Chocolate pate with creme chaud-froid
Nisam se previše razmišljala da li ću raditi ovaj desert jer znam tko voli ovakve slastice i tko će zaista uživati u ovom pateu i tako je i bilo ovaj pate je bio rezerviran samo za moju Stellu koje me je i čak pitala recept da ga sama napravi (veliko iznenađenje za mene jer kuhinja ju uopće ne zanima kao izvor kreativnosti ) iako daleko od toga da ne uživa u finoj klopici.Zaista divan malo drugačiji način priprema s žutanjcima i želatinom ,a posle hlađenja tako kremast a opet kompaktan to se tiče čokoladnog djela a bijeli dio mi je nekako gumen i ne uklapa mi se u priča ako tu nije samo zbog estetike.
Krem- 1/2 šalice slatkog vrhnja
3 žličice šećera
1 žličice ekstrakta vanilije
2 žličice hladne vode
2 žličice želatine
Zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja , dodati vaniliju i pomiješati.U drugoj posudici pomiješati želatinu s hladnom vodom i sačekati da nabubri ,pomalo je otopiti i dodati smjesi s slatkim vrhnjem i pomiješati da se želatina otopi.Kremu rasporediti po masnom papiru i odložiti u frižider da se stegne .Ja sam ovaj dino nekako zaboravila pa sam imala problema s vađenjem patea ali nije ništa izgubio na okusu već na obliku.
Mousse od čokolade 2 žličice želatine u prahu
2 žličice hladne vode
3 žutanjka
pola šalice šećera
pola šalice vrućeg mlijeka
240 g isjeckane čokolade
1 i 1/2 šalice slatkog vrhnja
Pomiješati želatin s vodom i pričekati da nabubri.Umiješati u to žutanjke i šećer i dobro pomiješati.Umiješati mlijeko i pomalo kuhati cca 5 min dok se ne stisne.Umiješati čokoladu i miješati da se čokolada ravnomjerno rastopi.Ostaviti da se ohladi i u ohlađenu smjesu pomalo umiješati šlag.Staviti u frižider i zaboraviti na par sati.
Tako da se ja ovaj put s zadovoljstvom pridružujem ovom krugu igrica Kuvarijacija i baš ma zanima mišljenje mojih dragih blogerki a kod mene će se naći zasigurno ovaj mousse još puno puta ali bez bijelog krema.
Izgleda prekrasno!!! :))
OdgovoriIzbrišima fantasticno. Moram priznat da bih ovaj bijeli dio izostavila jer ne volim zelatinaste stvari i izbjegavam maksimalno zelatinu u listicima, ali mousse je savrsen apsolutno :)))
OdgovoriIzbrišiBravo, pastetica je ispala bas fino kremasta. A da, beli deo je bas ne potreban.
OdgovoriIzbrišibaš ti je lijepo ispao, meni je ispao nekako bljed, a htjela sam ovako isto tamno
OdgovoriIzbrišiE baš ste sve lepo ovo napravile. Nisam učestvovala, ali beležim utiske i recept. Volim ovakve kremaste stvari!
OdgovoriIzbrišiDraga bas ti je boja fantastična!Lepo je ispao.
OdgovoriIzbrišisuper izgleda
OdgovoriIzbrišii ja sam pravila ali nisam sigurna da ću stavljati, nisam zadovoljna tim starim slikama.. mene desert sam po sebi nije previše oduševio
Baš ti je lijepo ispala paštetica, a čokoladni dio izgleda jako pjenast i kremast, baš kakav treba biti. Vidim da se svi žale na bijeli dio, po mom mišljenju je previše želatine u receptu za tako malo slatkog vrhnja. Čak mi se čini da bi bilo bolje bijelu kremu napraviti od bijelog ganacha, šta misliš o tome?
OdgovoriIzbrišiDa bijeli ganache bi bio pravo rješenje jer bi više teksturom pasalo pateu i onda bi to bila sasvim druga priča ali jako fina priča.
OdgovoriIzbrišiProbala sam da čitam, ali namučila sam se i posle prvog pasusa odustala. Ovaj font i naročito italic nije baš za ekran, iako je verovatno na papiru lep.
OdgovoriIzbrišiElem, dezert. Svidja mi se kako je tebi ispao, sočno i meko. I boja mu je lepa. Baš mi je interesantno da se boja čokoladnog dela dosta razlikuje od jednog do drugog blogera.
Sve naj,
Maja
Mmmmm, super je!!! Sakam malo i ja..........
OdgovoriIzbrišiPrekrasno ti je ispala i ako smijem primjetiti, izgledom gotovo najbliže originalu po kojem smo radile.
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda, odlično si je napravila ! I moram i ja priznati da mi se čini da bijeli dio nije neophodan.
OdgovoriIzbrišipravi kolač za takmičenje, a detalji o takmičenju na blogu:
OdgovoriIzbrišihttp://domacicazavas.blogspot.com/2014/06/cokoladni-vikend-takmicenje-u-hrvatskoj.html
pozdrav svima ;)