ponedjeljak, 17. listopada 2011.

Ajme koliko nas je majčina dušica




Tako jedan intersantan začin i meni jako drag da dobije glavnu ulogu u Ajme koliko nas je a naša glavna kuharica ili domaćica Laka kuharica mu je i namjenila tu ulogu.e sad nastupamo na scenu mi kao sporedni likovi iako nimalo nevažni .E a iz moje kuhinje vezano za temu izlaze Njoki od bundeve s skutom i preljevom od majčine dušice u maslacu i to je moja ulaznica za ovaj krug.Ove fine njoke sam pronašla kod unikatice i uz malu promjenu dobila malo savršenstvo
Njoki      400 ml vode
                150 g naribane bundeve
                cca 200 g palente
                150 g skute
                 2 jaja
                cca 6-8 žlica brašna
                prstihvat soli i malo bijelog papra
                obavezno muškatnog orašćića naribajte
Zakuhajte vodu , posolite je i stavite kuhati sitno naribanu bundevu.Kuhati lagano dok voda  malo ne ispari a potom usitniti štapnim mikserom bundevu, dodati palentu i lagano je ukuhati.Smjesa ne smije biti ni prerijetka ni pretvrda.Skinuti s ploče i pustiti da se malo ohladi i u to umiješati skutu a potom i jaja i druge sastojke .Nakraju dodati brašno i umijesiti tijesto i pustiti da odstoji pola sata.Kada se ohladila smjesa stavite je u jednu običnu vrećicu od kile (mislim na onu plastičnu za zamrzavanje) i s škarama joj odsjecite joj vrh.Zakuhajte 2 litre vode blago posoljene i kada zavri stavite kuhati njoke tako da ih lagano istiskujete iz vrećice.Kada isplivaju ne površinu su gotovi.



Umak od majčine dušice 100 g maslaca
                                           pola šake majčine dušice
                                           par žlica tekućine u kojoj ste kuhali njoke
                                           par žlica parmezana
Zagrijte maslac te ga otopite, na njega dodajte majčinu dušicu. Nakon par minutica zalijte s vodom.
I na kraju umiješajte parmezan ,možete po volji dodati i više ali onda će vam umak biti dosta gust te dodajte još koju žlicu vode u kojoj ste kuhali njoke.
Lagano pomiješajte njoke i umak i uživajte.


Ili ih lagano umiješajte u pašticadu , po volji.

23 komentara:

  1. Ajmeeee šta nam uradi Katarinaaa :))

    Njoke su ti diiivne, sa ludo dobrom preljevom od maslaca, timijana i parmezana. Ne treba mi nit pašticada, nit šta drugo. Ja bih se udavila samo u ovim njokama. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I s pravom Nataša jer su stvarno fini i mekani.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam njoke s bundevom! A preljev super zvuči!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaista zanimljiv recept. Ne znam šta mi je ljepše i interesantnije:umak ili njoke...
    Njoke sam prvi put jela kod moje strine koja je rodjena u Istri i to je za mene bilo nešto posebno. Hiljadu puta sam gledala kako ih pravi, ali moje nikada nisu bile kao njene:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kakva bozanstvena kombinacija!
    Volim aromu Majcine dusice.

    OdgovoriIzbriši
  6. Predobro!!!
    Volim ovo jelo u svako doba,rijetko ga pravim jer mm ne smije puno da jede rajcicu ali ja volim ..zaista mi se svida obrok !!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj, ovo je savršeno! Zaista, čovjek ne zna što je bolje, il' njoke il' umak. Ma kakvo meso (makar pašticadu nikada ne treba odbaciti!).

    p.s. pošalji mi sličicu, zaboravila si!

    OdgovoriIzbriši
  8. upravo malo savršenstvo, odlično izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  9. Ta recept bom preizkusila enkrat v prihodnjih dneh in bom poročala, kako mi je uspelo.
    Izgleda pa nesramno dobro!

    Vprašanje Dilajla: Kaj je bundeva?
    (150 g naribane bundeve)

    OdgovoriIzbriši
  10. Bundeva je vrsta tikve http://hr.wikipedia.org/wiki/Bundeva
    buča ili tikva kako se gdje zove ova je vrsta bundeve butternut kruškolikog oblika ali ako ne možeš naći bundeve možeš slobodno naribati i mrkvu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Fantastično jelo,prekrasno si ga prezentirala..stvarno savršeno:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Dilajla tvoje jelo izgleda famozno, rastu mi zazubice od nejga:)
    Obožavam palentu i sve sastojke koje si tako lijepo sljubila u ovom receptu.

    Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  13. Jao predivno, palenta i bundeba, mislim da je to krasan spoj.

    OdgovoriIzbriši
  14. Pa ovo izgleda i zvuci fenomenalno.

    OdgovoriIzbriši
  15. Iako ne volim bundevu, ovo nikako ne bih odbila.

    OdgovoriIzbriši
  16. ajem, ovo je savrseno, jos i palenta-kao da si mene pitala:) a bundevu mogu i za dorucak:)))

    OdgovoriIzbriši
  17. Ovo je fenomenalno! Jako volim razne njoke i inace, sa svim prilozima, a ova kombinacija je sigurno sjajnog ukusa...

    OdgovoriIzbriši
  18. Sto je ovo dobro.Stvarno ostala bez teksta!!Hvala ti na linku za pastetu od hobe!!!

    OdgovoriIzbriši
  19. Predobro i predivno ! Ovo si baš odlično pripremila, bilježim odmah ! :)

    OdgovoriIzbriši