotati krajeve.;)))

    OdgovoriIzbriši
  6. divan je tvoj vjenac, izgleda kao da ima punoooo nadjeva

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivan je,tako nježno izgleda sa ovim šećerom po sebi,jako lijepa prezentacija:)

    OdgovoriIzbriši
  8. oj draga moja....
    zgleda fantastično, oj kako to diši in vem da je dobro... ampak tisto zvivanje ... ojoj
    (znači jednom rukom držite kraj a drugi kraj okrećete i savijte ga u vijenac )
    ...to je meni ena zelo zakomplicirana zadevica....

    OdgovoriIzbriši
  9. Jedino sto mogu reci - prelepo!

    OdgovoriIzbriši
  10. izgleda i bogato i ukusno! meni je nesto bilo premalo smjese, ali i to ce se ispraviti prilikom sljedeceg pokusaja ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Divno izgleda. Jako mi je žao što ga nisam stigla ispeći.

    OdgovoriIzbriši
  12. super je ispao :D dobra mi je ideja i sa voćnim pogačama ...

    OdgovoriIzbriši
  13. Caroban je! Prvi put gledam blog i pratim od sada! Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  14. Stvarno odlično izgleda, sigurna sam da je oduševilo svakog ko je video. Fantastično!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi