Pašteta od hobotnice,štoklja
Jako jednostavna pašteta nadasve fina ali obavezno mora biti pravo maslinovo ulje,svježe smrznuta hobotnica i začini.Kod nas omiljena za veće fešte i druženje s prijateljima s dodatkom toplog tosta i kruhića i naravno čašu crnog vina.Morate samo paziti na količinu tj. težinu hobotnice jer ona se stisne pri kuhanju i više nego upola pa jedino samo kilažu primjenite društvu koje ćete imati.Moja je bila cca 1,5 kg a to je sasvim dovoljno za 6 osoba.
Pašteta 1,5 kg hobotnice
4-5 režnja češnjaka
1/2 dcl limunovog soka
šaka sjeckanog peršina
1 dcl čistog,pravog maslinovog ulja
4-5 sušena pomidora
malo soli,papra
Hobotnicu opranu i smrznutu staviti kuhati u express lonac,nakon cca 25 min kuhanja sačekajte da se ohladi i narežite je na male kockice.Dodajte sušene pomidore,limunov sok,češnjak i peršin i maslinovo ulje i sve usitnite u multipraktiku.Ako vam pašteti treba dodati još maslinovog ulja slobodno dok ne dobijete finu teksturu paštete.
Kod nas hobotnicu ili štoklja kako mi kažemo po domaći naši stari suše i na buri i onako sušenu spravljaju s jajima,jedno toliko jednostavno i zaista odlično autothono jelo koje se spravlja na otocima.Sušeni štokalj ima zaista i specifičan okus i miris ,zaporavo jak kojemu ne trebaju drugi sastojci da bi ga napotpunili.Tako i za ovu paštetu ne treba puno da bi zaista bila ukusna i fina.A ja sam dobila frišku za zdravlje i šteta ju je ne bilo iskoristiti .
Pašteta 1,5 kg hobotnice
4-5 režnja češnjaka
1/2 dcl limunovog soka
šaka sjeckanog peršina
1 dcl čistog,pravog maslinovog ulja
4-5 sušena pomidora
malo soli,papra
Hobotnicu opranu i smrznutu staviti kuhati u express lonac,nakon cca 25 min kuhanja sačekajte da se ohladi i narežite je na male kockice.Dodajte sušene pomidore,limunov sok,češnjak i peršin i maslinovo ulje i sve usitnite u multipraktiku.Ako vam pašteti treba dodati još maslinovog ulja slobodno dok ne dobijete finu teksturu paštete.
Kod nas hobotnicu ili štoklja kako mi kažemo po domaći naši stari suše i na buri i onako sušenu spravljaju s jajima,jedno toliko jednostavno i zaista odlično autothono jelo koje se spravlja na otocima.Sušeni štokalj ima zaista i specifičan okus i miris ,zaporavo jak kojemu ne trebaju drugi sastojci da bi ga napotpunili.Tako i za ovu paštetu ne treba puno da bi zaista bila ukusna i fina.A ja sam dobila frišku za zdravlje i šteta ju je ne bilo iskoristiti .
Obozavam, ali zar ti nije zao divne hobe za pastetu, meni je pasteta vise za neke stvari nelijepe za oko tipa tuna iz konzerve, jetrica, ostaci piletine... a njeno velicanstvo hoba mi je za salatu:)
OdgovoriIzbrišiJa inače hobotnicu najviše volim na gulaš a tek onda pod pekom i na trećom mjeste na salatu.
OdgovoriIzbrišiwow....ovo nikad nisam jela, ali cim si radila od svjeze ulovljene poslje smrynute hobotnice, ovo mora da je prava delicija.. za naziv stoklja nisam imala pojma.. :)
OdgovoriIzbrišiJao, predivno, recept si nam stavila u pravo vrijeme. Znala sam da se radi paštera, ali nisam imala pojma kako.
OdgovoriIzbrišiPrelepo, prefino i fenomenalno. Retko se nađe hobotnica, a ne znam da li bi se nešto dalo napraviti ovakvo sa lignjama ili ne?
OdgovoriIzbrišidivna pašteta , prava delicija ! I za mene prvi susret sa paštetom od hobotnice. Isprobavam svakako !!
OdgovoriIzbrišiUhuhuhhhhh ovo se mora pospremiti! Odlično! Volim sve te morske kombinacije i ideje! Super fotkice. :)
OdgovoriIzbrišiAh, ah, kako fino! Kod nas je hobotnica relativno skupa i teško se nabavi svježa. Raditi ovako nešto fino bio bi zaista pravi luksuz.
OdgovoriIzbrišiJelena baš nisam sigurna da bi se od lignji mogla napraviti jer tekstura lignji je puno mekša ali možda i bi ,ja nisam probala .Možda bi trebalo probati.
OdgovoriIzbriši