Uskršnji vijenac....našto jako fino, fino
Tako fin punog okusa i mirisa a opet jednostavne izrade iako sam ispočetka malo i mozgala što se okrene a što prevrne.Tako da se s zadovoljstvom pridružujem ovom krugu Kvarijacija radeći Uskršnji vijenac naše vrtaljice koji mi je uljepšao blagdanski stol.
Zaista jako fin i bogat nadjevom od lješnjaka a u mom slučaju od oraha i jabuka koji vjencu daje svježinu.Za tijesto je potrebno 500 g brašna
kockica kvasca
100 g šećera
2,5 dcl toplog mlijeka
50 g otopljenog maslaca
1 žutanjak
U mlijeku rastopiti kvasac , pomiješati brašno i šećer, dodati jaje i umijesiti tijesti i pustiti da odstoji cca pola sata.
Nadjev 500g jabuka
ribana korica limuna
100 g lješnjaka (oraha)
80 g šećera
1 bjelanjak
Jabuke očistiti i naribati, pomiješati s ostatkom nadjeva te u nadjev lagano umiješati lagano razmućeni bjelanjak.
Nadošlo tijesto podijeliti na dva djela i razvaljati na dve četverokuta veličine 45x20 cm.Na svaki polovicu staviti pola nadjeva te zamotati u roladu i sastav rolade okrenuti prema dole.Rolade zarezati oštrim nožem 2cm u tijesto, saviti oko seba kao da žmikate šugaman, znači jednom rukom držite kraj a drugi kraj okrećete i savijte ga u vijenac i stavite peći 20 min na 200C, obavezno ga pokrijte folijom a nakon 20 min skinuti foliju i nastaviti peći.Ostaviti vijenac još petnaestak minuta u pećnici da odmori a potom ga izvadite i obilno pospite štaub šećrom.Radila sam duplu količinu tijesta i iz ostataka tijesta umijesila pogače kojima sam dodala ušećerenu koricu naranče i listiće badema.
Tijesto mekano ,podatno baš divno za mijesiti tako da sam zadovoljna i vijencem jedino kako sam ga okretala nadjev mi se nije pravilno rasporedio ali nije izgubio na okusu i preskočila sam korak premazivanja marmeladom od marelica.Zabilježen receptić er su i pogače ispale divne.
Zaista jako fin i bogat nadjevom od lješnjaka a u mom slučaju od oraha i jabuka koji vjencu daje svježinu.Za tijesto je potrebno 500 g brašna
kockica kvasca
100 g šećera
2,5 dcl toplog mlijeka
50 g otopljenog maslaca
1 žutanjak
U mlijeku rastopiti kvasac , pomiješati brašno i šećer, dodati jaje i umijesiti tijesti i pustiti da odstoji cca pola sata.
Nadjev 500g jabuka
ribana korica limuna
100 g lješnjaka (oraha)
80 g šećera
1 bjelanjak
Jabuke očistiti i naribati, pomiješati s ostatkom nadjeva te u nadjev lagano umiješati lagano razmućeni bjelanjak.
Nadošlo tijesto podijeliti na dva djela i razvaljati na dve četverokuta veličine 45x20 cm.Na svaki polovicu staviti pola nadjeva te zamotati u roladu i sastav rolade okrenuti prema dole.Rolade zarezati oštrim nožem 2cm u tijesto, saviti oko seba kao da žmikate šugaman, znači jednom rukom držite kraj a drugi kraj okrećete i savijte ga u vijenac i stavite peći 20 min na 200C, obavezno ga pokrijte folijom a nakon 20 min skinuti foliju i nastaviti peći.Ostaviti vijenac još petnaestak minuta u pećnici da odmori a potom ga izvadite i obilno pospite štaub šećrom.Radila sam duplu količinu tijesta i iz ostataka tijesta umijesila pogače kojima sam dodala ušećerenu koricu naranče i listiće badema.
Tijesto mekano ,podatno baš divno za mijesiti tako da sam zadovoljna i vijencem jedino kako sam ga okretala nadjev mi se nije pravilno rasporedio ali nije izgubio na okusu i preskočila sam korak premazivanja marmeladom od marelica.Zabilježen receptić er su i pogače ispale divne.
Izgleda prekrasno. Ja sam ga premazala marmeladom, a sljedeći put ću isto staviti samo šećer u prahu. I kod mene su bili orasi u nadjevu.
OdgovoriIzbrišiPredivno i ovaj izgleda. Sad sam vidjela još jedan kod kolegice iz gornjeg komentara, moram priznati da su oba baš mmmmmmmm...:)
OdgovoriIzbrišiJako lijepo ti je ispao, baš preljepo ! Tako svježe, proljetno, lijepo zamotan, ukrašen, ...., a posebno mi je dobra ideja sa pogačama, bilježim !
OdgovoriIzbrišiUf, uf, baš mami. Divan vijenac, divna prezentacija!
OdgovoriIzbrišiPredivne fotografije i ovi cvetici koji su posluzili kao mastovita dekoracija, jako mi se svidja u tvojoj izvedbi, izgleda da smo svi imali dilemu kako je trebalo zamotati krajeve.;)))
OdgovoriIzbrišidivan je tvoj vjenac, izgleda kao da ima punoooo nadjeva
OdgovoriIzbrišiPredivan je,tako nježno izgleda sa ovim šećerom po sebi,jako lijepa prezentacija:)
OdgovoriIzbrišioj draga moja....
OdgovoriIzbrišizgleda fantastično, oj kako to diši in vem da je dobro... ampak tisto zvivanje ... ojoj
(znači jednom rukom držite kraj a drugi kraj okrećete i savijte ga u vijenac )
...to je meni ena zelo zakomplicirana zadevica....
Jedino sto mogu reci - prelepo!
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiizgleda i bogato i ukusno! meni je nesto bilo premalo smjese, ali i to ce se ispraviti prilikom sljedeceg pokusaja ;)
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda. Jako mi je žao što ga nisam stigla ispeći.
OdgovoriIzbrišiTako lepo izgleda, svečano!
OdgovoriIzbrišiPredivno, sjajan vijenac.
OdgovoriIzbrišisuper je ispao :D dobra mi je ideja i sa voćnim pogačama ...
OdgovoriIzbrišiE' bellissima
OdgovoriIzbrišiciao
Krasno izgleda.
OdgovoriIzbrišiCaroban je! Prvi put gledam blog i pratim od sada! Pozdrav!
OdgovoriIzbrišiStvarno odlično izgleda, sigurna sam da je oduševilo svakog ko je video. Fantastično!
OdgovoriIzbriši