Pinca i divna orehnjača od brioche tijesta

Žao mi je da sam svoj blog stavila na čekanje i da mu ne posvećujem pažnju koju je i zaslužio jer i nakon zadnjeg posta od kojeg je prošla skoro godina i pol uvijek mi se netko javi i nekako mi daju do znanja da im fale moja slovca iako ja u šali kažem da je ovaj blog za moju Stellu.
A moj folder pun slikica i samo čekaju da se objave. Iako na blogu imam već postova  s pincama, sirnicama ovaj je recept poseban jer ga je autorica objavila prije puno godina na čakavštini našeg kraja i zaista zaslužuje da se nađe u tu a na mom stolu je odavno.

Pinca  1kg brašna
            2 suha kvasca
            100 g maslaca
            100 g masti
            200 g šećera
            3 dcl toplog mlijeka
            2 vanilin šećera
            5 žutanjka
            3 žlice ruma
            korica 1 neprskane naranče
            korica 1 neprskanog limuna
            žličica soli


Brašno prosijati, dodati suhi kvasac, mlijeko zagrijati da bude mlačno.Maslac i mast otopiti, staviti s strane i ohladiti . Žutanjke, šećer, vanilin šećer , rum, naribanu koricu limuna i naranče pomiješati te dodati u suhe sastojke te zamijesiti tijesto, ne zaboraviti dodati u tijesto i otopljeni maslac i mast. Umijesiti tijesto mekano pokriti ga čistom krpom i staviti da se diže dva i pol sata.
Za vrijeme dok se diže pinca možete napraviti granule od šećera koje sam ja napravila od 100 g mljevenog kupovnog šećera (kupljeni šećer sadrži škrob pa se neće otopiti prilikom pečenja u pećnici) i 10 gr vode.
Umiješati mljeveni šećer s vodom i dobiti ćete tvrdi grumenčić koji naribate sitnom stranom ribeža na masni papir te ga rasporedite rukom i stavite u zagrijenu pećnicu na 100 C koju potom ugasite a granule ostavite da se suše u pećnici. Također granule možete napraviti dan prije i pospremiti u kutiju i imate ih za pince, štrudle itd


Kada se tijesto fino diglo, premijesite ga te ga oblikujte u 2 okrugle pince i pustite da se diže bar još sat vremena. Premažite ih bjelanjkom i posipajte granulama od šećera te stavite peći u pećnicu zagrijanu na 160 C oko 40 min ali naravni vi znate svoju pećnicu  najbolje pa pincu provjerite štapićem i kada izađe čist pinca je gotova.Meni se ispekla za 45 min.

Brioche tijesto za orehnjaču

Ovo divno tijesto je id naše drage Zorice koja ima i svoj divni blog Cooking with Zoki gdje ćete pronaći i ovaj recept ja sam ga radila i sa makom i s orasima. Ne znam koji je bolji.


Brioche tijesto 500 g brašna
                                8 g suhog kvasca
                            pola žličice 
                               3 jaja
                              90 g meda
                              1 mahuna vanilije
                            150 g otopljenog maslaca
                            200 ml kefira ili jogurta
Prosijati brašno, dodati sol i suhi kvasac, izmješati. U drugu zdjelu staviti med, sastrugane sjemenke s vanilije, jaja, zagrijani kefir ili jogurt ( čašicu stavite ga u vruću vodu da ga malo tempirate) i dodajte otopljeni maslac malo rashlađeni.




Pomiješajte te dodajte suhim sastojcima i umijesiti mekano tijesto koje stavite dizati preko noći u frižider pokrivenog folijom.
Ujutro ga premijesite i nadjenite nadjevom koji volite, pustite da se odmori još pola sata 45 min i stavite pećinu zagrijanu pećnicu na 175 C oko 30 min.


Makovnjaču sam radila tako da sam tijesto razdijelila u 3 djela, te svaki razvaljala na oblik pravokutnika te filala nadjevom od maka te potom zarolala svaki i od te 3 valjka isplela pletenicu.

Želim Vam od srca da se čuvate i da Uskrs provedete s vojim obitelji a da pri tom ne dovodite nikoga u opasnost.

Primjedbe

  1. OPIPLJIVE INFORMACIJE O BOŽIĆNOM KREDITU ZA PLANIRANJE...

    Ovo nije normalna objava koju svakodnevno vidite na internetu gdje ljudi daju lažne izjave i lažne informacije o ogromnoj financijskoj pomoći.. Svjestan sam da su mnogi od vas prevareni i da su lažni agenti iskoristili one koji traže kredite. Neću ovo nazvati normalnom izjavom, nazvat ću ovu situaciju u kojoj živim svjedokom kako možete dobiti svoj kredit kada ispunjavate uvjete tvrtke. Zaista nije važno imati dobar kreditni rejting ili odobrenje vlade, sve što vam treba je važeća osobna iskaznica i važeći IBAN broj da biste mogli podnijeti zahtjev za kredit s kamatnom stopom od 3%. Minimalni iznos je 1000 eura, a maksimalni iznos koji se može posuditi je 100.000.000 eura. Dajem vam 100% jamstvo da možete dobiti svoj kredit putem ove pouzdane i poštene tvrtke, poslujemo 24 sata online i pružamo kredite svim građanima Europe i izvan Europe. Poslali su mi dokument koji je provjeren i testiran kao valjan prije nego što sam dobio kredit, stoga pozivam sve kojima je potreban kredit da ih posjete ili kontaktiraju putem
    E-pošte: michaelgardloanoffice@gmail.com
    WhatsApp za Europu: +385915608706
    WhatsApp za SAD: +1 (717) 826-3251

    Nakon što ih kontaktirate, javite im da vam je gđa. Dejana Ivica iz Zagreba dala informacije. Vidjeti znači vjerovati i zahvalit ćete mi kasnije kada dobijete kredit od njih. Dao sam obećanje da ću nakon što dobijem kredit od njih, objaviti dobru vijest svima online. Ako imate prijatelje ili rodbinu, uključujući kolege, možete im reći za ovu ponudu i da se događa ovog BOŽIĆA.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi