Kiflice od sira


Kad vam  trebaju brze a fine kiflice a sastojke vjerovatno imate svi u frižideru, nama su danas došla kao grickalica na našim putošestijama kroz Istru. Recept je više puta isporoban a po receptu dvazen i toplo preporučam. Moj dodatak je brdo sjemenki koje ja volim mak, crni sezam, bijeli sezam.


Sastojci 500 g brašna
              1 prašak za pecivo
              250 g svježeg sira
              170 g maslaca ( izvađenog iz frižidera koji sat prije da bude mekane konzestencije)
              100 ml mlačnog mlijeka
              1 jaje
              1 žličica soli
              1 jaje za premazivanje kiflica


U prosijano brašno dodati pecilni prašak, žličicu soli, 1 jaje , svježi sir, omekšali maslac a potom i mlačno mlijeko te umijesiti mekano podatno tijesto, tijesto se lako umijesi i zaista je divno za rad.Omotati tijesto prozirnom folijom i ostaviti ga u frižideru sat vremena a ako vam ostane preko noći i sutra će se lijepo ispeći.


Ohlađeno tijesto podijeliti u dvije lopte, razvaljati na pobrašnjenoj podlozi te ovisno volite male ili velike kiflice takve i trokute razati te ih rolati u kiflice.Kiflice poredati u lim koji smo prethodno obložili papirom za pečenje te ih premazati jajem i obilno posipati sjemenkama. Peći ih na 170 C dok ne porumene.

Primjedbe

Popularni postovi