Divan dan

Divan dan s mojima i jedan jesenjski dan proveden u laganoj šetnji ali ne uz more nego u Botaničkom vrtu u Zagrebu gdje rado volimo otići kad kod smo tamo. U mladosti smo se šetali kao cura i dečko , sjećam se snijeg je bio a mi sanjali o našoj budućnosti. A danas s našim Tinom i Stellom hodamo istim stazama i svi zajedno uživamo u čavrljanju, zezanciji ali i ozbiljnim stvarima, Stella i Tin više nisu djeca. Već pomalo roje se misli o fakultetu, ljubavima, nastavak školovanja vani. Misli lete i lete ne mogu ih ni izreći, nekih se i boje. Ali to je sve u redu dok imaju s kim podijeliti te svoje misli. Volim kad ih dijele s nama, ma moram priznati zapravo uživam, ona na svoj način a on sve iznosi u nekim zagonetkama, pretpostavkama.


Još uvijek  ih zanimaju naša mišljenja, vole čuti što mi mislimo, dijele svoje simpatije s nama a zapravo misle da su to ljubavi njihovih mladih života. Čude se našem djetinjstvu, smiju se igrama,
željama koje su se nama tada rojile po glavi.


Teško im je objasniti da je život koliko lijep, toliko nepredvidljiv i težak, sretan, zanimljiv i nikad neznaš što te čeka iza ugla. Borba...



A opet moraju znati da ih čekaju stepenice i cijeli život će samo ići stepenicama a njima nikad kraja,
pa to na kraju vide i u našim životima gdje smo već pregrmili i smrt mog tate, njihovog najdražeg nona, bolesti a  onda i situacijo u zemlji kad je njihov tata ostao bez posla, ali sve to nas čini takvim kakvim jesmo, drži nas na okupu i još uvijek se veselimo živortu, Pa tako i treba zar ne...



Meni drage osobe koje prate moj blog me zezeaju da jako vole moju kuhinju ali da ne vole moja ozbiljna razmišljanja o životu i da dođu na moj blog uživati u finim stvarima, slikam mora a ja ili o politici, ili o bankama ili o problemima. Tako da za njih slijedi i recept jedne jako fine guste juhice pune gljiva u kojoj smo guštali jedne nedjalje jer me je moja draga sestrična obradovala lisičarkama.



Recept je odavde ali malo prilagođen mojoj kuhinji.

 Sastojci  400 g gljiva (pola lisičarki, pola šampinjona i malo suhih vrganja)
                   2 kapule
                   2 režnja češnjaka
                   2 pomidora ( zamijenila s par žlica salse od pomidora)
                   2 grančice timjana
                   2 žličie kurkume
                   1 žličica crvene slatke paprike 
                1/2 dcl konjaka (nemojte izostaviti daje posebnu notu)
                  3 dcl polusuhog bijelog vina
                  3 dcl jušnog temeljca
                 2 dcl vrnja za kuhanje
                 malo soli, malo papra
                 peršina za posip

Na maslinovom ulju dinstati kapulu i češnjak, zatim dodati očišćene gljive, narezane na manje komadiće, dodati timjan i dinstati dok gljive ne puste vodu, Dodati pomidor ili salsu, sve začine, te dinstati još sve par minuta. Preliti konjakom i pustiti da konjak ispari. Preliti sve vinom, dodati vrhnje te temeljac.Pustiti da se kuha na laganoj vatri dobrih pola sata.



Juhicu fino začiniti solju, svježe mljevenim paprom te peršinom. Juhu služiti s finim kruhom s sjemankama i uživati u punoći gljiva, finoj pomalo gustoj juhi. Zaista sve pohvale i topla preporuka.
A na kraju još malo slikica pririode koje je većinom uslikala moja Stella.






I na kraju moji najdraži


Primjedbe

  1. Sudeći po fotkama i juhi - stvarno ste proveli divan dan

    OdgovoriIzbriši
  2. Divni ste i priča podsjeća na moju...i mi smo šetali tim vrtom, samo što sam djecu tek odvela u zološki. TO je tako lijepo kad pričate, dijelite, mislim da je to veliko bogatstvo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Naslov posta je Divan dan, na kraju je divan recept, a sve isfilovano divnim slikama. Stepenice o kojima pricate nisu tako naporne kad je vise dana kao ovaj vas

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan dan i divno obiteljsko druženje, ovakvi trenuci su uistinu neprocjenjivi. Botanički vrt je odličan izbor, a odličan izbor je i ova juha, recept stiže baš u pravo vrijeme !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi