Rapska torta

                                                                          Rapska torta




Ovaj mjesec sam uživala u izradi Rapske torte jer ovo nije samo ulaznica za Kuvarijacije već i poklon svim koji su pohodili Koprivnicu ove subote na naše 2 veliko okupljanje.A prvi razlog jer je to delicija s mog otoka, vjerovatno niste svi bili na Rabu ali kad prvi put stižete s trajektom s Jablanca vidite burom opustošeni dio otoka a kada sa spuštate s druge strana savim nešto drugo pitomi kraj a sve puno zasađenih vinograda,maslinika.



A ima i kuša (kadulje) ,ruzmarina,lavande ,lovora.Željela sam vam predočiti ti razliku tog pustog kamena i raskoši zelenila koju nam je podarila priroda jer i Rapska torta se kod nas radi samo za najveće svečanosti a prvi put je napravljena u čast pape Aleksandra III 1177 godine koji je došao blagoslioviti Rapsku katedralu.Danas je još po izvornom receptu rade samo časne sestre.Naravno da i mi imamo recept ali to su samo varijacije na temu i svaka familija ima svoju caku ali mislim da se to stječe samo upornošću i strpljivošću jedino što je zasita važno su bademi moraju biti pravi i trebaju se sušiti kao nekada na suncu ,ja i stavim još i pinjole a u tijesto ide obavezno mast ne putar jer tu tijesto igra ulogu ukrašavanja a nadjev je taj koji se treba u potpunosti osjetiti ,božanstvo badema,šećera i naravno maraskina likera koji je se radi od višnje maraske i odlično se sljubljuje s gorkim bademima.


Bademe ofurite u vodi i lagano im očistite kožicu kada se ohlade a potom ih na čistu krpu rasporedite i stavite na prozračno mjesto da se osuše i zaboravite na njih na par dana osim što ih svaki dan malo preokrenete da se osuše sa svih strana.Rezultat nije isti ako bademe upotrijebite odmah jer nadjev neće biti prhak,vi kad jedete Rapsku tortu nećete osjetiti to vanjsko pucanje korice od pečenja u unutra svu raskoš pravih badema,šećera i likera.
Tijesto  4 žlice masti
              brašna koliko traži da se umijesi tijesto (cca 250-300 g)
             2 žlice vode mlake
             4 žlice maraskina
             3 žlice šečera
             3 cijela jaja
Tijesto umijesite i stavite u frižider na pola sata de se malo odmori i ohladi.


Nadjev 500 g badema
             400 g šećera
             150 g pinjola
             naribana korica naranče jedne
             naribana korica limuna
             1-2 dcl maraskina
             3 cijela jaja 

Za nadjev fino samljeti bademe uz dodatak pinjola,dodati šećer i jaja i naribanu koricu a potom i jaja i lagano promiješati i staviti na stranu da se upiji sastojci.
Tijesto lagano razvaljati tanko i onda slagati ili u obliku štangica ili u obliku tradicionalnog puža.Za merliće ili čipku razvaljati trakice široke oko 2 cm i među prste ih nabirati i stavljati na oblik puža.Lagano peći  oko
40-45 min na 160 C dok ne porumeni.Kada je izvadite iz pećnice onako toplu poškropite je još maraskinom.Kada se ohladi posipajte je s štaub šećerom.Rapska torta može stajati jako dugo,naravno zamotana u foliju.



I da vraćamo se na početak priče to vam je ovo tijesto oko nadjeva onaj kamen suhi i goli od čega je i otok napravljen a nadjev bogat kao i njegova duša starog ribara,babe u kamižotu i djece na rivi.

                                               
                                                       Sveti Kristofor-zaštitnik grada Raba


Ovom prilikom Vas pozivam i na Rapsku fjeru koje se održava u mjesecu sedmom od 25-27.07.2010 pa da doživite bogatstvo kulture ,prirode i gastronomije,Doživite samostreličare ,kako se nekad kovao novac,kako se lovi riba,kako se ta riba i sprema.kako se plete mreža.

Primjedbe

  1. Krasan ti je post, baš mi je drago da nam je netko autentičan dao malo i opisa o svemu tome. A i razglednica Raba, prekrasno, nisam nikad bila na tom dragulju Jadrana, možda i dođem ove godine. Zamamna ti je tortica.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan ti je post a torta ti je extra.Ja sam jedino pogresila sto nisam ofurila bademe već sam onako sa ljuskom,tako da mi je nadev taman.Kora mi je super bas zato sto je sa masti,meni će za ovu tortu trebati popravni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Autor je uklonio komentar.

      Izbriši
    2. Autor je uklonio komentar.

      Izbriši
    3. ovaj kolac mozete nazvati kako zelite no NIJE rapska torta. Originalni recept se cuva i njeguje u lokalnom samostanu i od davnine se prenosio samo rijetkim, odabranim, predstavnicama gradskih obitelji, koje su imale priliku i cast, sacuvati ga unutar vlastite obitelji i prenijeti ga iskljucivo na zensko potomstvo. Tako je ostalo do danasnjih dana i ta tradicija se postuje.Recept za rapsku tortu necete naci na Internetu. Originana rapska torta nije "industrijski" kolac i nije moguce kupiti niti u jednom ducanu !! i jos jedan komentar, rapski patriciji su bili imucnog statusa i stovatelji profinjenih mediteranskih ukusa, i u pripremi hrane/kolaca nisu koristili mast !!

      Izbriši
    4. Pa mene ne morste učiti kakva je rapska torta jer sam ja s Raba i točno znam kakva je ona i okusom i mirisom a što hoćete reći da se i maslac koristio pri upotrebi a ne mast pri izradi tijesta
      A prave stvari se pišu pod anonimnim statusom zar ne

      Izbriši
  3. Predivan opis tvog otoka i ove prekrasne torte, dođe mi prosto da je odmah napravim. Jako volim ove nadjeve od bademe.

    OdgovoriIzbriši
  4. Još jedna ljepotica. Prekrasna je! I jako lijep post i fotografije. Svaka čast! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan post , lijepo si nam dočarala ljepotu Raba, na žalost nisam još bila ali sam čula da je prekrasno ! Moju obožavanu tortu si izvrsno napravila , predobro izgleda i jako su lijepe slike.

    OdgovoriIzbriši
  6. Torta je prekrasna, a post izuzetan i kolaž prelijep. Nisam bila na Rabu, meni je to predaleko. Za Rabsku tortu sam čula, redovn je kupujem u Zagrebu. Uz paški sir Rapska torta mi je jedina istinska hrvatska delicija sa određenim regionalnim porijeklom. Treba joj dodijeliti oznaku DOC. Savršena je...

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasna izvedba, ma skidam ti kapu kako si je lijepo "zapakovala" :) Pogledala sam kako su je napravile i ostale cure i bravo za hrabrosti i za trud! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Predivna je torta..Na Rabu sam bila na ljetovanju, u mjestu Kampor, samo mjesto, apartman nije bio baš na moru(obali), ali smo naravno obišli cijeli otok autom,sve do predivnog Lopara, naravno da smo to i zabilježili fotografijama, bilo je to prije 3 ili 4 godine, predivan otok..U samo mjesto Rab išli bi svaku večer. Ostalo mi je u sjećanju da je sve jako preskupo što je i normalno jer se sve prevozi trajektom..I ova golet na Mišnjaku mi je također ostala u sjećanju..sigurna sam da ćemo jednom opet tamo otići...Predivna je torta, još jednom moram reći...

    OdgovoriIzbriši
  9. joj uživala sam čitajući post.. ti si to tako lijepo opisala i napisala.. ma doći će jedan dan na red kod mene i ova torta pa makar u manjem izdanju... :))) i napokon rješih problem sa komentiranjem ostalih blogova! :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Bravo, bravo i hvala velika. Uživanje je bilo čitati tvoj post pogotovo s kojom si nesebičnosti podijelila sa svima nama sve o pravljenju ove prekrasne torte! Nisam je još pravila a nadam se da ću jednog lijepog dana!

    OdgovoriIzbriši
  11. Divan post, nisam ni skuzila da si ti bas sa Raba:)
    Torta ti je prekrasna, i ja sam ju pravila, ali na zalost ukus mi se nije ni malo svidio :(
    Voljela bih probati tvoju ili barem neku sa Raba cisto da vidim da li je to subjektivno, ili postoji neka tajna koju ja ne znam.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi