Moje dijete i dijelić skrivenih misli koje kolaju glavom






Ako sam ičemu zahvalna, zahvalna sam roditeljima. zahvalna sam njihovoj ljubavi u kojoj su me odgojili i dobrim dušama koje su postali. zahvalna sam svemiru što je uopće odlučio mene stvoriti. ja sam plod ljubavi dvoje najljepših i najboljih ljudi (koji nekad imaju svoje ispade) koje gledam sada, baš preko vrha laptopa. Zahvalna sam im što su me odgojili i stvorili ovu osobu koja sam ja danas tvrdoglavu, nemarnu ali dragu i ranjivu osobu. Pokupila sam toliko dobrog i lošeg od oboje i to me sve definira kao osobu, svi ti kromosomi koji su se spojili i stvorili jednu masu koja je poslije, nakon 15 godina života iskreno zahvalna što danas uopće i dišem. Zahvalna sam što me podupiru u mnogo tome, ali što i znaju kada sam u krivu i što me spriječe prije nego što si zadam rane i stvorim nebrisiva sjećanja. Žao mi što im nekad stvorim patnje i nanosim bol.  Nisam htjela, ali ne pazim na jezik i ne pazim na svoja djela nekad. Kod mene nikad nije prvo 'ispeci pa reci', to je više prva, ona refleksna reakcija koja vam dođem. popravit ću se. Moram, barem za sebe. Stella B.





Moram vam priznati da sam i više nego ponosna na svoju kćer koja je napisala ovu kratku noticu o svojim roditeljima a to smo u ovom sučaju moja bolja polovica i ja i iako ima tek 16 godina mislim da smo bar napravili pola dobrog posla i moram priznati kad sam prvi put pročitala njenu objavu krenula mi je mala suzica niz lice a srce zatitralo i postalo tako veliko. Iskreno pomalo je gubim i više me ne treba kao nekad ali želim da zna da sam uvijek njena sigurna luka.

A po slikicama znate da sam svoj godišnji provela na svom otoku i uživala jer gle začudo ove godine smo bili svi skupa. I da jedva sam se vratila a pogotovo sad kada haraju ove vrućine i more nas više na spašava.





Ili smo postali svi vračevi pa zazivamo kišu a kiše nema iako gledam na TV da na svu sreću ima otoka npr Šolta ili Pag da ljudi nemaju vode a vodeća grana nam turizam iako iskreno ni neznam gdje su se ti turisti sakrili Rab poluprazan, Opatija živi na staroj slavi a i taj sjaj se gubi, Krk je malo jači ali ruku na srce daleko je to od nekadašnjih turističkih godina koje ja promatram već 40 godina i znam što je turizam donosio i kako se od turizma živjelo. Ili smo to svi prihvatili kao zdravo za gotovo pa nam se sad obija o glavu. Ali moram priznati bar imamo zgodnog ministra turizma..






A hladimo se uz koju smokvu ako je nađemo i hladnu dinju, a najviše navečer uz hladnu bevandu uz obavezne 3 kockice leda. Čin. čin
A što se tiče kuhinje tu je mama preuzela palica ali uz standardan ručak u podne. Da dobro čitate u podne, jer suđe mora biti oprano do 12,30 jer da naravno neka serija je na vidiku. Zato se mi držimo barke i mora. Tu je veća sigurnost od pravog odmora jer priznati ćete tko zdravog razuma na temperaturi od 40 jede ručak.




Ali jedan dan je zapuhala buretina pa smo ostali na kraju a bio je i red da se i ja uhvatim kuhinje pa je i čak desert pao. Jednostavn torta za napraviti, jedino je bio problem bio naći neko šumsko voće ili bilo što liči na šumsko voće. Spasila situaciju prijateljica koja je išla u Rijeku pa je odmah pala narudžba da s Rječke place donese borovnice.  I tako se i ja dočepala šumskog voća.

Podloga za tortu  1 veliko pakiranje piškota

                                         4 dcl hladnog mlijeka
                                          pola deci ruma

Odaberite prikladan kalup u koji ćete posložiti piškote koje ste namočili u mješavini hladnog   mlijeka i ruma. Ja koristim srednju plastiku na koju prvo stavim plastičnu folije a onda u krug slažem piškote i naravno popunim dno. Naravno da možete i korisiti i vaš omiljen kalup za torte alj sam ja ipak u maminoj kuhinji.


 Krema 450 g sirnog namaza

                   3 dcl slatkog vrhnja
                 150 g štaub šećera
                 sok i korica jednog naprskanog limuna
                    1 želatina

Promiješajte sirni namaz s šećerom te dodajte slatko vrhnje koje ste istukli u šlag. Naribajte koricu limuna i dodajte sok tog istog limuna. Želatinu napravite kako piše na vrećici ovisno koju želatinu upotrebljavate. Ja sam imala onu koja se pomiješa s 4 žlice vode pusti se da nabubri a potom se otopi na laganoj vatri. Dvije tri žlice smjese dodajte u želatinu, dobro pomiješajte a potom sve sjedinite s ostatkom kreme.






Preljev 450 g borovnice ili šumskog voća (može i smrznuto)
             2 dcl vode
              4 žlice šećera
             vrećica vanilinog šećera
             1 želatina
Voću dodajte šećer i vodu i pustite da voće lagano zakuha i da ispari višak tekućine što znači 5-8 minuta. Pustite da se malčice ohladi i onda u to umiješajte želatinu i lagano je otpite u smjesi .
Pričekajte de se ohladi i mlaku je nanesite preko sirne kreme. Stavite je u frižider i zaboravite na nju do sutra . A sutra prvo skočite u more, skuhajte si jednu finu kavicu i počastite s kriškom ove jednostavne i fine torte.



A slikice su naravno iz maminog vrta...

Primjedbe

  1. Prvo, divan tekst ti je kcer napisala...kako sam i sama mama, mogu misliti kako ti je srce bilo veliko!
    A ovu tortu koja se ne pece trebala si mi staviti ranije, jer vec ceznem za homemade kolacom, a na moru nemam pecnicu! A sad idem u posjet rodbini pa kuci, pa ce pricekati do Zg!
    I jos samo da ti zavidim na Rabu! I ove sam ga godine nazalost preskocila... Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ilina draga bar ukradi neki mali vikendić i na jesen je jako dobro bar ćemo se sladiti smokvama

      Izbriši
  2. Zista imaš našta i biti ponosna. Devojčice su ipak nešto posebno...:)
    Fotografije su prelepe,zaista sam uživala.
    Svrati do mene ako želiš Da se igramo: http://nastinipeksimeti.blogspot.com/2013/08/da-se-igramo.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno i naravno da ću se odazvati.

      Izbriši
  3. Znaš da me ovaj Stellin pisani dio naježio,ali potpuno,uvijek kažem da su od posebnih ljudi,posebna djeca,stvarno ti je ponos ..prekrasne su slike,Dilajla ovo je uživanje pravo, a tek kolač.. genijalan.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nely hvala od srca, zamisli i ja ostala bez teksta.

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam ove tvoje torte, ona od prošle godine od jagoda mi je klasik! Lijepe su Stelline riječi, pune srce svima!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nominovala sam Vas za igricu! http://marijinislatkisi.blogspot.com/2013/08/igrica.html Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasan uvod i mene je ganuo. Razumijem ovaj rucak u podne jer na otoku gdje sam ja bila nikoga nema na plazi u jedan jer su svi na rucku. Recept mi je pao u drugi plan naspram svemu ostalom

    OdgovoriIzbriši
  8. Krasan uvodni tekst i mogu samo zamisliti kako ste kao roditelji bili ponosni na njezin rad, nije ni čudo što je suzica zasjala u oku.
    Nije ni čudo da je turizam podbacio - još uvijek smatramo da je dosta da imamo sunce, more i prekrasnu obalu i da su turisti u doba recesije spremni platiti toliku cijenu, a putovanje je visoko na listi odricanja u kriznim vremenima. Druge zemlje nude povoljnije pakete pa nije ni čudo da ima manje turista.
    Nepečene slastice, pogotovo dobro rashlađene, idealno pašu za ove vruće dane, a borovnice obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  9. Divan i nezan post, uzivala sam podjednako u toplim recima ispisanim iz srca i carobnim fotkicama!:))) Veliki pozdrav vam leti...

    OdgovoriIzbriši
  10. Kakav uvodni tekst! Divno, nevorovatna nagrada:) Iako nemam decu, jednom kad budem imala nadam se da ću uspeti kao ti i tvoj dragi da ih inspirišem.
    Mnogo mi se sviđa dodatak ruma u biskvit, mislim da pravi veliku razliku:)

    OdgovoriIzbriši
  11. "izpeci pa reci" lepo napisano....
    otroci rastejo in se učijo, otroci smo bili tudi mi in smo velikokrat rekli pa nikoli prej spekli....peči začneš ko malo odrasteš, ko začutiš zgodovino, ko očutiš življenje... in še velikokrat tudi po vsem tem včasih/velikokrat rečemo preden izpečemo... žal.
    -----------------------------------
    jaz v tej vročini pečem pecivo, ki je zelo podobno tvojemu
    imenuje se malo drugače Cheesecake z malinami vendar je zelo dobro in hitro pripravljeno pa še peci ga ni potrebno.

    http://okusno.je/recept/cheesecake-z-malinami

    OdgovoriIzbriši
  12. Odlican tekst:)

    http://itsmetijana.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  13. Čarobno! ♥

    Ako imate vremena da se igramo.. izvolite...http://a-sada-olja-kuva.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju_9598.html

    OdgovoriIzbriši
  14. Kakv uvodni tekst posta. Kakav uvodni tekst za blog, za mene koja sam te tek sad otkrila. Sa nestrpljenjem cekam naredno pisanije, ili recept :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako mi je drago da ste guštali i umojim mislima.

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi