Stigla nam jesen

Iako smo se prošli vikend još i kupali ali što ne znači da se nećemo još. Ovaj vikend cijeli pada kiša i nakon dugog vremena smo u svojoj kući. Tako da se spremala zimnica a i guštalo se u delicijama od bundeve.


Prvi recept je prefina juha od bundeve s sušenim vrganjima koji moji doma i više nego obožavaju a recept je od naše drage sssiene koja ne samo da ima prefine recepte već i prekrasne fotke koje su kao i ona vesele i drage.

Sastojci 500 g očišćene bundeve u mom slučaju hokaido
            1 glavica kapule
            1 režanj češnjaka
            1 žličica majčine dušice
             malo chili papričice, dozirajte kako volite
            1 povrtna kocka
            20 g suhih vrganja
Narežite očišćenu bundevu na kockice i popržite je na kapuli koju ste prethodno narezali na sitno i popržili na maslinovom ulju.Dodajte majčanu dušicu i malo chili papričice. Dodajte vruće vode i prelijte preko bundeve, dodajte jednu povrtnu kocku te lagano kuhajte 20 min. Suhe vrganje namočite u malo mlake vode. Kad je bundeva kuhana s štapmim mikserom je usitnite i pretvorite u kremnu juhu, također štapnim mikserom usitnite i vrganje u vodi u kojoj su se i namakali. Dodajte ih bundevi i još jednom lagano zakuhajte juhicu.



Servirajte juhu i ako želite pokapajte je vrhnjem iako po meni i ne treba jer ja zaista jako fina i ukusna.
Drugi recept koji smo danas degustirali je prekrasan rižoto s bundevom i krem sirom koje me je iznenadio svojim okusom i divnom teksturom a o boji svjedoče fotkice.


Sastojci  600 g hokkaido bundeve
               1,3 l vode
               2 povrtne kocke  
               pola žličice soli
               2 žlice oštrog brašna
               10 listića kadulje
              100 g krem sira
               1 srednja kapula
              250 g arborio riže
               ulje
                tvrdi sir po izboru
Očišćenu tikvu, nasjeckajte na kockice i veći dio stavite kuhati u vodu s povrtnim kockama. Kuhajte juhu dok bundeva na postane mekana.Ocijedite bundevu, juhu od bundeve ne bacajte s njom ćete podlijevati rižu.Ostatak bundeve koju niste stavili kuhati pomiješajte s dvije žlice oštrog brašna. Maslinovo ulje zagrijte i par listića kadulje popržite, dodajte bundevu, nakom 2 min izvadite listiće kadulje a bundeve pržite dok ne porumeni. Kad je gotova izvadite je na suhi ubrus.


Kuhanu bundevu usitninte štapnim mikserom i dodajte krem sir, pomiješajte sir i bundevu tako da dobijete izjednačenu kremu. U drugoj zdjeli na maslinovom ulju popržite kapulu, opet dodajte par listića kadulje koja se tako dobro slaže s bundevom, nakom par minuta ih uklonite i dodajte rižu.Pustite 2-3 minute da se riža poprži na ulju a potom joj dodajte temeljac od bundeve i lagano dinstajte.Podlijevajte rižu temeljcem dok se riža ne skuha. Pred sam kraj dodajte kremu od sira i bundeve i lagano je umiješajte u rižu.Kuhajte je još par minuta a onda poklopite padelu i pustite časak da se rižoto odmori. Servirajte rižoto, ukrasite ga komadićima prepečene bundeve, naribajte sira a kod mene i s dodatkom vlasca.


Prvo će vas miris rižota očarati a tek potom i njen okus, čak su i klinci bili oduševljeni rižotom koji inače ne obožavaju.
Kiša i dalje pada iako mislim da je mom cvijeću i više nego dobrodošla.Sad je u punom cvatu i ako naglo zahladi opet muka gdje s njim, ali za sad još uživamo u njemu.


Primjedbe

  1. Bas se veselim sezoni bundeve! Juhu radim slicno, samo bez vrganja! Ovakav rizoto nisam radila, ali bas moram probati! Divne ideje!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas se veselim sezoni bundeve! Juhu radim slicno, samo bez vrganja! Ovakav rizoto nisam radila, ali bas moram probati! Divne ideje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rižoto zaista toplo preporučam moram priznati i za mene divno iznenađenje.

      Izbriši
  3. Vrhunski ste se počastili delicijama od bundeve, i ja joj se veselim, čekam još malo da na placu budu one fine kremaste , jarko narančaste bundeve koje najviše volim. Onda ću isprobati i ovu juhu i rižoto !

    OdgovoriIzbriši
  4. Zaista pravo je vrijeme za ovakve divote od bundeve,baš volim ovo vrijeme,jesen donosi pravo bogatstvo na tanjure,i jela koja mirišu na fino,i toplo.

    OdgovoriIzbriši
  5. krasni recepti, posebno ovaj kremasti rižoto, koja divota!

    OdgovoriIzbriši
  6. Predivni jesenji receptici, rizoto sa bundevom opasno mami... divno izgleda i cvece iz vrta okupano jesenjom kisom.:)))

    OdgovoriIzbriši
  7. Odličan izbor! često radim juhe od bundeve, ali rižoto još nisam, pa ću svakako posuditi ovaj, jedino sam malo zatečena brašnom (neću ga koristiti). Boje su prekrasne, baš jesenske, a opet vesele.

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam konačno ovaj vikend očistila kuću jer je kiša padala...he, he. Vidiš nikad nisam stavila suhi vrganj u bundevu, probati ću. Ako kažeš da tvoja djeca vole ovaj rižot probat ću uvaliti svojoj. Njoke mi jedu ali mora biti više brašna...Odlično izgleda i jedno i drugo

    OdgovoriIzbriši
  9. mi obožavamo bundevu, vrlo često je spremam, najčešće pravim juhu ali, ni rižoto nam nije mrzak kao ni orzoto...sviđa mi se dodatak kadulje...probam sljedeći put....hokaido bundevu kuham s korom...

    OdgovoriIzbriši
  10. Juhica je pravi melem za dušu, sve njene dijelove volim..Ovakve zdjelice imam i sama, odlična mi je ideja servirati u njima juhu, ja ih obično koristim kad treba nešto u pećnici zapeći....a rižoto također jako jako mami..divno sve!

    OdgovoriIzbriši
  11. Rižoto isproban i divan je, uvrštavam ga u omiljeni rižoto zsa bundevom! Hvala na receptu :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Mi obožavamo bundevu, ovo su divni jesenjski recepti... rižoto odmah ide na listu isprobavanja :-)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi