utorak, 28. prosinca 2010.

La cuisine creative

Kako je dobro istraživati jedan blog ,blog u kojem neznaš od kuda da kreneš , blog u kojem ima toliko finog savršenstva pa sve  to na jednom mjestu.Još sam je zapazila prije par godina na coolinarici i isprobala zaista puno njezinih recepata i žao mi je što nemam sličice ali za nešto i imam,tako da sa sa ovim postom pridružujem igrici koju je pokrenula mamajac u sklopu igrice FBI rukavice kojoj se rado pridružujem.
Obožavam njen svečani kolač,klinci su ludi za njenim krosančićima,a tek torte ,malo ću se sada prebaciti i na slana jela jer mislim da zaslužuju istu pažnju.I na kraju zaista kod nje je sve dovedeno do savršenstva pa valjda neće zamjeriti ako to ne bude i u mom slučaju.

                                                             Svečani kolač

 

Divan ,divan s jabukama i orasima a sve u ogrtaču mekog tijesta a tako lijep oku.

Tijesto  500 g brašna
              200 g omekšalog maslaca
               70 g šećera
                1 kvasac
                1 jaje
                1,5 dcl mlijeka
Kvasac rastopiti u mlačnom mlijeku s dodatkom šećera i brašna i pustiti da se digne,Dodati ga suhim sastojcima i zamijesiti tijesto i ostaviti da se diže.A za nadjev treba pomiješati slijedeće sastojke.
Nadjev  500 g naribanih jabuka
              100 g sameljenih oraha
                  2 žlice šećera
                  2 žlice griza
                  vanilin šećer
                  cimet
                 1 jaje (ja ga izostavim)


Za nadjev prvo jabuke izribajte ,dodajte orahe,šećer,griz i puno cimeta i malo muškatnog oraščića i fino promješajte.Tijesto razvaljajte a ja radim s čašom velikom krugove koje punim nadjevom fino zavijem da dobiju oblik ružica i stavljam ih peći u nauljeni kalup od torte na 200 C oko 30 min ili zavisno o vašoj pećnici.


Drugu stvar koju obožavam su njeni legendarni kroasani tako jednostavni fini da li u slatkoj varijanti ili u slanoj.
                                                             Kroasani

Tijesto 1 kg brašna
             1 svježi kvasac
             2 žličice soli
             5 žlica ulja
             1 jaje
             2,5 dcl mlijeka
             2,5 dcl vode
             250 g putra za premazivanje
Razmutiti kvasac s mlijekom i pustiti da se digne i umiješati u suhe sastojke i zamijesiti tijesto mekano.
Podijeliti na 16 loptica i svaku razvaljati na okruglu koru.Svaku premazati s putrom i stavljati jednu na druge,zadnju ne premazivati.Pokriti i pustititi da se odmaraju cca 20 minuta.Zatim rastanjiti kore i pomalo ih rezati na polovine,pa svaki polovinu još na pola pa te polovice na još manje trokutiće.Puniti ih nadjevom po voli i pustiti da su odmaraju još cca 1 sat a potom ih staviti peći na 220 c oko 20 minuta.Zaista divne ,mekane i s pekmezom od marelica savršenstvo.


 Radila sam i ovo lisnato koje je slično gornjem samo s dodatkom jogurta i zaista su ispali divni lisnati cvjetići.


 Tijesto 500 g brašna ,pola kvasca,1 žličica soli ,1,5 dcl jogurta,1,5 dcl mlijeka 125 g putra i 1 jaje.
Kvasac stavite da se diže u toplom mlijeku a vi za to vrijeme pomiješajte suhe sastojke,dodajte jogurt i kvasac koji se nadigao u toplom mlijeku.Umijesite tijesto i podijelit ga u 8 malih jufkica a onda svaku razvaljete u krug premažite rastopljnim putrom .Tako i sve ostale osim zadnje koju ne premazujete,pokrijte krpom i ostavite da se diže.Lijepo razvaljajte tijesto i radite kvadratiće 10x10 i na krajevima svakog ruba radite  slovo  L ,ja sam stavljala pekmez od smokvi na jednu turu a na drugu pekmez od šljiva.



U originalu je i premazano razmućenim jajem ali ja nisam.Tople obilato posipajte štaub šećerom.


A došli su na red i mirisni prutići ,nešto slano ,makano i jako fino a i jako dobro,dobro.

Za tijesto vam je potrebno 500 g brašna,250 g svježeg sira,1 žličica soli ,1 paketić pecilnog praška,1 jaje i 0,75 dcl mlijeka.Zamijesite fino tijesto i razvaljajte ga otprilike pola centimetra debelo,premažite jajem i obilato naribajte sira u mom slučaju je bio parmezan.Pospite obilno začinskim biljem i sezamom naravno  i radite trakice širine 1 cm i fino ih spiralno uvijajte i stavite peći na 200C dok blago ne porumene.A onda fino uživajte.A ja sam došla do kraja bar ovoga bloga a tvoje recepte ću i dalje isprobavti ali ti to znaš.

Broj komentara: 9:

  1. Odlican izbor, sve si divno ispekla. Svecana pogaca ti izgleda svetski!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno! Svečani kolač u tvojoj verziji je jednako svečan i fini i dao mi je želju da ga radim (imam puno jabuka!).

    OdgovoriIzbriši
  3. Laka kuharice obavezno ga napravi meni jedan od boljih s dizanim tijestom.

    OdgovoriIzbriši
  4. Lep pozdrav draga moja, sve si divno spremila a svecani kolac u tvojoj izvedbi bas deluje posebno i prefinjeno.;)) Raduje me da su vam se dopali i ostali receptici i da su nasli mesta u tvojoj kuhinjici...hvala ti jos jednom na svemu i puno lepih pozdrava saljem!:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Hiiim lecker, ich mag gerne solche Rezepte.
    Viele grüße...

    OdgovoriIzbriši
  6. Sve je divno, ali kolac sa jabukama...fenomenalan!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovaj svečani kolač upravo veličasntveno izgleda, a i sve drugo je prvorazredno!
    Draga Dilajla, puno zdravlja i sreće i pregršt ljubavi tebi i tvojim milima želi TT kuhinja! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Draga Dilajla,za svaštaricu nagrada od srca,čeka na mom blogu,svratite i preuzmite,ako želite...
    Ankica

    OdgovoriIzbriši