Pinjoli-miris mora i djetinjstva





Nekada kada sam bila mala i uvijek bila kod svoje bake na Rabu prolazili smo do mora pored šume bora i uvijek posle kupanja jeli pinjole , to nam je bila poslastica za pet jer nismo uvijek dobijali za sladoled jer nas je bilo tri pa je baka davala svaki dan drugoj za sladoled.Pinjoli su mi bili tako slatki a znalo smo šešere pune pinjola skrivati jedna od druge i posle se vraćati po njih.Taj dio djetinjstva je ostao u meni a pinjoli mi nikada nisu više tako slatki ali ih i dalje jako volim a i šume borova više nema ,niklo apartmansko naselje.Taj miris borova i šum mora a zrikavci su zrikali,zrikali...nema ga više.Ovaj moj receptić me je ponukao da se pridružim igrici Ajme koliko nas je koju je osmislila Monsoon a domaćica nam je Jasenka s Sweet Cornera s temom orašasti plodovi i sjemenke.
Sastojci koji su tako zahvalni i mogu se upotrijebiti i u slanim tako i slatkim jelima tako da nam i nije bio težak zadatak.

Za Parfe kremu potrebno vam je :

Osnovna krema
1/2 litre slatkog vrnja
400 g čvrstog jogurta
3 žlice šečera
2 vrećice želatine
piškoti da pokriju dno (ja sam koristila modlicu za kruh)
Karamel krema
100 g pinjola
3 žlice vode
8 žlica šećera

Čokoladna krema

100 g čokolade za kuhanje s većim postotkom kakaa
2 žlice slatkog vrhnja

Kokos krema

50 g kokosa
4 žlice šećera

Slatko vrhnje s dodatkom šećera istucite u šlag,pomalo umiješajte u šlag i dva čvrsta jogurta.Želatinu rastopite u vodi i sačekajte dok nabubri.

Za karamel kremu- šećer otopite s 3 žlice vode na umjerenoj temperaturi kada dobije zlatno žutu boju umiješajte pinjole.

Za čokoladnu kremu-otopite čokladu s dodatkom vrhnja.
Želatinu rastopite i pomalo pomiješajte s osnovnom kremom.
Osnovnu kremu podijelite u 3 jednaka dijela.
U prvi dio umiješajte karamel.
U drugi dio rastopljenu čokoladu.
U treći dio samo dodajte kokos s šećerom..
Dugu posudu obložite folijom i redajte karamel kremu , čokoladnu kremu,a na kraju kokos kremu.Posložite piškote koje ste namakali u hladnom mlijeku.Ostavite par sati u frižideru i pomalo okrenite na tacnu
.

Primjedbe

  1. Ouo, izgleda zanosno! Jel' to kod vas vec tako toplo da se mogu jesti ovakve poslastice? :) znam da se mogu jesti uvijek, ali mi smo jos u malo debljim jaknama:)

    OdgovoriIzbriši
  2. wow, ovo ti izgleda ne dobro nego fenomenalno, obozavam pinjole i ovako kremaste kolace:) hvala ti na sudjelovanju, odusevljena sam :)obavezno cu ovo isprobati!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Strašno volim ovako kremaste kolače u domaćoj izvedbi jer samo onda sam sigurna da su pravi. Ovo moram napraviti, zbilja je super. No, prvo moram naći pinjole (skuuuuupi su!).

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je definitivno savrseno.Draga moja ostavlja bez teksta ovaj rec

    OdgovoriIzbriši
  5. divno !! odličan recept i predivan kolač ! A sa pričom o pinjolima vratila si me u moje djetinjstvo. I mi smo kraj kuće imali veliki bor- pinj i kao djeca smo non-stop izvlačili pinjole iz šišarki ili ih sakupljali po zemlji, pa vadili iz korica i uvijek pojeli prije nego što smo ih do kuće donijeli :)

    OdgovoriIzbriši
  6. WOW, torta je famozna, tako kremasta...

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi