Odličan namaz od bučinih koštica
Nemam vremena više ni pisati post a kao trebalo bi biti lakše jer završila je škola.Tin je ostao kod bake na Rabu a Stella se vratila samnom jer su upisi u ponedjeljak i nekako smo svi napeti.Nadam se da će preskočiti ovaj post jer je ne želim pokazati kako sam i ja napeta zbog njenog upisa .Mislim da moja mama nije ovako strahovala za mene i u koju školu ću se upisati iako je Stella puno bolja od mene iako smo oba dvije bile odlikašice ali sad kad gledam svoje petice i njene to je razlika dan i noć.Naravno u njenu korist jer to su generacije toliko potkovanije i intelektualno jače od nas.Dakako da nisu svi ali vidim po Stellinim prijateljicama da im je dosta važno u koju će se školu upisati a ne kao naše generacije koje smo se upisivali stihijski čak i samo zbog društva.Lipanj nam je napet mjesec,puno rođendana neki prošli i znamenku 4 a neki napunili samo 15.
Kod mene je omiljen baša sir i zaista ga radim jako često pogotovo ljeti kad je vruće onda bude puno kremastiji i brže gotov.Stella ga jako voli kao namaz na kruhu a sad smo ga obogatili jednim finim dodatkom a to su bučine sjemenke.Recept za bašu sir možete naći ovdje.U izvornom receptu se stavlja kiselo vrhnje a ja ga za ovaj nisam imala pa sam stavila običan jogurt i žličicu octa jabučnog da ubrzam proces.
Za namaz vam je potrebno 80 g maslaca
100 g svježeg sira
80 g bučinih sjemenka
režanj češnjaka
manja kapulica
2 žlice bučinog ulja (stavila maslinovo)
žlica octa
malo soli
dobra žlica vlasca
2-3 žlice kiselog vrhnja
Pomiješati sir i maslac te posoliti po vlastititom okusu.Na tavici prepeći bučine koštice ,veći dio bučinih sjemenki samljeti a mali dio krupnije nasjeckati.Luk i češnjak što sitnije nasjeckati,dodati ulje i sve zajedno pomiješati.Dodati veliku žlicu vlasca i ulja po volji kako volite.Prepeći blago tost i namzati fin namaz i uživati u finom receptu unikatice.
Radila sam ga prvi put jako malo samo za probu jer sam pretpostavljala da se klincima neće svidjeti a kad ono oni navališe fino mazati topli tost.Iskreno baš sam se i iznenadila jer Tin inače na voli nikakva po njemu čudna mješanja kako on kaže.
Topla preporuka za društvo i dobru pivu.
Kod mene je omiljen baša sir i zaista ga radim jako često pogotovo ljeti kad je vruće onda bude puno kremastiji i brže gotov.Stella ga jako voli kao namaz na kruhu a sad smo ga obogatili jednim finim dodatkom a to su bučine sjemenke.Recept za bašu sir možete naći ovdje.U izvornom receptu se stavlja kiselo vrhnje a ja ga za ovaj nisam imala pa sam stavila običan jogurt i žličicu octa jabučnog da ubrzam proces.
Za namaz vam je potrebno 80 g maslaca
100 g svježeg sira
80 g bučinih sjemenka
režanj češnjaka
manja kapulica
2 žlice bučinog ulja (stavila maslinovo)
žlica octa
malo soli
dobra žlica vlasca
2-3 žlice kiselog vrhnja
Pomiješati sir i maslac te posoliti po vlastititom okusu.Na tavici prepeći bučine koštice ,veći dio bučinih sjemenki samljeti a mali dio krupnije nasjeckati.Luk i češnjak što sitnije nasjeckati,dodati ulje i sve zajedno pomiješati.Dodati veliku žlicu vlasca i ulja po volji kako volite.Prepeći blago tost i namzati fin namaz i uživati u finom receptu unikatice.
Radila sam ga prvi put jako malo samo za probu jer sam pretpostavljala da se klincima neće svidjeti a kad ono oni navališe fino mazati topli tost.Iskreno baš sam se i iznenadila jer Tin inače na voli nikakva po njemu čudna mješanja kako on kaže.
Topla preporuka za društvo i dobru pivu.
Baš sam htjela napisati kako mi nikad nije uspio proces pravljenja sira, kad sam se sjetila da sam pravila od kuvanog mlijeka kad mi je kćerka bila mala i bio je izuzetno dobar, samo što sam ja zaboravila tačan postupak, a naravno nisan nigdje zapisala,kao zapamtiću ja to. Obožavam sjemenke svake vrste, sir sam miješala i sa orasima, ali nisam dodavala ništa drugo.
OdgovoriIzbrišiOvaj luk me buni, krcka li pod zubima, nekako sam sebi uvrtila u glavu da luk i sir ne idu zajedno, možda se iznenadim kad probam?
Ja sam ga sitno nasjeckala i meni se jako svidio okus kao da namazu daje posebnu svježinu.
OdgovoriIzbrišiBasa sir mi je bio otkrovenje kad sam ga videla kod Tamare, i evo jutros po ko zna koji put sipala sam fermentirano mleko u cediljku i čekam da se ocedi. Nema dana a da u poslednjih godinu i više nisam imala svež krem sir kod kuće. Ja dodam pavlaku i obavezno maloo jogurta, a sad kad je leto i ne umotavam ga u ćebe. Kad ga držim nepoklopljenog traje i dve nedelje (dok se ne pojede) u frižideru. Ništa lakše od domaćeg krem sira. Odličan ti je ovo namaz, beležim.
OdgovoriIzbrišiOvo je zbilja odličan namaz i bilježim. Ja ću koristiti bučino ulje jer ga uvijek imam (iako je tako grozno skupo) i volimo ga. Ličku basu isto volim, ali tu je doma ne radim - mislim da to nije to (mlijeko sadrži ono što krave jedu, a ovi i Lički pašnjaci nemaju veze). U svakom slučaju, ovo Pinam.
OdgovoriIzbrišiI ja cesto pravim sir, a primetila sam i ovaj namaz. Odavno mi je na coolinarici u omiljenima, ali ga jos nisam pravila.
OdgovoriIzbrišiDrzim palceve Steli! Upisace ona ono sto zeli, sigurna sam...
Nadam se draga Miki da hoće bar radi nje jer to toliko želi.
OdgovoriIzbrišisretnos upisima, sigurna sam da će sve proći super, a što se base tiče-obožavam taj sir. Ovaj namaz mi je jako zanimljiv, nisam nikada probala namaz sa bučinim sjemenkama, svakako recept za spremiti i isprobati!
OdgovoriIzbrišiNisam nikad imala priliku probati nešto slično, ali obožavam bučine koštice pa mislim da bi ovaj namaz bio pun pogodak za mene.
OdgovoriIzbrišiStelli sretno na upisima i neka se uspije upisati u željenu školu!
Baš kako si i sama rekla u naslovu :)
OdgovoriIzbrišiGledala sam kako ovdje rade basu: oni ustvari naprave jogurt, prebace u krpu i cijede ga preko noći, recimo. Ova tvoja basa me podsjeća na našu urdu. Ustvari kada se zagrije kiselo mlijeko odvoji se mliječni dio od surutke. E to se procijedi i to je kod nas (moj rodni kraj) urda:)
OdgovoriIzbrišiKoliko različitih naziva, ili istih naziva za različite stvari. To je bogatsvo! Namaz je fenomenalan ali, sami smo mi stari ostali doma i ne pravim više ništa. Bilježim, kada se djeca vrate!
Znam da se brineš zbog svoga djeteta ali, sve će to biti dobro, vjeruj. Ni ne znaš što sve drugi roditelji prolaze! Ti si sretna žena, sigurno!!!
Snježo hvala ti od sveg srca istina da se brinema a opet sam tako ponosna jer je baš jedinstvena.
IzbrišiBasu obožavam radila sam ju puno puta,savršeno si ju prezentirala,a i namaz mi je super.Pusa Stelli,držim fige da sve prođe ok na upisima,bit će sve ok:)
OdgovoriIzbrišiHvala Nely na dobrim željama i figama.
IzbrišiSir si jako lijepo napravila, a sa dodacima koje si stavila namaz je ispao prava delicija. Volim i ja sama napraviti sir i taj domaći mi je uvijek ukusniji i draži od bilo kojega kupovnoga.
OdgovoriIzbrišiStelli želim sve najbolje na upisima !
Branka mi ga obožavamo ili kao namaz ili kao sir u kolačima.Držimo fige.
IzbrišiOvo mi je otkriće, vrlo interesantno, volim ovakve namaze s osnovom od sira, a bućine koštice obožavam.
OdgovoriIzbrišiŠto reče Dunja i meni je ovo otkriće, koje će još ovaj tjedan biti isprobano. Kako krenu vrućine, tako ja završim na svježim sirevima, a uvijek volim još nešto dodati i mislim da će moji biti oduševljeni ovim!
OdgovoriIzbrišiSir ti na fotkama tako dobro izgleda, da bih ga doslovno gricnula!
Odlično izgleda. Bilježim za isprobati.
OdgovoriIzbrišiNamaz ti izgleda stvarno dolično i držim te za riječ da je fenomenalan :)
OdgovoriIzbrišiDržim fige za Stellu da upiše ono što hoće :)
Pozdrav,malo mi je ispao pretaman namaz,možda sam malo prepekao koštice,ispao mi je nekako gorak...možda da stavim malo više sira ili nečeg?
OdgovoriIzbrišiAko ste koštice prepekli onda puste onaj višak masnoće koji kod buče zna biti gorak,a ja bi dodala malo sira i možda začina da ubiju tu gorčinu.
Izbriši