nedjelja, 19. prosinca 2010.

Frankopan torta


 Jučer je padao snijeg satima,pomalo i gusto.Kada smo se probudili ,bilo je pravo zimsko jutro ,imala sam osjećaj da sam se probudila u sasvim nekom drugom svijetu.Sve bijelo samo more u daljini plavo.Tako divan kontrast.



Jučer smo slavili i 17 godišnjicu braka ,smijali smo se jer nismo vjerovali da je već toliko prošlo a zaista jako brzo.Imam osjećaj da život tutnji pored nas a mi smo sporedni glumci u tom filmu,doduše u životnom i jako stvarnom.Ja sam jako sretna osoba i želim da tako bude i dalje iako iskreno jedva čekam da prođe ova 2010 nije nam bila baš lijepa.Bilo je i bolesti i krov nam je gorio ali idemo naprijed jer smo skupa.Prijatelji su nas pitali da li bismo nešto promijenili i obadvoje smo rekli ne,da zaista dok smo skupa možemo sve.

Ovu tortu sam jela prije 15 godina u restoranu Frankopan u Kraljevici ali nismo dobili recept dok ljetos u sklopu Jutarnjeg lista nije izašla Frankopan torta koju sam ja malo promijenila i dobila jednu tortu malo drugačijeg okusa ali zaista božanstvenog.
Kore - 1 paket lisnatog tijesta koji razvaljete i kalupom torte od 22 cm radite 4 kruga koje ispečete i kalupu za tortu do zlaćane boje na 180 C par minuta.Pustite da se ohlade.
Krema- 6 žutanjaka
              2 dcl slatkog vrhnja
              1 žlica škrobnog brašna-gustina
              150 g šećera
              150 g maslaca
              100 g lješnjaka
                50 g arancina
              pola žličice cimeta
              pola žličice muškatnog oraščića
 Ukras 4 dcl slatkog vrhnja
             1 mala konzerva s breskvama



Slatko vrhnje s žutanjcima uz dodatak 1 žlice gustina kuhati na pari.Kad se kruma zgusne pustite je da se ohladi.
U ohlađenu smjesu dodati muškatni oraščić,cimet,lješnjake i arancine.Na kraju dodati puter i mikserom izmiješati u finu kremu.Ohlađene kore filati kremom,jednu po jednu.Zadnju ostaviti čistom i na nju poslagati polovice breskva.Nemojte smanjivati količinu cimeta i muškatnog oraščića ,zaista daju posebnu notu torti. Slatko vrhnje istući u  šlag i fino ukrasiti tortu.
Pustite da se ohladi da se fino prožmu sastojci najbolje preko noći i uživajte.


A još ću staviti slikice divnog Kastva i zimi. Ja vam baš uživam...


Broj komentara: 12:

  1. Joj koji snijeg kod vas!!!
    Torta je super, stvarno izgleda fenomenalno!
    Vi ste dobri, ja sam se prvo 'smijala' Tadeji, a onda smo mi proslavili 10. godisnjicu braka, da bi naknadno skuzili da je bila 9. Rugala se sova sjenici...

    OdgovoriIzbriši
  2. E' davvero uno spettacolo questa tua ricetta, bravissima ciao

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretna vam godišnjica, i još puno sretnih godina skupa.
    Ovaj kontrast snijega i plavetnila mora je zbilja nešto posebno. I kod mene je zapadao, ali ne ovako puno, na sreću.
    Torta mi izgleda odlično. Baš je posebna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta izgleda predobro, jako osvježavajuća i ne preteška..A ove fotografije Kvarnera pod snijegom naprosto čarobne, mora biti poseban osjećaj to doživiti, jer jedino kako ga znam je na + 35 C..Prekrasno!

    OdgovoriIzbriši
  5. E da a jučer izmjerena najniža temperatura od kada se mjeri na Rječkom području -6,8 C.

    OdgovoriIzbriši
  6. Torta primamljiva, ne može se a ne napravit ju. Ali fotke.... pa to je fantastično, tolika bjelina, baš dobro da si to fotkala.

    OdgovoriIzbriši
  7. Srecna godisnjica braka.
    17 godina nije malo :-)
    Torta izgleda jako fino, pahuljasto i ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Želim vam sretnu godišnjicu braka i još bezbroj lepih, zajednočkih, trenutaka...

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretna godišnjica braka!
    Još puno sretnih trenutaka zajedno:)
    Torta je fenomenalna kao i sličice snijega i mora!

    OdgovoriIzbriši
  10. Sretan godisnjica, a torta mi izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
  11. More i snijeg, to nije uobičajena slika, zar ne? Ime frankopan za ovako raskošnu tortu vrlo je maštovito jer se u vrijeme i na "dvoru" Frankopana sigurno nisu spravljale (sve je to ipak bila sirotinja). No, ono što je sasvim uobičajeno, to je da kada nam je lijepo i dobro, kao vama u braku, vrijeme naprosto leti. Divno je to, čestitam vam godišnjicu i želim najmanje još toliko i tako lijepih!

    OdgovoriIzbriši
  12. Cestitke i od mene i da vam naredna godina donese mnogo vise radosti i zdravlja!!! Divnom ste se torticom pocastili, a ne mogu da ne prokomentarisem ove snezne fotke i to samo u jednoj reci - FENOMENALNO!!!

    OdgovoriIzbriši