Mala lješnjak gnijezda i hand made vjenčić za vrata

I tako je krenuo prosinac po nekima najljepši mjesec u godini, svi se već pomalo spremaju za doček a onda i za zimske praznike. Kod mene je to zadnjih  godina nekako sve na brzinu ali meni je važno samo da se svi skupimo i da uživamo jedni u drugima za blagdane, čak planiram i godišnji za Božić na kojem nisam bila godinama mislim da korisitim godišnji za Božić.


Moram priznati da sam više uživala kad su klinci bili mali, nekako smo sve zajednički sudjelovali u pravljenju kolačića, za Badnjak smo svi kitili bor a sve bi započelo već s Svetim  Nikolom. Jedne godine sam im vezala za male prstiće vunicu koju sam rastegla kroz sobe, kupaonu, kuhinju i tako ih vrtila u krug da nađu svoj dar. Stella se sjetila jučer toga nakon toliko godina , i priznala kako je uživala dok je vukla vunu  nije znala gdje je kraj. Sad smo već i 3 mjeseca i bez tate koji nam se napokon vraća doma.Moram priznati jedva čekam.


I tako već sam napravila kiflice i spremila ih u kutiju i sakrila ali sam danas skužila da je već i prazna, Tin je već nanjušio skrovište. Ova lješnjak gnijezda su mi zapela za oko već i prošle godine ali ih nisam stigla napraviti pa sad ispravljam grešku. Recept možete u originalu naći ovdje iako sam umjesto margarina upotrijebila maslac i dio gnjezda valjala u kokos a ne u lješnjak.
Sastojci 200 ml vode
             200 g šećera
             150 g maslaca
             100 g čokolade
             250 g keksa petitt
             150 g mljevenih tostiranih lješnjaka

Vodu lagano zakuhajte, dodajte šećer , maslac i čokoladu. Lagano kuhajte dok se čokolada ne rastopi.
Maknite s štednjaka i u tekućinu dodajte mljevene kekse te prethodno tostiranie i samljevene lješnjake.Ostavite 3 žlice s strane mljevenih lješnjaka. Promiješajte smjesu i pustite da se ohladi. Kad se smjesa ohladila radite kuglice, koje potom uvaljajte u mljevene lješnjake a onda kažiprstom napravite u sredini svake loptice malo udubljenje u koje ćete istisnuti malo nutelle.


Spremite ih u frižider puno su bolji kad odstoje i zato su dobri jer se mogu bez problema i spremiti i ranije.
Moram priznati da su baš fina a nadsve brzo gotova.


A bila sam vrijedna pa sam iz svojih šetnji šumom brala šišere, drveće , čuvala cimetovu koru, sušila naranče.
Kupile sam običan kolut od stiropora i isplela mu šalić rižinim bodom (dvije pravo dvije krivo) ali ako neznate plesti sigurno imate neki stari džemper kojem odšijete rukave i pripadačama ga pričvrstite za stiropor.


Naravno ukrasite ga kako vas volja  i neka krasi vaša ulazna vrata. Ideju sam ukrala u jednoj cvjetarnici ali kada sam vidjela da košta 150 kn a ja svoj imam za 8,50 koliko sam platila stiropor. Ljepila sam vrućim silikonom ali možete i običnim ljepilom. Nadam se da vam se dopada moj vjenčič za vrata a pritom sam i uživala u izradi i da plela nakon dugog vremena.


Primjedbe

  1. Ovo doba godine je uvek nekako posebno, toplo i ususkano, vec sam negde pisala da volim sve te male rituale koji se ponavljaju svake godine... svidjaju mi se kolacici i bozicni vencic, pokusacu da nesto slicno napravim.:)) p.s. sad sam primetila da je i zaglavlje bloga u novom, praznicnom ruhu.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja se slažem miris topline i doma to svi i najviše i volimo.

      Izbriši
  2. ovo kolačići su mi prekrasni....baš su nekako svečani...svaka čast za vjenčić...volim maštovite ljude...ja nisam od tih....

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Snježana hvala na komplimentu ali kad sam ga vidjela u cvjetranici bila sam očarana iako kad sam mu vidjela cijenu moje je oduševljnje naglo i splasnulo ali mislim i da ovaj moj nije za baciti.

      Izbriši
  3. Dilajla, gnezda su preslatka, na divnim sličicama :) A venčić savršen! Osim što lepo izgleda sigurna sam da širi divan miris cimeta i narandže...Sve najlepše za predstojeće praznike! :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Vjenčić ti je odličan - unikatan i prekrasan! Gnijezda izgledaju mljac!

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno si napravila vjenčić, i gnijezda su preslatka, cijeli post je baš u pravom duhu blagdana.

    OdgovoriIzbriši
  6. To je stvarno prekrasno kad su ti djeca mala pa su zainteresirana za pečenje, ukrašavanje i sve ostalo. Zamrznula bi taj trenutak. I ja volim sve te prirodne stvari kojima možeš ukrasiti dom. Vjenčić ti je divan

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi