Srce prirode
Ako ste mislili da ću opet o švicarcu neće ne brinite ali ću opet o zelenom ,ovaj vikend smo zalutali u područje oko Karlovca i Ozlja i uživali u zelenilu i zelenilu.Divna priroda ,još ljepše rijeke Kupa,Dobra,Mrežnica i vratili se bar na kratko prirodi.
Uživali u šetnjama i vožni bicikla kraju toliko drugačijeg od našeg ,toliko mira samo čujete brezu kako šumi ili je to bila Kupa.
Prespavali smo u seoskom domaćinstvu Srce prirode Srakovčić u Gorici Lipničkoj ,na brdašcu okruženo vinogradima,u daljini se čuje meketanje ovaca a u šetnji se nemojte čuditi ako ispred vas iskoči srna pa se vi nje preplašite ili je bilo obratno..Sve puno šuma kestena pa će vas ljubazna Katarina pozvati i na berbu u desetom mjesecu.
A o hrani samo moram reći da ju morate isprobati posebno njihovu patku pečenu s mlincima i povrćem na žaru a prije tog smo uživali u Kupinovom vinu a na kraju sve zasladili štrudlom od jabuka i sira.
Ili sam ja toliko ogladnila od zraka ,prirode da mi je svaki zalogaj imao poseban gušt a da zaboravih Bakinu juhu gustu juhu od šumskih gljiva s povrćem punu okusa i mirisa.
Svakako posjetie Ozalj i njegovo etno selo koje žele sačuvati od propadanja ,žele sačuvati nekadašnji način živote koje nam klizi ispod prstiju pomalo i sigurno nestaje.
E sad ako ste pomislili da ću vas ostaviti bez deserta neću jer mi je na pamet palo moje slatko kondezirano mlijeko koje stoji u kuhinjskom ormarići i kojem je vrijeme da ga skuham i pretvorim u dulchedeleche i taki i bi dan prije sam ga kuhala na laganoj vatri oko 2,5 h i sutradan bi ga samo pojela onako kako mi je neodoljiv i fin.Za obruć oko torte sam koristila cca 250 g piškota koje sam prethodno namočila u hladnom mlijeku s malo ruma.Naravno rum možete izostaviti ako ga ne volite.
Krema : 3dcl slatkog vrhnja istučenog u šlag
400 ml slatkog kondeziranog mlijeka
i vrećica želatine
300 g borovnica
4 žlice šećera
3 žlice gustina
1 dcl soka od borovnice
1 vrećica želatine
Slatko vrhnje istucite u šlag bez dodavanje šećera a potom dodajte dulchedeleche i lagano pomiješajte,prirpemite želatinu po uputi na vrećici i lagao je umiksajte u kremu.Stavite u frižider da se stegne.
Borovnice isplahnite pod vodom i štapnim mikserom ih usitnite uz dodatak šećer, gustin, i soka od borovnice i lagano uz miješanje ga zakuhajte do željene gustoće, ostavite da se malo ohladi .Željenu posude u mom slučaju plastiku prekrijte slu folijom i na nju posložite piškote.Lagano kremu od borovnice koja se malo ohladila prelijte preko piškota a potom izlijte i kremu od šlaga i dulche delechea i prekrijte piškotima.Šarlotu spremite u frižider najbolje preko noći da se lagano ohladi i stisne.Drugi dan tanjur na koji ćete servirati šarlotu samo stavite na posudu i lagano je okrenite.Možete je dodatno ukrasiti i šlagom.
Eventualno ću drugi put dodati tostirane lješnjake da krema dobije puniji okus iako je i ovako jako fina i definitivno drugačija.
Uživali u šetnjama i vožni bicikla kraju toliko drugačijeg od našeg ,toliko mira samo čujete brezu kako šumi ili je to bila Kupa.
Prespavali smo u seoskom domaćinstvu Srce prirode Srakovčić u Gorici Lipničkoj ,na brdašcu okruženo vinogradima,u daljini se čuje meketanje ovaca a u šetnji se nemojte čuditi ako ispred vas iskoči srna pa se vi nje preplašite ili je bilo obratno..Sve puno šuma kestena pa će vas ljubazna Katarina pozvati i na berbu u desetom mjesecu.
A o hrani samo moram reći da ju morate isprobati posebno njihovu patku pečenu s mlincima i povrćem na žaru a prije tog smo uživali u Kupinovom vinu a na kraju sve zasladili štrudlom od jabuka i sira.
Ili sam ja toliko ogladnila od zraka ,prirode da mi je svaki zalogaj imao poseban gušt a da zaboravih Bakinu juhu gustu juhu od šumskih gljiva s povrćem punu okusa i mirisa.
Svakako posjetie Ozalj i njegovo etno selo koje žele sačuvati od propadanja ,žele sačuvati nekadašnji način živote koje nam klizi ispod prstiju pomalo i sigurno nestaje.
E sad ako ste pomislili da ću vas ostaviti bez deserta neću jer mi je na pamet palo moje slatko kondezirano mlijeko koje stoji u kuhinjskom ormarići i kojem je vrijeme da ga skuham i pretvorim u dulchedeleche i taki i bi dan prije sam ga kuhala na laganoj vatri oko 2,5 h i sutradan bi ga samo pojela onako kako mi je neodoljiv i fin.Za obruć oko torte sam koristila cca 250 g piškota koje sam prethodno namočila u hladnom mlijeku s malo ruma.Naravno rum možete izostaviti ako ga ne volite.
Krema : 3dcl slatkog vrhnja istučenog u šlag
400 ml slatkog kondeziranog mlijeka
i vrećica želatine
300 g borovnica
4 žlice šećera
3 žlice gustina
1 dcl soka od borovnice
1 vrećica želatine
Slatko vrhnje istucite u šlag bez dodavanje šećera a potom dodajte dulchedeleche i lagano pomiješajte,prirpemite želatinu po uputi na vrećici i lagao je umiksajte u kremu.Stavite u frižider da se stegne.
Borovnice isplahnite pod vodom i štapnim mikserom ih usitnite uz dodatak šećer, gustin, i soka od borovnice i lagano uz miješanje ga zakuhajte do željene gustoće, ostavite da se malo ohladi .Željenu posude u mom slučaju plastiku prekrijte slu folijom i na nju posložite piškote.Lagano kremu od borovnice koja se malo ohladila prelijte preko piškota a potom izlijte i kremu od šlaga i dulche delechea i prekrijte piškotima.Šarlotu spremite u frižider najbolje preko noći da se lagano ohladi i stisne.Drugi dan tanjur na koji ćete servirati šarlotu samo stavite na posudu i lagano je okrenite.Možete je dodatno ukrasiti i šlagom.
Eventualno ću drugi put dodati tostirane lješnjake da krema dobije puniji okus iako je i ovako jako fina i definitivno drugačija.
Prekrasne fotke,a tek desert mmm...
OdgovoriIzbrišiKakva lepa priroroda
OdgovoriIzbrišiPosebno me obradovalo da bar na slikama voda izgleda cita i obala je uredjena.Divota za setnju pa polse uzivanje u divnom desertu:)
...hrana za dušu... Krasne fotografije!
OdgovoriIzbrišiPredivne fotografije, najrađe bi ušla u njih.
OdgovoriIzbrišioho, baš mi je drago vidjeti ove krasne fotke i pročitati da si bila u mome kraju! Zaista lijepa uživancija, a i ovaj kolač je bogovski!
OdgovoriIzbrišiTaman tražimo neku kontinentalnu destinaciju za bicikliranje i uživanje u dobroj klopi. Moram proučiti link koji si stavila.
OdgovoriIzbrišiPo pitanju deserta - s borovnicama nema greške!
Predivne slike i priroda i sve je zaista vrlo lepo uredjeno, a tek rucak posle jedne ovakve stenje...nemam nikakve zamerke za meni, hehe!;)) Desert na kraju je prava sladoledna bomba, mmmmm...!;D
OdgovoriIzbrišiLagano sam se raspametila od ovih divnih fotografija prirode kojim si nas povela u prekrasan obilazak..a desert samo ću duboko uzdahnuti pred njim...savršenstvo je...lijep pozdrav!
OdgovoriIzbrišio kakva divota, kakva prekrasna priroda i koji famozni izlet ste napravili! bas ti zavidim.. kad pises kako se cuje meketanje ovaca evo skoro ih i ja cujem :) obozavam zvukove prirode, a u gradu skoro vise ni ptice ne cujemo. covjek se toliko udaljio od prirode i to je sve jako krivo i naopako nasadjeno.
OdgovoriIzbrišiDraga Dilajla, ovo je nesto fantasticno. Mogu da pretpostavim ukus, tako da bih ja na tvom mestu zaboravila na prepecene lesnike. Oni ipak dominiraju ukusom, a nesto mi je greota da zamaskiraju ovako divnu vocno-karamelastu kombinaciju :)
OdgovoriIzbrišiFotografije su ti bozanstvene. Odmorila sam oci na njima.
Koje predivne fotke, koji prekrasan kraj, obožavam tu mirnoći i dah prirode!! I taman kad sam pomislila da ćeš me ostavit gladnu, ti me opet zezneš i natiraš mi sline na usta :D
OdgovoriIzbrišiBas je lijepo,poput netaknute prirode !!!
OdgovoriIzbrišiTvoja poslastica mi je zapela za oko,nadam se da je necu zaboraviti kada mi bude trebalo...!!