Chocolate pate with creme chaud-froid

  
Nisam se previše razmišljala da li ću raditi ovaj desert jer znam tko voli ovakve slastice i tko će zaista uživati u ovom pateu i tako je i bilo ovaj pate je bio rezerviran samo za moju Stellu koje me je i čak pitala recept da ga sama napravi (veliko iznenađenje  za mene jer kuhinja ju uopće ne zanima kao izvor kreativnosti ) iako daleko od toga da ne uživa u finoj klopici.Zaista divan malo drugačiji način priprema s žutanjcima i želatinom ,a posle hlađenja tako kremast a opet kompaktan to se tiče čokoladnog djela a bijeli dio mi je nekako gumen i ne uklapa mi se u priča ako tu nije samo zbog estetike.

Krem- 1/2 šalice slatkog vrhnja
               3 žličice šećera
               1 žličice ekstrakta vanilije
               2 žličice hladne vode
               2 žličice želatine
Zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja , dodati vaniliju i pomiješati.U drugoj posudici pomiješati želatinu s hladnom vodom i sačekati da nabubri ,pomalo je otopiti i dodati smjesi s slatkim vrhnjem i pomiješati da se želatina otopi.Kremu rasporediti po masnom papiru i odložiti u frižider da se stegne .Ja sam ovaj dino nekako zaboravila pa sam imala problema s vađenjem patea ali nije ništa izgubio na okusu već na obliku.


Mousse od čokolade  2 žličice želatine u prahu
                                  2 žličice hladne vode
                                  3 žutanjka
                                  pola šalice šećera
                                  pola šalice vrućeg mlijeka
                                  240 g isjeckane čokolade
                                  1 i 1/2 šalice slatkog vrhnja



Pomiješati želatin s vodom i pričekati da nabubri.Umiješati u to žutanjke i šećer i dobro pomiješati.Umiješati mlijeko i pomalo kuhati cca 5 min dok se ne stisne.Umiješati čokoladu i miješati da se čokolada ravnomjerno rastopi.Ostaviti da se ohladi i u ohlađenu smjesu pomalo umiješati šlag.Staviti u frižider i zaboraviti na par sati.
Tako da se ja ovaj put s zadovoljstvom pridružujem ovom krugu igrica Kuvarijacija i baš ma zanima mišljenje mojih dragih blogerki a kod mene će se naći zasigurno ovaj mousse još puno puta  ali  bez bijelog krema.

Primjedbe

  1. ma fantasticno. Moram priznat da bih ovaj bijeli dio izostavila jer ne volim zelatinaste stvari i izbjegavam maksimalno zelatinu u listicima, ali mousse je savrsen apsolutno :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo, pastetica je ispala bas fino kremasta. A da, beli deo je bas ne potreban.

    OdgovoriIzbriši
  3. baš ti je lijepo ispao, meni je ispao nekako bljed, a htjela sam ovako isto tamno

    OdgovoriIzbriši
  4. E baš ste sve lepo ovo napravile. Nisam učestvovala, ali beležim utiske i recept. Volim ovakve kremaste stvari!

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga bas ti je boja fantastična!Lepo je ispao.

    OdgovoriIzbriši
  6. super izgleda
    i ja sam pravila ali nisam sigurna da ću stavljati, nisam zadovoljna tim starim slikama.. mene desert sam po sebi nije previše oduševio

    OdgovoriIzbriši
  7. Baš ti je lijepo ispala paštetica, a čokoladni dio izgleda jako pjenast i kremast, baš kakav treba biti. Vidim da se svi žale na bijeli dio, po mom mišljenju je previše želatine u receptu za tako malo slatkog vrhnja. Čak mi se čini da bi bilo bolje bijelu kremu napraviti od bijelog ganacha, šta misliš o tome?

    OdgovoriIzbriši
  8. Da bijeli ganache bi bio pravo rješenje jer bi više teksturom pasalo pateu i onda bi to bila sasvim druga priča ali jako fina priča.

    OdgovoriIzbriši
  9. Probala sam da čitam, ali namučila sam se i posle prvog pasusa odustala. Ovaj font i naročito italic nije baš za ekran, iako je verovatno na papiru lep.

    Elem, dezert. Svidja mi se kako je tebi ispao, sočno i meko. I boja mu je lepa. Baš mi je interesantno da se boja čokoladnog dela dosta razlikuje od jednog do drugog blogera.

    Sve naj,
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmmmm, super je!!! Sakam malo i ja..........

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasno ti je ispala i ako smijem primjetiti, izgledom gotovo najbliže originalu po kojem smo radile.

    OdgovoriIzbriši
  12. Divno izgleda, odlično si je napravila ! I moram i ja priznati da mi se čini da bijeli dio nije neophodan.

    OdgovoriIzbriši
  13. pravi kolač za takmičenje, a detalji o takmičenju na blogu:
    http://domacicazavas.blogspot.com/2014/06/cokoladni-vikend-takmicenje-u-hrvatskoj.html
    pozdrav svima ;)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi