Džem od pečenih šljiva


Zimnicu radim iz gušta, to nisu neke velike količine pekmeza, džema, ajvara. Napravim ju da imam kad se zaželimo nečeg domaćeg da izvadim neku finu teglicu ili dapače neki fini liker.
Tako mi je zapeo i ovaj recept džem od pečenih šljiva iz raazloga što se peče u pećnici i uz fini dodatak ruma. Inače sam pekla džem od marelica u pećnici koji sam našle kod naše Branke i zaista je jako fin.Njega sam radila prošle godine i nije ostala ni jedna teglica.

Džem 2 kg očišćenih šljiva
          600 g šećera
           1 dcl ruma
           2 vanilin šećera


Šljive operite, odstranite košticu i stavite ih u posudu za pečenje ali koja ima viši rub da vam ne šprica. Dodajte šećer, dobro pomiješajte i stavite u zagrijanu pečnicu na 220 C. Pecite pekmez oko 1,30 min i svakih 20-25 min obavezno promiješajte.Nakon pola sata pećnicu smanite na 200 C.
 Šećer će se fino otopiti s šljivama a džem će početi dobivati prekrasnu boju. Džem je gotov kad prođete žlicom a iza nje ostaje trag. Pred sam kraj pečenja dodajte rum, dobro pomiješajte. Staklenke dobro operite, obrišite ili kao ja položite ih u perilicu suđa i dobijete sve u jednom i pranje i sterilizaciju na 90 C.Napunite ih džemom , s malom žličicom pokupite ostatke iz lima i spremite na sigurno


A sad kako ćete ga upotrijebiti to prepuštam vama na volju.

Primjedbe

  1. Nisam ga nikada radila na ovaj način, to ću probati sljedeće godine. Ove sam godine napravila džem od 6kg šljiva, također s rumom, ali i cimetom i klinčićem, te od 3 kg vinogradarskih bresaka. Mi volimo džemove s komadićima voća unutra i to je zapravo i glavni razlog za pečenje džema, jer nam je teško pronaći takvu vrstu u trgovinama! I baš mi je to fora, zamiriše kuća, svi miješamo naizmjence... BAš nekako toplina doma...Ilina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ona prava toplina doma i mirisi djetinjstva do kojih prije nisam držala ali sad im se vraćam.Hvala Ilina.

      Izbriši
  2. Baš sam prije par dana od mame dobila dvije staklenke, prefino puno bolje od kuhanog. Pola jedne staklenke je već pojedeno, a sigurna sam da ostatak neće dugo izdržati :).
    Budem i ja sljedeće godine probala, jer se ovakvo nešto ne smije propustiti., idealno za doručak i ukusnu užinu.
    Super slike i super post.
    Veliki pozdrav Tonka :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da si guštala u tako dobrom poklonu a drago mi je da ti se i sviđa moj blog.
      Ugodan vikend.

      Izbriši
  3. Pečeno voće uvijek ima intenzivniji i poseban okus. Ali ja se svejedno držim svog provjerenog načina kuhanja. Ove godine sam po prvi put dodala rum i cimet u pekmez od šljiva i zbilja mi je to dodalo posebnu aromu. Nešto što obožavam kod pekmeza od šljiva je kako od one neugledne smećkaste boje na početku, pred kraj postane prekrasno crveno-ljubičast. I sam okus se promijeni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uz dobre dodatke po meni ruma, vanilije, klinčića svaki pekmez dobije drugačiju notu.I da boja mu je prekrasna.

      Izbriši
  4. Dilajla ovaj pekmez je sigurno preukusan,nisam nikada pravila na ovaj način da ga pečem,ali čini mi se puno lakše nego onaj klasičan način kuhanja pekmeza..svakako ću probati i ovako.

    OdgovoriIzbriši
  5. radila sam lani sličan pekmez, pečen u pećnici uz dodatak, ciemta,ruma i kakaa. savršen je

    OdgovoriIzbriši
  6. isti je slučaj i kod mene..samo male količine zimnice svake godine ali, ove godine čini mi se ništa od zimnice...
    ali, ovaj džem je fantastičan..pravila sam i s dodatkom ruma, pa jednom prilikom i s dodatkom čokolade, pa crnog vina, da ne pričam o vaniliji i klinčićima...prošle sam godine čak pravila džem i od guljenih šljiva...ima ga još u špajzi :)
    ove sam godine odustala od zomnice...mm jede samo marmeladu od šipka a dečki su tatini sinovi bar u tome :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Prošle godine sam prvi put pekla i to baš od šljiva. Oduševljena sam. Dodala sam i đumbir i klinčić. Ove godine ću opet, upravo mi stigle šljive iz like. Ne treba se miješati pa je jednostavno.

    OdgovoriIzbriši
  8. Moja mama tak peče pekmez, odličan je!

    OdgovoriIzbriši
  9. Svake se godine spremam raditi džem u pećnici, a na kraju ga uvijek skuham. Morat ću sljedeće godine napokon realizirati tu svoju odluku.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi