Istraga po Jeleninom blogu a krivac.....


Moram vam priznati da me je Jelena oduševila svojim postom o crnom rižotu a i posramila pa te stvari bismo trebale objavljivati mi cure s mora, ali iskreno nikad mi nije palo na pamet da objašnjavam kako se čiste lignje, sipe od čega se sastoji lignja, gdje se nalazi crnilo pa to svi znaju.Hm da tu sam se iznenadila jer i moje prijateljice s Raba nemaju pojma kako očisiti čistiti lignje i to me je jako iznenadilo pa one su s otoka s mora i ne znaju čistiti lignje ili sipe.Evo ja ovaj put spravljam crni rižoto po Jeleninom receptu i uživam u njenom postu gdje nam je otkrila kako je provela svoje djetinjstvo u jednom tako lijepom gradu na moru u Splitu i puno njihove spize odnijela kamo god putovala po svijetu s svojim roditeljima a vidim i kad se vratila u svoj rodni grad nekako je misli lete moru.A ja znam kako more vuče i kako more voliš i kad je kalma bonaca i kad bura dere i val kad se diže.A sad nekako vidim da je i prigodan jer prošli vikend je bila još zima tako blaga a sad smo u očekivanju snijega i na temperaturi od -6 cijeli dan i još s burom dojam hladnoće je još jači.


Sastojci za crni rižot 100 ml maslinovog ulja
                                  1 veća crna kapula
                                   pola žličice šećera
                                  800g očišćenih lignji (ja sam stavila i sipe i lignje)
                                  sol
                                  češnjak
                                  200 ml bijelog vina
                                  2 l povrtnog ili ribljeg temeljca
                                  400 g riže
                                  ja sam koristila crnilo jedne sipe
                                   4 žlice putra
                                   parmezan
                                   limunov sok
Ja sam imala pravi riblji temeljac od oslića koji sam koristila za kuhanje riže.Na maslinovom ulju dinstati kapulu,dodati malo šećera a zatim dodati i lignje a potom i sipe.Dinstati pomalo, zatim dodati češnjak i rižu.Doliti vina i mješati dok vino ne ispari a potom dolijevati temeljca i tek dodati opet temeljca kad riža skoro ostane suha i naravno biti uz štednjak i mješati da se ne uhvati za dno.Pred kraj dodajte crnilo od sipe ,ja sam imala samo jednu sipu i od nje sam iskoristila crnilo.Dodala sam još malo soli ,malčice vegete i još malo kuhala i dobila savršeni rižoto.Dodala malo putra ,pustila da se prožme i poslužila.Kod mene naravno uz parmezan.
Jelena zaista sam uživala u pripremanju jer ga ja radim malčice drugačije ali okusom je i bolji nego moj i naravno uz čašu dobrog crnog vina toplo ga preporučam.
Naravno i desert je tu Vasina Torta koju sam radila za moju 18 godišnjicu braka i za koju je Jelena rekla da ju svaka domaćica mora napraviti a ja sam napisala da sam previše godina čekala da ju napravim.

Recept ćete naći na Jeleninom blogu Foodforthought na kojem sve lijepo i iscrpno piše kako se priprema ova ljepota.Inače drage blogerice su sve opisale  Jelenu kao mladu i samozatajnu osobu koja se s posebnom ljubavlju kuha i sprema delicije svoje i iz mamine tekice koje posebno volim i zato se s zadovoljstvom pridružujem ovom krugu FBI rukavica koju je pokrenula mamajac .Jeleninom blogu ću se svakako vratiti jer kad odem na njen blog uvijet otkrijem nešto novo i jako fino

Primjedbe

  1. prekrasan ti je rižot! Ma obožavam rižot pripremljen na sve moguće načine.. i sjećam se dobro ovog krasnog Jeleninog posta i recepta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan rizoto, torta fantasticna. naprosto mami. Slike su divne.

    OdgovoriIzbriši
  3. Rižoto predivan, a tortu sam zapamtila, isto divota

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala ti na komentaru na našem blogu! pratimo! I škicnule smo i spazile peciva s CIMETOM! njam! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kad sam pregledala Jelenin blog na početku mjeseca, fasciniralo me kako je prikalaza i objasnila svaki dio lignje. Sviđa mi se ova pozamašna "kriškica"

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne zna se što je bolje, rižot ili torta. Krasno si to izvela.

    OdgovoriIzbriši
  7. Savršeno mi sve izgleda, sve pohvale!

    Pusa:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Izgleda odlično, i rižoto i torta!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Dilajla, znači onaj sa FB je ovaj rižoto. E baš si me razveselila, i tako bi mi malo sada prijalo po ovoj zimi. Nekako ta jela koja deca jedu u detinjstvu ostanu kao nešto što najviše vole, a eto ja neke oko mene ne mogu da preobraatim da vole lignje. Mogu samo zamisliti kako je to fino sa svežim lignjama i sipama. Drago mi je da ti se Vasa dopada. jednostavni sastojci a tako je dobrog ukusa, a moram reći da ti je ispala za 5, ma za 5+. Odo da te okačim na FB stranicu. Hvala na lepim rečima. ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Fenomenalno izgleda crni rižoto sa lignjama (retko kada ih koristim), lako je vama na moru. A što se tiče Vasine torte, ona je bila kao mladina torta na mojoj svadbi pre puuuuno godina i zaista je volim. Ova tvoja je prelepa.

    OdgovoriIzbriši
  11. rižoto s lignjama obožavam a torta je i meni zapela za oko!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Ne znam što mi je bolje,rižoto ili torta,ja bih oboje ako može..predivno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  13. rižoto je divan u tvojoj izvedbi isto kao i torta

    OdgovoriIzbriši
  14. Sve 5! Divna ti je Vasina torta, moja nije bila tako izgledna, ali da je okusom savršena, savršena je!

    OdgovoriIzbriši
  15. Passei para uma visitinha.
    As fotos das receitas são maravilhosas.
    Estou apaixonada por esse bolo... parece tão apetitoso.
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    °º♥

    (⁀‵⁀,)
    ¸`⋎´
    ¸.•°`♥

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi