Ajme koliko nas je majčina dušica
Tako jedan intersantan začin i meni jako drag da dobije glavnu ulogu u Ajme koliko nas je a naša glavna kuharica ili domaćica Laka kuharica mu je i namjenila tu ulogu.e sad nastupamo na scenu mi kao sporedni likovi iako nimalo nevažni .E a iz moje kuhinje vezano za temu izlaze Njoki od bundeve s skutom i preljevom od majčine dušice u maslacu i to je moja ulaznica za ovaj krug.Ove fine njoke sam pronašla kod unikatice i uz malu promjenu dobila malo savršenstvo
Njoki 400 ml vode
150 g naribane bundeve
cca 200 g palente
150 g skute
2 jaja
cca 6-8 žlica brašna
prstihvat soli i malo bijelog papra
obavezno muškatnog orašćića naribajte
Zakuhajte vodu , posolite je i stavite kuhati sitno naribanu bundevu.Kuhati lagano dok voda malo ne ispari a potom usitniti štapnim mikserom bundevu, dodati palentu i lagano je ukuhati.Smjesa ne smije biti ni prerijetka ni pretvrda.Skinuti s ploče i pustiti da se malo ohladi i u to umiješati skutu a potom i jaja i druge sastojke .Nakraju dodati brašno i umijesiti tijesto i pustiti da odstoji pola sata.Kada se ohladila smjesa stavite je u jednu običnu vrećicu od kile (mislim na onu plastičnu za zamrzavanje) i s škarama joj odsjecite joj vrh.Zakuhajte 2 litre vode blago posoljene i kada zavri stavite kuhati njoke tako da ih lagano istiskujete iz vrećice.Kada isplivaju ne površinu su gotovi.
Umak od majčine dušice 100 g maslaca
pola šake majčine dušice
par žlica tekućine u kojoj ste kuhali njoke
par žlica parmezana
Zagrijte maslac te ga otopite, na njega dodajte majčinu dušicu. Nakon par minutica zalijte s vodom.
I na kraju umiješajte parmezan ,možete po volji dodati i više ali onda će vam umak biti dosta gust te dodajte još koju žlicu vode u kojoj ste kuhali njoke.
Lagano pomiješajte njoke i umak i uživajte.
Ili ih lagano umiješajte u pašticadu , po volji.
Sve ukupno ovo mi je savršeno!
OdgovoriIzbrišiAjmeeee šta nam uradi Katarinaaa :))
OdgovoriIzbrišiNjoke su ti diiivne, sa ludo dobrom preljevom od maslaca, timijana i parmezana. Ne treba mi nit pašticada, nit šta drugo. Ja bih se udavila samo u ovim njokama. :)
I s pravom Nataša jer su stvarno fini i mekani.
OdgovoriIzbrišiObožavam njoke s bundevom! A preljev super zvuči!
OdgovoriIzbrišiZaista zanimljiv recept. Ne znam šta mi je ljepše i interesantnije:umak ili njoke...
OdgovoriIzbrišiNjoke sam prvi put jela kod moje strine koja je rodjena u Istri i to je za mene bilo nešto posebno. Hiljadu puta sam gledala kako ih pravi, ali moje nikada nisu bile kao njene:)
Kakva bozanstvena kombinacija!
OdgovoriIzbrišiVolim aromu Majcine dusice.
Predobro!!!
OdgovoriIzbrišiVolim ovo jelo u svako doba,rijetko ga pravim jer mm ne smije puno da jede rajcicu ali ja volim ..zaista mi se svida obrok !!!!
Joj, ovo je savršeno! Zaista, čovjek ne zna što je bolje, il' njoke il' umak. Ma kakvo meso (makar pašticadu nikada ne treba odbaciti!).
OdgovoriIzbrišip.s. pošalji mi sličicu, zaboravila si!
Wow, odlično!
OdgovoriIzbrišiovo je izvrsno!
OdgovoriIzbrišiupravo malo savršenstvo, odlično izgledaju
OdgovoriIzbrišiTa recept bom preizkusila enkrat v prihodnjih dneh in bom poročala, kako mi je uspelo.
OdgovoriIzbrišiIzgleda pa nesramno dobro!
Vprašanje Dilajla: Kaj je bundeva?
(150 g naribane bundeve)
Bundeva je vrsta tikve http://hr.wikipedia.org/wiki/Bundeva
OdgovoriIzbrišibuča ili tikva kako se gdje zove ova je vrsta bundeve butternut kruškolikog oblika ali ako ne možeš naći bundeve možeš slobodno naribati i mrkvu.
Fantastično jelo,prekrasno si ga prezentirala..stvarno savršeno:)
OdgovoriIzbrišiDraga Dilajla tvoje jelo izgleda famozno, rastu mi zazubice od nejga:)
OdgovoriIzbrišiObožavam palentu i sve sastojke koje si tako lijepo sljubila u ovom receptu.
Lijep pozdrav.
Jao predivno, palenta i bundeba, mislim da je to krasan spoj.
OdgovoriIzbrišiPa ovo izgleda i zvuci fenomenalno.
OdgovoriIzbrišiIako ne volim bundevu, ovo nikako ne bih odbila.
OdgovoriIzbrišiajem, ovo je savrseno, jos i palenta-kao da si mene pitala:) a bundevu mogu i za dorucak:)))
OdgovoriIzbrišiMolto buona questa ricetta, ciao
OdgovoriIzbrišiOvo je fenomenalno! Jako volim razne njoke i inace, sa svim prilozima, a ova kombinacija je sigurno sjajnog ukusa...
OdgovoriIzbrišiSto je ovo dobro.Stvarno ostala bez teksta!!Hvala ti na linku za pastetu od hobe!!!
OdgovoriIzbrišiPredobro i predivno ! Ovo si baš odlično pripremila, bilježim odmah ! :)
OdgovoriIzbriši