Rapski baškotini
Baškoti ,baškotini kako gdje ih nazivaju u ovom primorskom djelu Hrvatske nastali iz potrebe da kad mornari odu na duga putovanja imaju nešto fino za pojesti tvrdo a opet i da uživaju u tijestu koje u dodiru s čajem i kavom promijeni tvrdoću.Za bakarske baškote ste svi vjerovatno čuli ,za razliku od ovih ono nisu slatki a donesli su ih mornari iz Italije za potrebe njihove trgovačke mornarice krajem 15 stoljeća baš iz razloga da kad njihova trgovačka mornarica krene na put ima šta za jesti na dugim putovanjima.Poznati su vam i prefini paški baškotin koje izrađuju beneditinke otoka Paga i koji je čudesno okusan ,tvrd a tako prhak.Recept se iz koljena na koljeno prenosi i čuva a one su ga počele peći za javnost da svoje prihode uvećaju a danas ga ne mogu napeći kolika je potražnja za njima.A evo tu je i rapski baškotin koje se s dodatkom badema pretvara u pravu deliciju .Vjerovatno kako su mornari pristajali u luke tako su i dijelili prvotne baškote a onda su nastajale ove fine verzije.Kod nas se peču za blagdane ,vjenčanja .Kod mene uvijek jer mjesecima mogu stajati u limenoj kutiji i kad namam slatkog samo njih izvadim i evo finog deserta uz popodnevnu kavicu.
Ovo nije pravi izvorni recept ali mislim da sam dobila teksturu pravog starinskog kolača.
Potrebno vam je 450 g badema koje ste prethodno ofurili u vodi i skinuli im kožicu.Volim napraviti ovo noć prije da mi se ipak malo osuše.
Tijesto 5 jaja
400 g brašna
450 g badema
80 g šećera
1 velika žlica kore neprskanog limuna
1 velika žlica ruma
3 vanilin šećera
Jaja umutite s šećerom ,pomalo dodajte prosijano brašno,limun i rum.Na kraju umiješajte cijela bademe.
Tijesto preselite na podlogu i zamijesite tijesto da vam se ne lijepi za ruke naravno uz dodatak brašna.Formirajte roladu i stavite je sušiti cca 60 min na 120 C bez upotrebe ventilatora.Nakon toga vremena je umotajte u mokru krpu i ostavite preko noći.Sutradan je narežite na fine tanke ploškice i stavite je sušiti na 60 c cca35-40 min dok se ne posuše i malo zarumene.
Kad se ohlade sami ih spremite u limenu kutiju i uživajte u njima pomalo ih grickajući.
A ova divna jesen i dalje traje.....
Eto, nisam znala za ove naše varijante biscotta, ne znam kakvi su paški, ali ovi mora da su fantastični. Sastojci su prvoklasni. Uglavnom, hvala na receptu, bilježim ga i moram ih raditi.
OdgovoriIzbrišiOvo mi zvuci fantasticno i mora se isprobati!
OdgovoriIzbrišiMoram ih napraviti jer strašno volim kada imam nešto tako ukusno za grickati!
OdgovoriIzbrišiRaduju me stari recepti. Ovo je nesto sto me mami i moram ga probati. Hvala sto si ovo podelila sa nama!
OdgovoriIzbrišiuff.. hvala ti da ovom receptu, obožavam ovakve recepte, morat ću ih i ja isprobati, pod obavezno! :)))
OdgovoriIzbrišijedno pitanjce - da li treba jaja umutiti sa šećerom dok se šećer ne otopi skroz, tj. miksati? hvala
OdgovoriIzbrišiKakva ljepa pričica i kakvi baškotini. Prekrasno!
OdgovoriIzbrišiEbba da ja miksam jaja s šećerom dok ne udvostruči volimen a onda pomalo dodajem druge sastojke i onda tek prebacim na podlogu za mješanje.
OdgovoriIzbrišiBaškotine i slične dvopek keksiće volim i isprobala sam priličan broj i sama napraviti. Volim autohtone recepte i imala bih par piatnjaca za tebe i molbu da mi asistiraš oko jednog mog "projekta".
OdgovoriIzbrišiImaš li neku adresu da ti uputim mail??? Da li si aktivna na Coolinariki, pa da ti tamo pošaljem poruku?
Mmmm...kako dobro zvuče, odličan tradicionalni otočki rekla bi specijalitet! Super!
OdgovoriIzbrišiSono proprio deliziosi questi tuoi biscotti, ciao
OdgovoriIzbrišimmmm što ja volim baškotine, to mi je keksić-kolačić za koji sam uvijek spremna. Jako lijepi uvod si napisala, a baškotini su ti fantastični !! Nadam se da ću ih već ovaj vikend isprobati :)
OdgovoriIzbrišiOdlicni sastojci definitvno moraju dati i odlicne rezultate! Divno izgledaju!!!
OdgovoriIzbriši