Punjene zapečene srdele


Divni fileti od srdela punjeni pastom od peršina, jaja, parmezana mlo češnjaka, maslinovog ulja zapečeni u pećnici pod pokrivom od kapule. Da zašto ne, malo drugačiji način pripremanja ove fine ribice. Ja sam ovo pripremala kao predjelo pa su sastojcu za 4 osobe a vi naravno sebi prilagodite količinu. A naravno bez problema može biti i glavno jela samo mora biti mlo jači prilog.

Sastojci 1/2 kg srdela, inćuna
                2 režnja češnjaka
                svježeg peršina par stabiljki s listom
                1 i pol paketić parmezana ili 80 dkg
                1 jaje
                 2-3 žlice krušnih mrvica
                maslinovo ulje
                2 narezane kapule (luk)

Srdelama skinite glavu te ih rasčetvorite i lagano skinite glavnu kost to radite pažljivo jer ako odmah povučete kost skinuti ćete i meso s kože ribe a to ne želimo jer ćemo više ribe baciti nego upotrijebiti,
malo je pipničavo očistiti ribu ali nakon nekog vremena bez problema ćete je filetirati. Češnjak i peršin nasjeckajte i stavite s strane.U zdjelici pomiješajte 1 jaje , dodajte parmezan te usitnjeni češnjak pomiješan s parmezanom, dodajte malo svježeg papra i žlicu krušnih mrvica ja solila nisam jer je parmezan već dodatno slan ali ako mislite da vam fali soli odajte mali prstohvat. Sad dodajte pola dcl maslinovog ulja te parmezana da dobijte finu kompaktnu smjesu. Ako vam je smjesa rijetka dodati ostatak krušnih mrvica a ako je pregusta dodati malo maslinovog ulja.



Sada filete lijepo rastvorite i na vrh repa staviti pola čajne žličice smjese te zarolati. Kada ste sve filete napunili posložite ih u keramičku zdjelicu koja je namjenjena pečenju u pećnici i koju ste prethodno premazali s maslinovim uljem.


Sada 2 glave kapule narežite na krupno i prekrijte ribu, pošpricajte još maslinovim uljem i stavite peći na 200 C u prethodno zagrijanu pećnicu dok kapula ne potamni a srdele dobiju koricu.


Kod mene su bile pečene nakon 25 min te sam ih izvadila i poslužila uz mješanu salatu iako su i jako fine kad im je prilog krumpir s kapulom i uz čašu crnjaka , prava divota.


I evo za 10 kn uživate u hrani na malo drugačiji način a koji je tako fin a i zdrav.


Dobar tek vam  želim....

Primjedbe

  1. Ovo je jedna od varijanti "sarda al beccafico", simbola sicilijanske trpeze. Zaista svaka familija i svaki restoran imaju svoj recept. Nikada nisam jela niti jedan koji nije bio dobar. Velika mala riba i veliki pjat!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam nikada jela ovako srdele. Čini mi se da se paketu smrznutih u zamrzivaču, piše ovakva sudbina...biće to beogradska verzija uz porciju nostalgije za morem... hvala za divnu isnpiraciju

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka čast! Ja se još uvijek užasavam filetiranja srdela.

    OdgovoriIzbriši
  4. Super recept! Prvi koji srdele tretira malo drukčije. Bilježim!

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka čast na trudu! Nisam nikada probala u ovoj izvedbi

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan recept za srdele, drugačije i sigurno dobro i ukusno, bilježim i probam prvom prilikom !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi