Ajme koliko nas je brusnica

Kad je Zorica zadala temu za ovaj mjesec u Ajme koliko nas je brusnice ja sam pomislila na kompot jer brusnice obožavam u kompotu s jabukama, kruškama i naravno brusnicama,
Ali onda sam  se sjetila Havajskih ružica koje su radile žene u Dalmaciji koje nisu baš prije bile poznate po receptima i onda su rado pekle ove ružice po onoj starinskoj koliko brašna upije i svaka je domaćica imala svoj recept a da ružice ni Havaje nisu vidjele.


A ovaj fini recept nam je podarila renchi koja ga je pak dobila od svoje susjede a ja ga rado dijelim s vama i uz male izmjene koje sam dodala.

Tijesto 550- 650 g brašna
           3,5 dcl mlakog mlijeka
           4 žutanjka
           1 suhi kvasac
           2 žlice šećera
            prstohvat soli

Brašno pomiješajte s suhim kvascem te dodajte šećer, po ivici pomalo rastresite prstohvat soli i dodajte mlačno mlijeko a potom žutanjak, po žutanjak. Miješajte mikserom dom ne dobijete fino mekano tijesto.
Savjet nemojte dodati odmah sve brašno već malo pomalo dok mikser radi, tako ćete imati osjećaj za tijesto koje se mijesi. Pustite da se diže pola sata i dok ne podupla svoj volumen.


Nadjev 75 g otopljenog maslaca
              4 žlice šećera
              1 dobru šaku brusnica

Tijesto razvaljajte na debljinu prsta, premažite otopljenim maslacom, posipajte šećerom a potom i brusnicama. U tepsiju stavite masni papir. Tijesto zarolajte i finim i oštrim nožem režite na debljinu dva svoja prsta. Lijepo ih posložite s malim odmakom te pustite da se još malčice digne cca 15 min.Zagrijte pećnicu na 200 C, stavite ružice u tepsiju i počnimo pripremati preljev koji ćemo preliti nakon 20 min pečenja.


Preljev 3 dcl mlijeka
            7 žlice šećera
            1 mahuna vanilije sjemenkice

Zagrijte mlijeko , dodajte šećer a potom i sjemenke vanilije. Kuhajte dok se šećer ne otopi i stavite s strane da se preljev malčice ohladi.Nakon 20 min prelijte ružice, plivati će u mlijeku ali će  pri pečenju upiti mlijeko.
Pecite ih još 10-15 min dok štapić ne izađe suh.


Kuhinja mi je božanstveno mirisala na vamiliju i ove fine ružice a navratila je i moja mama s malim paketićem u rukama i ovim divnim porculanskim šalicama za kavu ili čaj.


Uvijek me tako iznenadi a da mi nije ni rođendan ili kakva obljetnica. Eto uživale nas dvije u finom čaju i ovim havajskim ružicama i maloj ćakuli a ja dragoj Zorici šaljem ovu finu ulaznicu.

Primjedbe

  1. Predivni pužići a vala i šoljice... Super!

    OdgovoriIzbriši
  2. A joj Dilajla kako si ih lepo pripremila...ja obožavam rolnice i ove su mi prelepe a tek šoljice,baš prave Božićne.Od srca ti hvala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam razne vrste tih slatkih pužića! Ovi sa brusnicom izgledaju predivno...

    OdgovoriIzbriši
  4. Mama te jako lijepo darivala, a pužići su odlični, slaba sam na ovakva peciva, super mi je što si stavila brusnice, fini zalogajčić uz šalicu kave !

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravila sam ove rolnice i potvrdjujem da su super!

    OdgovoriIzbriši
  6. Šalice su prekrasne! Odlično si iskoristila brusnice, mljac!

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivne rolnice,prelijepe salice..tako je to tko ima mamu ...topli pozdrav za tebe i mamu ~!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. To je tako lijepo kad nas iznenade bez povoda, šalice su krasne, biti će dobar dekor za fotkanje. A u rolnice sam se nedavno zaljubila, mislim da bi mi se i ove tvoje svidjele

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi