Ljeto .... 2.dio

Ali sad već drugi dio ljeta kad sam počela raditi i već skoro 3 tjedna nisam se približila moru a razlog je što u većini slučajeva to vremenski uvjeti ne dopuštaju, jer možda je u jutarnjim satima lijepo ali dok ja dođem do kuće već se navuku i teški oblaci. Tako smo i za praznik pobjegli u šumu u divan Gorski Kotar točnije planinarili smo do planinarskog doma na Risnjaku. Iako smo zapravo imali druge planove završili smo tamo i dakako da nismo požalili a i Stella je došla na svoje.


Autom smo došli do Gornjeg Jelenja i skrenuli lijevo kad idete iz smjere Rijeke na bijelu cestu koja vodi do Vilja gdje smo sparkali auto i nastavili pješice do planinarskog doma. Pješačiti ćete dobrih sat vremena i u većinu slučajeva uzburdo i na nekim djelovima neće biti lako jer je dosta strmo ali to je razlog da stanete udahnete svježi zrak i pogledate oko sebe. Znači obavezno dobre gojzerice, udobne hlače i više slojnu odjeću jer se tu začas vrijeme promijeni.


Okrenite se, i uživati ćete u ogromnom prostranstvu šume, tako da na pojedinim mjestima čak i sunce ne prodire kroz guste krošnje.


Inače masiv Risnjaka se uzdignuo na 1528 m nadmorske visine i svojom bjelinom stijena se ponosno uzdiže iznad zelenih goranskih šuma. Masiv koji je od mora udaljen niti 20 min autom. Planinarski dom je već bio u planu od 1914 godine, ali se ipak moralo sačekati bolja vremena koja su ipak došla i planinarski dom je sagrađen 1932 i uz dodatne preinake i obnavljanja još i danas guštamo u njemu.


Do doma možete i doći iz smjera Crnog Luga gdje je i smještena sama uprava nacionalnog parka ali je put duži i  trebati će vam dobra 3 sata da dođete do planinarskog doma. Ili samo obiđite i poučnu stazu Lesku u kojoj ćete itekako uživati.


Pogled a oko nas šume neprekidne, od ljepote i zastaje dah čak u daljini vidite i jezero Bajer i Fužine. A oko doma ljudi željni mira, prirode svi odreda stranci a mi ne možemo vjerovati kako znaju otkriti sve one male kutke ljepote koji su tako sakriveni i čuvani.


A znate što je najljepše nakon uspona, sjesti izvaditi iz ruksaka nešto fino i uživati. Ali na samo u hrani već i u tišini i vjetriću koji puše i onoj kapi kiše koja se spusti na vlasi kose.





Inače je područje nacionalnog parka zaštićeno područje i tu su svoje mjesto od davnina imaju medvjedi, vukovi i ris kao jedna od najrjeđih i najskrivenijih zvijeri na području parka.


Sve ostale informacije o parku možete naći i na njihovim službenim stranicama a koje počinju divnim citatom dr Ive Horvata: Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek nek prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao.
A mi smo guštali uz termosicu fine kave i odlične pite od šljiva i pogleda koji se bježali prema našoj divnoj piti.


Recept je moje drage prijateljice i zaista je jako fina i topla preporuka u kojoj mi rado uživamo a pogotovo kad je sezona šljiva.

Tijesto 230 g brašna
           110 g maslaca
           1 žlice šećera u prahu
           1 manje jaje

Pomiješajte prosijano brašno s hladnim maslacem, dodajte šećer u prahu te jaje i zamijesite tijesto te ga stavite hladiti na 30 min. Potpm ga razvaljajte u kalup, posipajte žlicom brašna pomiješanog s dvije žlice šećera u prahu.

Nadjev 300 g očišćenih šljiva
            1 žlica brašna
            70 g šećera
            2 jaja
            100 ml slatkog vrhnja


Na posipano tijesto položite šljive a nadjev prelijte preko njih. Za nadjev vilicom izlupajte jaja kao da radite kajganu, dodajte slatko vrhnje a potom šećer i prosijano brašno. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 180 C oko 40 min.


I uživajte u ljetu....


Primjedbe

  1. Planinarili smo na vrh Risnjaka u četvrtom mjesecu - krenuli s vjetrom, na putu kiša pa grašica i na kraju sunce. To je ljepota planine :)
    Pita izgleda fantastično, nisam ju nikad jela s takvim nadjevom.

    P.S. Vidim da si uspjela nabaviti kalup :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jesam i to jedva preko e-baya a da mi nisu naplatili troškove dostave iz Engleske u iznosu većem od kalupa

    OdgovoriIzbriši
  3. Divne planinske fotke; tamo gore, sve se cini drugacije...ljepse, cistije.

    OdgovoriIzbriši
  4. Divne fotke i cijeli post o Risnjaku, a pita izgleda savršeno.

    OdgovoriIzbriši
  5. predivno!!! fotke kao i kolač od šljiva...baš ti zavidim!!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno je to kroz šumu, a o piti da ne govorim...

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako lijep post, divne slike prirode sa planinarenja, Risnjak je prekrasan ! Koliko god volim more ne bih mogla niti bez hodanja po šumama :) Pita je odlična, vjerujem da su mnogi pogledi prema njoj letjeli !

    OdgovoriIzbriši
  8. e znam da je predivno,trebale ste ići duljom stazom još je ljepša

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi