U posjeti kod Zoke

Njene fotke me očaravaju kao i njeni recepti koje dovede do savršenstva , onda njeni starinski recepti kao npr Peraška torta koju nažalost nisam uspjela sada napraviti ali mislim da sam to nadoknadila s ova dva prekrasna recepta. Predstavljam My pans and pots a vi uživajte kao što i mi ova dva mjeseca uživam u listanju njenog lijepog , krativnog bloga.


Oduševila ma njena Lenja pita s jabukama i zapravo kad radim pite samo korisitim i ovo tijesto jer je zaista predivno za izradu kao i odličnog prhkog okusa.

Tijesto 600 g oštrog brašna
                3 veća jaja
                1 1/2 žlice sode bikarbone
                1 1/2 žličice cimeta
                 naribana korica dva manja limuna
                 240 g masti
                 240 g šećera

Pomiješati mast s šećerom, dodati jaja, cimet, koricu limuna te postepeno dodavati brašno koje ste pomiješali s soda bikarbonom i prosijali. Umijesite fino mekano i podatno tijesto. Zamotajte ga u foliju i pustite da se odomori u frižideru oko 1 sat.



     Nadjev 1,5 kg kiselijih jabuka
                  100 g grožđica koje ste prethodno namočile u rume (kod mene ih nema jer ih baš i ne ljubimo)
                  100 g krupno sjeckanih oraha (fino krcka pod zubima)
                      5 žlica šećera
                      2 žlice cimeta

Jabuke operite, koru ogulite te nasjeckajte na kockice srednje veličine te ih pomiješajte s orasima, šećerom i cimetom naravno ako volite i s grožđicama.
Tijesto lijepo razvaljajte, ja ga nisam dijelila na tri dijela jer mi je ovako bilo lakše. Kalup torte veličine 28 cm obložite masnim papirom te krug razvaljanog tijesta veličine kalupa stavite na dno a stranice kalupa obucite u remen od tijesta koji je visok kao vaš kalup u sredini rasporedite nadjev od jabuka. Od ostatka tijesta sam izrezivala ukrasne trakice i stavljala preko nadjeva. Korisitla sam kalup od 24 cm zato je meni pita nešto viša nego kod Zoke.Ostatak tijesta sam zaledila i kasnije korisitila za pitu od sira.. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 45 -50 min dok tijesto ne bude fino pečeno. Pustite da s pita ohladi a onda obruč opustite, posipajte je štaub šećerom i uživajte. Uživajte u finom prhkom tijestu i tako bogatom nadjevu u mom slučaju od 4 sastojka. Prava divotica.


         A sad ona druga divotica oko koje sam se i namučila ali kada sam vidjela kako je ispala moram priznati da sam sama sebi čestitala. Iako sam radila panettone i od naše drage Dajane koja korisiti kiseli kvasac s 130 % hidratizacije kod Zoke je to kvasac s 50 % hidratizacije i kad sam ga radila s Dajaninim kvascem a po receptu Zoke mi izgledom i visinom nije uspio iako je ukus bio tu. Drugi pokušaj je bio bolji


Znam da ga mogu kupiti i to jako dobar za par eura kad god stignem do Trsta ali ovaj put sam samo kupila ukrasni kalup za pečenje panettona a tamo ih ima čak papirnatih kalupa i za one majušne od 100 g, ovi su veličine 500 g iako imaju i kalupe i za columbine (slatki kruh sličan panettonu koji se u Italiji jede za Uskrs)

Prvo morate napraviti kiselo tijesto a ja sam radila po Dajaninom receptu s koristila sam manitoba brašno. Cijeli recept i potrebna uputstva ćete naći kod Zoke iako će vam vjerovatno trebati više vremena i koji put samo isprobavanja da dobijete panettone kakav ste i željeli. Primjetiti ćete da i meni nije struktura kao kod Zoke onako fina spužvasta već mi je tijesto dosta zbijeno. Iako moram priznati da sam guglala i po talijanskim blogovima čitala recepte i gledala način pripreme i prilikom svake nove faze i dobivala strukturu tijesta kao i oni očigledno preko neke geške kostantno prelazim jer mi je tijesto uvijek ovakvo, iako je tijesto tako mekane, fine strukture, jako ljepljivo ali tako mirisno i  da tako dugotrajne izrade. S zadnijim dizanjem tijesta sam imala problema jer mi imamo u kući centralno grijanje na drva pa nemam uvijek istu temperaturu tako da sam se snalazila na sve moguće načine ali moje se nije uvećao 3 puta ni nakon 24 sata.


Ali me takvi recepti privuku i nije mi žao iako možda i nije ispao kako bi i trebao , uporna sam iako i sama nekad sebi idem na živce jer naprosto ne mogu biti baš za sve vrste slastica zar ne..
A evo i malo blagdanskog ugođaja za koji se potrudila Stella i prvo okitila svoju sobu, ipak je ona mamim mali knjiški moljac pa je i bor morao biti od knjiga.


Nadam se da će se i spustiti s svog potokrovlja i urediti ostatak kuće jer sam ja nekako zadnjih dana u stisici s vremenom jer me naprosto moj posao već počeo dobrano gušiti.
A ja se pridružujem istrazi bloga u našim FBI rukavicama koje ja na našem prostoru pokrenula  Maja.
Uživajte drage moje u ostatku vikenda i iskoristite ga za mali predah.

Primjedbe

  1. Prvo, bor je fantastičan! Baš me oduševio! A zatim, izbor divnih recepata je odličan, a izvedba još bolja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bor je genijalan! Genijalan! Izbor recepata ti je odličan i svaka čast za onaj panettone!

    OdgovoriIzbriši
  3. Možda ti nisi sasvim zadovoljna ali ti je Panetone odličan! Lep izbor nema šta!

    OdgovoriIzbriši
  4. Koji fora bor! A tek kolači, svršeni!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sve si divno izabrala i napravila, moram priznati da me je privukla pita i ako stignem pokusacu da je napravim ove nedelje, a Panetone samo sto ne zamirise sa fotkica!:)) p.s. genijlan ideja za bor za jednog pravog knjiskog moljca... :))))

    OdgovoriIzbriši
  6. My Friend Dilajla! I wish you and all your Family, Happy
    Happy holidays and new year, blessings of GOD.

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga Dilajla, hvala ti što si istražila moj blog. I pita i panettone izgledaju divno . Što se tiče panettonea , moguće da je problem u nedovoljnom narastanju testa. Sledeći put ostavi testo da se diže u rerni sa samo upaljenim svetlom.
    Jelka ti je divna. Tebi i tvojima srećni praznici i sve najbolje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala i ja baš uživala istraživanju i hvala na lijepim željama.

      Izbriši
  8. Pita krasno izgleda, ali ja bi prvo posegnula za panettone.
    Bor je genijalan, baš fora :)
    Sretan i radostan Božić ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  9. Dilajla kod tebe je uvijek sve prekrasno na stolu,ja ti od srca želim i tvojoj obitelji sretan Božić i sve najljepše u Novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  10. Svaka ti čast na panetonu, čitala sam i ja, ali odustala. Stvarno mu niš ne fali. Borić je odličan, sretan vam Božić želim

    OdgovoriIzbriši
  11. Pohvalila sam ti već na Fejsu i pitu, a oduševljena sam i kćerkinom jelkom, a sad vam svima želim sretnu i uspješnu novu 2014.! :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Divna jelka! Svaka čast!
    Svaka čast na strpljenju za panetone. Ja se još nisma odlučila na to al tu sam. Učim se strpljenju i lepo napredujem:)
    Sve najbolje u 2014!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi