Kako utrošiti 5 sati svoga života..

Vjerovatno vam padaju genijalne ideje kako ih zapravo provesti a ja ću vam reći kako sam ih ja provela ,ne nisam bila u šetnji ili na kavi s prijateljicama već sam kuhala ajvar da običan ajvar ali na kraju kad sam ga probala nisam požalila ni sekunde jer to je pravi ajvar i zaista zaslužuje svaku sekundu koju sam uložila u njega.


Doduše kuhala sam ga prije par godina i to po receptu gdje se peku i parike i balacane i zapravo i nije bio loš ali ovaj mi se sviđa jer ima malu dozu kiseline jer se paprike kuhaju u vodi s alkoholnim octom.

Sastojci 5  kg očišćenih rog paprika
              2 kg balancana
              1 litra alkoholnog octa
              3 litre vode
              2 žlice soli ali obavezno probajte i dodajte ili oduzmite po svom guštu
              10 listića svježeg bosiljka
             6 režnja češnjaka
             6 dcl ulja
             1 prava ljuta papričica
Paprike očistitie i dobro operite te ih lagano staviti kuhati u veliku padelu u otopini 3 litre vode s 1 litrom alkoholnog octa.Kad počne voda kuhati paprike prokuhati 5-6 minuta.Balancane oprati i staviti peći u pećnicu na 180 C oko 20 minuta.Izvaditi iz pećnice,sačekati da se ohlade i potom ih očistiti.


I paprike i balancane samljeti ili kao ja usitniti u blenderu i staviti kuhatu u padelu s debljim dnom ,dodati narezani češnjak , dodati papričicu i ulje i na srednjoj vatri kuhati oko tri ili ako vam je lakše ovako 3 sata i lagano mješati jer ajvar dosta prska.Iskreno ja sam to htjela pojednostaviti i smanjila sam temperaturu ali je i ajvar i dalje prskao ,tako da sam se šetala između terase i kuhinje i mješala i mješala.Netko mi se je i smijao i postavljao pitanja a što se mučiš kad imaš ajvar odličan za 20 kn?
Ja sam stavila 2 žlice velike soli i 1 žlicu vegete i ispao mi je odličan iako mi je papričica bila dosta ljuta činilo mi se da je i ajvar dosta ljut međutim kad se ohladio ispao je zaista savršen.Nakon 3 sata mješanja ajvar ulijevate u čiste i tople staklenke koje ste zagrijali u pećnici na 150 C i potom vraćate u pećnicu na još 20 minuta i dobro ga zapecite.Ja sam ajvar ostavila preko noći u pećnici da se dobro ohladi i tek ga ujutro hermetički zatvorila i pospremila na hladno.Sutradan mi je dragi suprug rekao kad ga je probao ovaj ajvar ne daješ nikome a ja sam ga pitala što mu više nije dobar onaj za 20 kn...

Primjedbe

  1. krasno izgleda ajvar! Divna mu je boja.

    OdgovoriIzbriši
  2. U stavrno se isplatilo.Ma u tome ces kad dodje vreme uzivai duze od 5 sati:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam mislila po naslovu da ti je nesto poslo naopako, pa si bacila 5 sati zivota :)) Kad ono, ispala divota od ajvara.
    Malo sam guglala da nadjem sta su "balancani" Pretpostavila sam da je plavi patlidzan po receptu, ali rekoh da proverim. Zardjao mi hrvatski i pored vasih blogova :))
    Ucinilo ti se da je ljuce nego sto jeste jer je smesa bila vruca. Vruce od ljutine i vruce od temperature jela po nekad mogu biti jako opasne kombinacije.

    OdgovoriIzbriši
  4. A, ajvaaarrr :))))
    I ja sam kao i Taci, pomislila da nešto nije štimalo. :) Kad ono, priprema ajvara. :)

    Ja nikada nisam pravila ajvar od kuhanih paprika. Jednom sam samo dobila teglicu ajvara od kuhanih paprika i nije mi se svidio. Mislim da ga nisu dobro propržili, pa mi je brzo i provreo iako je bio u frižideru. :(

    OdgovoriIzbriši
  5. Trud i utrošeno vrijeme oko ajvara potpuno su ti se isplatili sudeći po njegovj krasnoj boji,ja ga obožavam a isto sama priprema mi uvijek zada blage muke...veliki pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Definitivno si odlično utrošila tih pet sati. Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  7. Gde ćeš lepše utrošeno vreme nego na Ajvar! Milina...doduše to kaže ona koja ne sprema ajvar već ga kao gotov od svekrve odbija!

    OdgovoriIzbriši
  8. Pa ne pada ni meni na pamet ništa pametnije, jer ovo vrijedi svake minute svih 5 sati koje si utrošila. Mogu zamisliti miris! Svaka čast!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovaj recept mi je nešto novo, baš ću probat. Jako mi se dopada.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovako smo i mi pre pravili ajvar. Sada ipak pecemo paprike. U svakom slucaju, odlicno utroseno vreme!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Definitivno se isplatilo, boja ajvara je fenomenalna!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Sigurno je savršen, ali 5 sati?? Nekako još nisam došla do toga da za klopu utrošim toliko vremena. Znaš ono: 5 sati kuhaš, za 15 minuta pojedeš. To mene muči.

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlično izgleda ajvar, baš super ! I isplatilo se definitivno tvojih 5 sati, nekada ih je dobro i ovako utrošiti.

    OdgovoriIzbriši
  14. Še nikoli ga nisem kuhala.
    5 ur je veliko časa, vendar pa če je ajvar odličen, in tudi zgleda da je ! je vsaka sekunda teh pet ur dobro izkoriščena.
    Si odlična kuharica!!!!

    Čestitke.

    OdgovoriIzbriši
  15. Svaka čast na trudu, izgleda odlično!

    OdgovoriIzbriši
  16. Dilajla, hvala za prisrčen komentar.
    Fotografij je ogromnih, saj brez fotoaparata skorajda ne živim več 8:), le čas je moj sovražnik.
    Tudi jaz rada zahajam na tvoj blog na kateremu pa lahko samo hrepenim po dobrotah, ki jih ustvarjaš.

    OdgovoriIzbriši
  17. na ovakav način je ajvar kuhala moja mama, vjerojatno ga i danas tako kuha... ja ne volim ocat pa ga radim na drugačiji način da pečem paprike i stavim tek malo octa kasnije
    ove godine sam prvi put sama radila takav pečeni ajvar i nama se dopada, ovaj tvoj mi jako lijepo izgleda

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi