Mliječni vijenac

 Da uvijek ista razmišljanja što napraviti za Uskrs, od pince nikad ne odustajem kao ni od orehnjače ali sam za ovaj Uskrs odlučila napraviti mliječni vijenac koji ne da samo izgleda atraktivno na stolu već je i jako fin te mekan.

Mislim da bi bio idealan i u drugim situacijama kada vam treba kruh koji će uljepšati svaki stol.



Tijesto 500 g glatkog brašna
200 ml toplog mlijeka
100 ml vode
1 kocka svježeg kvasca ili paketić suhog
1 jaje
1 žličica šećera za kvasa
1 1/2 žličice soli
Jaje + malo mlijeka za premaz
Sjemenke po izboru

U 100 ml toplog mlijeka umijašajte žličicu šećera ta razmrvite kocku kvasca pomiješajte te  pustite da kvasac odradi svoje.Brašno prosijajte, dodajte jaje, ostatak mlijeka, vode te žličicu soli, te uzdignuti kvasac i umijesite  mekano tijesto, te ga pustite da se diže dok ne podupla svoj volumen.
 


Uzdignuto tijesto premijesite i podijelite na 3 jednaka djela, podlogu posipajte s malo gustina da vam se tijesto ne bi ljepilo i lagano ga razvaljajte u što duži krak, kako biste mogli splesti lijepu pletenicu koju lijepo spojite u krug i krajeve lijepo ušuškajte da vam ne vire van, premažite je s jajem s malo mlijeka te posipajte s sjemenkama po želji kod mene lan, suncokret sjemenke te chia.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C cca 35 min dok ne dobije zlaćanu boju.




Kada je pečena a to će te provjeriti drvenim štapićem koji ako izađe suh znači da je pletenica pečena, pustite da se malo ohladi te je aranžirajte po želji, ja sam je ukrasila obojenim jajima ali ju nisam pekla s obojanim jajima već sam stavila obična jaja koja su pečena s pletenicom te ih onda zamijenila s obojanim.
Svima od srca želim sretan Uskrs i da ga provedete u krugu ljudi koji vam nešto znače a i vi značite njima.





Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi